KİTAB' IN KAVLİ ÜZERİNE !
Çözümsüz gibi görünen bütün sorunların çözüm anahtarı Kitab' ın kavli üzerine yaşamaktadır. Kitap'tan kastın, bir harfi bile değişmemiş ve asla değiştirilemeyecek olan Kuran olduğu şaşmaz bir gerçektir.
Yalnız Müslümanları değil, bütün insanlığı hidayete, kurtuluşa davet eder. Rabbimize, çevremize ve bütün kainata karşı görev ve sorumluluklarımızı bize Kitap öğretir. Bilgi ve hikmetin, iyilik ve güzelliğin yollarını gösterir.
Barış ve huzurun adalet ile birlikte yaşamanın ilkelerini bildirir. Bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu bildiren Rabbimiz dua ettiğimizi işitir ve karşılığını verir. Her durum ye şartta yegane sığınılacak liman, mevki ve makam yüce Allah'tan başkası değildir.
Öyleyse Kitab' ın kavli üzerine yaşayanlara gam yok sıkıntı yoktur. Şükreden fikreden, zikreden, çalışıp çabalayan ve sabredenlerin selamete erecekleri, insanlık için çıkış yolunun anahtarlarını vermektedir.
Dünya ahiret yurdunun tarlasıdır denilmiştir. İnsanların bu geçici dünya hayatında karakterlerine göre farklı davranış ve tutumlar sergilediğini görüyoruz. Az bir kısmı, dünya hayatını asıl amacına uygun yaşarken, çoğunluk dünyayı, merkeze alıp ahireti arka plana itmekte ya da zihninden tamamen çıkaran bir haldedir. Bu haldeki insan tipi her ne kadar insanların yararına çaba gösteriyormuş gibi gözükse ve kendisini adanmış olarak nitelese de sonuçta ikiyüzlülük yapan bir ALDATICIDIR. Kitab' ın kavli üzere yaşamak bu olamaz. Olsa olsa bu DİN istismarcılığıdır.
Din istismarcıları itibar ve nüfuz için, müminlere karşı duyulan hıncı ve öfkeyi bu şekilde dışa vurmak, ekonomik ve maddi çıkar sağlamak ilmi yetersizliklerini örtbas etmek, makam ve şöhret elde etmek suretiyle insanlar nezdinde saygın bir konuma gelmek isterler.
Bugün Türk ve İslam dünyasının içinde bulunduğu durum olması gerektiğinden çok aşağılardadır.
Bir barış medeniyeti inşasını öngören Kitab' ın kavli, gözden gönülden uzak tutulmaya çalışılmaktadır.
"İnsanlardan öylesi vardır ki, dünya hayatı konusundaki sözleri senin hoşuna gider; o hasımların en yamanı olduğu halde kalbinde olana Allah' ı şahit tutar." Bakara 204. Ayet.
Teknolojik, fen bilimlerindeki tıbbî alandaki gelişmeler, yapay zeka gibi bütün oluşumlar Kitab' ın kavli dışında, ya da yaratıcının bilgisi dışında değildir. Gelişmelerin tamamı insanlığın huzur ve barışı için kullanılmıyorsa sorun buradadır. Bu gelişmeler bilgiyi, parmaklarımızın ucuna sermesine, bilgiye erişimi daha hızlı ve kolay bir hale getirmesine karşın insanı, tarihte hiç olmadığı kadar yoğun bir bilgi kirliliğine de maruz bırakmıştır.
Bir yığınla karşı karşıya kalan, dini alanda yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmayan insanımız ve bilhassa gençlerimiz kimi zaman sahih dini bilgiye giden yolda yanlış söylem ve uygulamalarla muhatap olmaktadır.
Kitaba sarılmak, onun kavli üzere yaşamak tam ve kamil yoldur.
Tarihten vereceğimiz bir örnek, cağları aşan inanca sahip bir dehanın asırlar sonra bile yanına yaklaşılamadığını haykırıyor. Bu deha mimar Sinan' dır. Modern çağın estetik anlayışı; dev görünümlü yapı unsurlarıyla, mermer taklitleriyle ve fabrikasyon malzemelerle yapılan binalarla dolu.
Doğal taşı işlemek ve olağanüstü eserler oluşturmak yerine geçici ve gösterişli yapılarla kısa vadeli kazançlar tercih ediliyor. Mimar Sinan ise asırlar boyu ayakta kalacak yapılar inşa etmiş, günümüzün ihtiyaçlarına bile cevap verebilecek eserler bırakmış bir dehadır.
Yapı tasarımlarını sürekli değiştirerek sadece rakiplerini değil, kendisini bile aşmayı, başaran bir ruh isçisidir.
Bizlere tarihi, eserleri bırakan, Mimar Sinan ve benzeri ilim, kültür, sanat ve fen alanındaki değerlerimizin hepsinin ortak paydası Kitab' ın kavli üzre yaşamalarıdır. Kurtuluş ve aydınlık yarınlar, bu reçeteyi tatbikle mümkündür.
Himmet KASAL
Yorumlar
Kalan Karakter: