Bugünlerde vatandaşlarımızda telaş ile karışık kaygılı bir bekleyiş var. Kimilerinde 31 Martta yapılacak olan Mahalli seçimlerin telaşı varken, halkın çoğunda ise geçim derdi ve kaygısı var.
İktidar Aralık ayından beridir bir türlü emekli maaşlarını tutturamadı, üç seferdir ilave zam yapmasına rağmen emeklileri memnun edemiyor. SSK ve BAĞ-KUR emeklisine İlk önce yüzde 37.57'zam yapıldı. Arkasından 5 puan artış yapılacağı haberi ile artış oranı yüzde 42,6’ya yükseltilmişti. Emekliye yapılan haksızlık büyük olmalı ki; bir ek zam daha yapılarak Ocak ayı zam oranı yüzde 49.25'e yükseltildi. Seçime kadar bakalım daha ne vaatler havada uçuşacak.
Ekim 2023 itibariyle Türkiye’de toplam 15 milyon 65 bin 742 emekli bulunuyor, eşini ve ailesini de hesaba katınca bu rakam 30-40 milyona yaklaşıyor. Emeklilerin seçimlerde etkili olabilecek sayıda olması siyasilerin dikkatini çekmekte.
Emeklinin maaşında ki azalma bariz bir şekilde ortaya çıkınca seçim öncesinde iktidar ve ortaklarında oy kaybetme endişesi arttı. Yapılan hatayı düzeltmek için yoğun çaba sarf etmekteler, lakin köklü düzenlemeler yapmak yerine geçici çözümlerle günü kurtarmanın peşindeler.
2008 yılından önce emeklilerin aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayısı % 70 iken maalesef AKP yönetimi tarafından bu oran % 40 Lara düşürüldü. Emekliler daha önce yasalarla elde edilmiş kazanımlarını 2008 tarih ve 5510 sayılı yasayla kaybettiler, böylece hak kaybına uğratıldılar.
Herkes hakkını istiyor
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesini isteyerek, "Gösterge ve basamak sistemine dönülmeli. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmeli." dedi. Hesaplaşma için 31 Mart’ı gösterdi.(Dünya gazetesi 22 kasım2023)
2003 yılında en düşük 4a emekli maaşının asgari ücrete oranı 1,47 idi. Yani, en düşük emekli maaşı asgari ücretin 1,5 katı. 2023 yılının ikinci yarısında ise bu oran 0,66’ye geriledi. 2024 başında oran ise 0,60 kadar düştü. Emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme olmazsa 2024 yılı 2001 yılından bu yana en kötü yıl olacak.
Diğer emekli türlerinde 2001 yılından bu yana değişime bakıldığında 2000’lerin başında en iyi durumda olan 4c memur emeklilerinin durumunun kademeli olarak kötüye gittiği ortaya çıkıyor. Artık en düşük memur emeklisi maaşı da asgari ücretten daha düşük seviyeye geldi. 2023’ün ardından 2024 memur emeklileri için de en kötü yıl olacak. https://tr.euronews.com/
Bütün bu olup bitenler 2004 yılının Cumhurbaşkanlığınca emekli yılı ilan edildiği bugünlerde yaşanıyor.
Emekliler devletten yardım, bağış, beklemiyorlar. Onlar çalışırken kendilerinden kesilen primlerin karşılığını, borç olarak verdikleri paralarını, işe girerken kendileri ile yapılan sözleşmeden doğan (%70 Aylık bağlama oranı) haklarını istiyorlar.
Emeklilerin hak arama mücadelesi bütün sivil kuruluşlar tarafından desteklenmeli. Memur, işçi sendikaları, meslek odaları, eskiden üyeniz olan emeklilerin haklı mücadelesinde yanında yer alınız. Bugün üyeniz olan çalışan yarın emekli olacak ve emeklinin çektiği ekonomik sıkıntıyı oda çekecek, hak kaybına maruz kalacak.
Susma, sustukça sıra sana da gelecek.
Güzel günlerde buluşmak üzere hoşça kalın, sağlıcakla kalın.