Herkese merhabalar.
Bu hafta sizlere başlıktan da anlaşılacağı gibi pilavdan bahsedeceğim. Pilav; pirinç ve bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesi ile yapılan bir yemektir. Birçok çeşidi vardır. 15. yüzyılda Osmanlı mutfağına giren pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır.
Türk mutfağında kullanılan pilav pişirme yöntemleri üçe ayrılır. Haşlama, salma ve kavurma.
Haşlama tekniği: Haşlama tekniğinde ıslatıldıktan sonra yıkanan pirinçlerin suyu süzülür. Bir tencerede yeterli miktarda tuzlu su kaynatılır ve pirinçler tencereye ilave edilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir ve bir kevgir yardımı ile süzülür. Aynı tencereye tereyağ eklenir, eriyen tereyağın üzerine pirinçler ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve demlemeye bırakılır.
Salma tekniği: Haşlama tekniği ile oldukça benzer. İki teknik arasındaki fark, salma tekniğinde tereyağının kaynayan tuzlu suya pirinçlerden önce ilave edilmesidir. Tereyağ suyun içinde eridiğinde tencereye pirinçler eklenip suyunu çekene kadar pişirilir. Yarım saat demlendikten sonra alttan üste doğru bir kaç kez karıştırılır.
Kavurma tekniği: Pirinçler ılık suda bekletilir ve yıkandıktan sonra suyu süzülür. Tencereye tereyağ eklenip eritildikten sonra pirinçler eklenip kavrulur. Pirinçler şeffaflaşmaya başladığında ve yeterince kavrulduğunda tencereye tuz ve isteğe bağlı olarak baharatlar eklenir. Üzerine yeteri kadar su ilave edildikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Ocağın altı kapatılır ve demlemeye bırakılır. Şimdi sizlere kavurma tekniği ile hazırladığım iç pilavlı tarifimin detaylarına geçelim.
İç pilavlı kızarmış tavuk
Malzemeler:
1 adet küçük bütün tavuk
Pilav için:
2 su bardağı pirinç
4 su bardağı sıcak su
1 adet soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
2 adet defne yaprağı
4 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Tavuğumuzu güzelce yıkayalım. Pirinci 30 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Yemeklik doğranmış soğanı tencereye alalım. Zeytinyağı ve bir miktar tuz ekleyerek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha sonra dolmalık fıstığı, kuş üzümü ve pirinci ilave ederek 2 dakika kadar kavuralım. Tarçın, yenibahar, tuz, karabiber ve defne yaprağını ekleyerek 2 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı sıcak su ilave edip karıştıralım. Ve kısık ateşte pişirelim. Piştikten sonra demlemeye bırakalım. Tavuğumuzun içerisine pilavı yerleştirelim. ( Pilavın hamur olmaması için bastırmadan serbest bir şekilde yerleştirin). Çuvaldız iğne ve kalın bir iple dikelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında nar gibi kızarana dek pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.