Teravih namazı, orucun değil, ramazan gecelerinin ihyasının sünnetidir. Dolayısıyla oruç tutmamış olanlara da, teravih namazı müekkededir. Hanefi fıkıhının bütün metinlerindeki tarife göre: teravih namazı, ramazan gecelerine mahsus on selam ile kılınan yirmi rekatlık namazdır. İkişer ikişer kılınan teravihin dördüncü-sünün sonunda selamdan sonra, bir miktar istirahata “ teraviha” denilir. Yekünü beş teraviha eder ki toplamına çoğul anlamıyla TERAVİH denilmiştir. Teravih namazı, başlangıcından itibaren ikişer ikişer kılına gelmiştir. Dörtte bir selam ile de kılınabilir denmiştir. Gece namazlarında sekiz rekata kadar nafile namazının kılınabileceği hususu, teravihin dışındaki nafileler hakkındadır. Teravih bundan müstesnadır. Zira teravih namazı, özel bir namaz olup, ikişer ikişer rekat olarak kılına gelmiştir. Daha fazlası için tevarüse (Geleneye) aykırı olduğundan, mekruh olduğu ifade edilmiştir.
Hadis-i şerifte: salatülleyli mesna mesna yani gece namazı ikişer ikişer kılınır buyurulmuştur.
Özellikle cemaat içinde şafiiler varsa, heralde ikide bir selamla kılınmalıdır. (Bak. Nimeti islam, ömer Nasuhi Bilmem Dini Bilgiler, 151, D. Hükkam, 1/120)
TERAVİHİN KILINIŞI
Teravih namazının tamamı tek namaz hükmünde olduğundan, buna baştan bir niyetin yeterli olacağı söylenmiş ise de, aralarda verilen selamdan sonra namazdan çıkılmış olduğundan yeniden namaza başlarken tekrar niyet edilmesi ihtiyata uygundur.(R. Muhtar-Diyanet İlm. 192)
Dolayısı ile teravih namazını kılan kişi, her iki rekatta veya dört rekatta bir namaza başlarken “ niyet ettim teravih namazına, uydum imama” diye gizlice niyet eder. (Cevhere, 128, Zuhayli, 2/202)
Fatiha ve üç kısa ayet veya bu miktar kur’an da en az bir satır okunarak kılınmalı, okurken harfleri belli olacak şekilde, orta süratte olmalı, tadili erkana riayet edilerek kılınmalıdır. Oturuşta salli barik okunamlı, Rabbena duaları terk edilebilir.
Teravihi hatimle kılınmak sünnettir. Ancak cemaatte göz önünde bulundurulmalıdır. İbni Abidin’in tecnis kitabından naklettiğine göre, teravih namazının fiil suresinden ( Elem tera keyfe) nas suresine kadar namaz sureleri ile iki defa okunarak kılınması halinde, hem rekatların sayısı karışmamış, hem de yanlış okuyanların yanlışlarını düzeltmelerine yardımcı olacağından böyle okunması tavsiye edilmiştir.(İbni Abidin,3/98)
Teravih namazına her iki rekatta oturmak suretiyle dört rekattan fazla kılarsa namazı kerahetle sahih olur. Eğer iki rekatta bir oturmaz da dört rekatın sonunda selam verirse bu namaz iki rekat kılınmış olur zira iki rekatta bir oturmak farz tabi olamazlar. Ancak bir ülkede rü’yeti hilal sabit olduğunda, oranın hakimi oruç tutmak veya bayram yapmak için hüküm verirse, hakimiyeti altında bulunan herkes- şafiler de dahil hakimin hükmüne uymaya mecburdur. Fakat hakimiyeti altında olmayan şafiler, arada 144 km veya daha fazla olursa hükmünü uygulayamazlar mesela suudi Arabistan da hilal görülürse, ihtilafı metali olduğu ve burada şafiler oranının hükmü altında yaşamadıklarına göre, oruç ve bayram hususunda oraya tabi olamazlar.
Şu mühim hususa dikkat çekmek isterim ki, içtihadi meseleler için Müslümanların birbirleriyle münakaşa yapmaları doğru değildir. Bir mezhebte caiz olmayan, diğer mezhebe göre caiz olabilir. Her dört mezheb hak olduğuna göre, taassup göstermek yanlıştır. (H. Günenç, fetvalar 1/254 M.A. Sabuni Ahkam Tefsiri. 1/173)