Mutasavvıf ve şair Abdurrahim Mısri Hazretleri'nin ailesi için de önemli kişilerden birisi de KASIM PAŞA'DIR
Kasım Paşa Mısri Sultan ile Edirne'de ya da İstanbul'un fethi sırasında tanışmış sonra da Afyonkarahisar'a gelip yerleşmiş olabilir; veya Afyon halkının aralarında dolaşan rivayetlere göre, Kasım Paşa başka bir şehre Vali olarak Afyon'dan geçerken o zamanın meşhur şairinden olan seyh Abdurrahim Mısri ile tanışarak Afyon'da kalmış ve onun muridi olmak istemiş; fakat Mısri Hazretleri devlet işleriyle dervişliğin bir arada olmayacağını anlatmış Kasım Paşanın ısrarı üzerine önce Paşalık ünvanından vaz geçmesini, sonra da Kasım Paşa'nın nefsini ve gururunu yok etmesinin sınavlarını yaptırmış. Kasım Paşa'nın ilk sınavında paşalık mesleğinden ayrılmasını istemiş ve Pazarda işkembe, çiğer sattırmıştır.
ikinci sınavda ise Kasım Paşaya Pazarda yoğurt satan bir satıcıyı tarif ederek o satıcıya gitmesini yoğurdun kaç para deyip yoğurdun üzerinden bir parmak alıp yedikten sonra yoğurdun çok ekşi ve acı bu fiyata bu yoğurt satılır mı? diyerek yoğurt kovasını yoğurdu ile beraber yoğurtcunun başına geçirmesini söylemiş.
Kasım Paşa pazar yerinde tarif edilen yoğurt satan adamı bulmuş kendisine yapması ve söylemesi gereken şeyleri yapmış ve kafasından aşağıya yoğurt kovasını geçirmiş.
yoğurt satıcısı tanımadığı kişinin yaptığı çirkin hareket karşısında sakin ve olgunluğunu koruyarak başından aşağı akan yoğurdu silerken tanımadığı Kasım Paşa'ya şöyle söylemiş:
- "Efendim ben sizi kızdırdı isem özür dilerim!"
Kasım Paşa yoğurt satan bu kişinin olgunluğu, sakinliği ve Kamil insanca davranışı karşısında şok olmuş, şaşırıp kalmış. Ve ne olursa olsun bir kişinin kötü olarylar karşısında bile olgun ve sabırlı olması gerektiğini anlamış. Pazarda yoğurt satan yoğurtcu kim imiş biliyormusunuz? Şeyh Abdurrahim Mısri Hazretlerinin muridi olan ve şu anda yeşil yol caddesinin sonunda Karaman Mahallesine açılan Cadde'nin kavşağında türbesi olan DEMİR YALAYAN DEDE imiş bu imtihandan sonra Mısri Sultan , Kasım Paşa'yı muridiliğe kabul etmiş. bizim içinde bulunduğumuz zamanda iki kişi arasında böyle bir olay olsa maalesef taraflar birbiri ile kavga eder. mahkemelik olurlar.
Şeyh Abdurrahim efendi ile muridi olan Kasım Paşa'nın birbirine olan saygı ve sevgileri neticesinde Mısri Sultan'ın kızı NİYAZ HANIM ile Kasım Paşa'nın oğlu SOFU ÇELEBİ evlenmişlerdir.
Sofu Çelebi Müderris Abdurrahim Mısri'nin derslerine devam etmiştir.
Kasım Paşa Camisi'nin (Mısri Camii) olduğu yerleşim yerlerine "Kasım Paşa Mahallesi" denir.
Kasım Paşa Afyonkarahisar'da bir cami, Mükemmel bir hamam yaptırmıştır. Erkek ve kadınlara mahsus gayet nefis renkli mermerlerden döşemesi olduğu için halk bu hamamın adına (ALACA HAMAM) demiştir. TArzı ve Mimarisi üzerinde Selçuk Mimari tarzı görülmektedir.
Mısri Camii'nin mihrabı çeşitli renklerden oluşmuş ve fevkalade güzel nakışları ihtiva etmektedir. Cami Mihrabındaki bu çok renkli ve muhteşem seramik nakışlar sanki başka yerden nakledildiği kanaatını vermektedir.. Caminin alt kısmında dervişlerin çile çıkarmasına mahsus özel hücreler vardır.
Cami avlusunda kitabesiz hançer resimli sanduka da Kasım Paşa'nın kabri olduğu söylenir
"KAYNAK KİŞİ Yazar Şair Öğretmen
Araştırmacı EDİP ALİ BAKİ"