Yıllardır Afyonumuza Devlet başkanları, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve de siyasi parti liderleri gelir toplantılar ve mitingler yapılır.
Bu mitingler için kullanılan Anıtpark önü yerine ve miting düzenleyenin konumuna göre bir sürü karmaşaya neden olur.
Bir gün öncesinden vatandaşa eziyet başlar. Yollar kapatılır, duraklar iptal edilir. Böylece araç sahipleri bir yana yayalar da mağduriyet yaşarlar.
Özellikle Cumhurbaşkanı ve Başbakan ziyaretlerinde kargaşa kaçınılmazdır. Basit gibi görünen ama hal çaresi sürekli ertelenen bu durum vatandaşları rahatsız ederken onu yönetenleri hiç mi rahatsız etmez?
Seçimler dolayısıyla iktidar ve muhalefet partilerinin belki de yüzü aşkın seçim otobüsü, seçim minibüsü, seçim otomobilleri, pankart, billboard, paket billboardlar, meydanlardaki flama bayrak ve afişlerle bolca propaganda yaparak vatandaşların gönlünü ikna etmeye çalıştıkları bir vakıadır.
Milletin vergileriyle toplanan devlet hazinesinden aldıkları adaletsiz hazine yardımlarını ki bu miktar bu yıl 6.682.000.000 TL’dir, hoyratça oy devşirebilmek için kullanıyorlar. Çevre ve gürültü kirliliği bir yana özendirilmeye çalışıldığımız Avrupa ve Amerika’da benzeri görülmeyen kampanyalar yürütülüyor.
Şehir merkezi trafiği tam bir keşmekeş haldeyken mitingin burada değil de mesela Fuar Alanı mesela yeni stadyum veya civarları gibi trafik ve park sorunlarının daha az olabileceği yerler tercih edilemez mi?
Bunun için mevzuata takılıyoruz derseniz ayıp etmiş olursunuz. Çeyrek asra yaklaşan iktidarınızda esas göreviniz vatandaşın rahatına yönelik düzenlemeler olması değil midir?
Afyon’umuzun camekânı Kent Meydanındaki Zafer Müzesinin restorasyonu da 7 yıldır mevzuata takıldığı için bir türlü bitirilmiyor.
* * *
Üniversitelerimizde yıllardır Şehir Planlama ve İmarı, Çevre ve Şehircilik üzerine fakülteler var iken mahalli idare seçimlerinde belediye başkan adaylarında hemen hiç buralardan mezunlar yer almıyor Doktor, Avukat, Öğretmen, Memur, İşçi, Kasap, Esnaf şehir yönetimine aday olmaktadır. Bu meslekler şehri idare edemezler demiyorum ama bunu kavrayabilecekleri zaman şehir için kayıptır. Emaneti ehline vermek tam da bu noktada şehir eminlerini seçmek zorundayız. Kaybedecek zaman yoktur. En azından üç ay süreli hızlandırılmış şehir planlama ve çevre eğitimine tabi olmak gerek.
* * *
Bir diğer önemli konuda geçtiğimiz hafta meydana gelen Erzincan-İliç maden kazasıdır. Konu son derece önemlidir, yıllarca gözlerden uzak tutulmuştur.
İşin özü kıymetli maden yönünden oldukça zengin bir coğrafyada yaşıyoruz. Zenginliklerimizi kendimiz işlemekten ya da işletmekten aciz miyiz ki hayati önemi haiz bu madenlerimizi yabancılar işletiyor. Mustafa Kemal in sağlığında çıkardığı ve madenlerimizi yabancılar çıkaramaz Maden Kanunu 2000'li yılların başlarında değiştirilerek yabancılara arama ve işletme ruhsatları verilir oldu. Yabancı şirketler işlerini kolayca halledebilecek yerli ortaklar bularak % 98’ in kendileri, % 2’ sini de Türkiye’ye bırakacak şekilde, ama kontrolden uzak üretim yapıyorlar. Bize de 2'nin yanı sıra maden şehitleri, zehirlenmiş topraklar ve çevre felaketleri kalmaktadır.
Enerji, petrol ve madenler konusundaki çözümler Millet Partisi 2023 Seçim bildirgesinden sayın kamuoyuna duyurulanlar şöyledir:
1-Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, çevresel değerleri korumalı, milli kaynaklar verimli değerlendirilecek.
2-İthalat için harcanan kaynaklar yerli üretimin geliştirilmesine ve artırılmasında kullanılacak.
3-Doğal kaynaklar ileri teknolojiyle çıkarılıp işlenerek akıllıca ihracata ağırlık verilecektir.
4- Bor, biyoyakıt, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklar araştırılıp, geliştirilecektir.
S-Eti Maden A.Ş. gerçek çalışma alanına döndürülecek Devlet kuruluşu hüvviyeti sürdürülecektir.
Değerli okur ve izleyicilerimiz ülkemiz sorunlarının çözülmesi için gerekli olan en mühim unsur samimiyettir. Muhteşem Türkiye sevda olmaktan çıkıp milletin ve devletin hedefi olmak zorundadır.
Himmet KASAL