ÇOCUKLARIN ANNE VE BABALARINA KARŞI GÖREVLERİ
Çocuklarını sağlıklı büyütüp beslemeye ve tüm yaşantılarında başarılı olmalarına ve en yüksek mevkilere gelmesi için hayatlarını adayan anne, babaya karşı çocukların görevlerini yerine getirmelerini hem Allah (c.c.) Kuran-ı Kerim ‘de hem de Peygamber Efendimiz (s.a.v) hadislerinde buyurmaktadır.
Kuran-ı Kerim de evlatların anne ve babaya karşı görevlerini anlatan ayetler oldukça fazladır. Sadece konularını ayırarak ayetleri sayarsak;
- Anne ve babaya ihsanda bulunmak ve onlara iyilik etmek ile ilgili ayetler:
2/ Bakara:83- 4/Nisa:36-6/ En’am 15/ - 17/ İsra: 23-24-29/Ankebut: 8
- Anne ve babaya yardım etmek ile ilgili ayetler: 2/Bakara: 215
- Anne ve babaya itaat etmek, onlara teşekkür etmek ile ilgili ayetler: 31/ Lokman:14
- Hesap gününde anne ve babasının bağışlanması için dua örneği: 14/ İbrahim: 41 bunun yanında İbrahim (a.s) putperest babasına karşı konuşmasına “Babacığım.” Diyerek başlamasını ve “Babacığım.” İfadelerini konuşmasında her cümlesinde tekrarladığını (19/Meryem: 42-45) Kuran-ı Kerim ders alınsın diye belirtilmiştir.
17/ İsra Suresi 23. Ayetinde anne ve babaya “Of.” Demenin yasaklandığı vurgulanırken; 46/Ahkaf Suresi 17. Ayetinde “ OF be size.” Diyen kâfir evlattan örnekler verilir.
Hadisler buyuruyor ki:
- Anne ve babaya yapılması gereken itaatlerden biriside kişinin anne ve babasının ölümünden sonra dost, akrabalarını ziyaret edip onlara iyilik yapmaktır.
- İyilik yaparak anne ve babasını memnun eden kimse Allah’ı memnun etmiş olur. Anne ve babasını daraltan kimse Allah’ı daraltmış olur.
- Anne ve babanıza itaat ediniz ki çocuklarınızda size itaat etsin, başka kadınlara namuslu olun ki karınızda size namuslu olsun.
- Cennet annelerin ayakları altındadır.
Dinimiz yavrusunu dokuz ay karnında taşıyıp (onu ölüme yakın bir dehşetle) doğum sancıları ile dünyaya getiren ve kendi kendini idare edebileceği yaşa kadar benzersiz bir şefkat ve sabırla aç susuz kalarak yavrusunu büyüten anneye böylesine saygı değer bir rütbe vermiştir. Fakat bu yüksek rütbe anne ve babaya ağır sorumluluklar de yüklemektedir.
Bu sorumlulukların en önemlisi de sarsılmaz din ve ahlak terbiyesi içinde yetiştirerek çocuğu kendisine, ailesine, devlete, millete, insanlığa faydalı bir birey olarak kazandırma sorumluluğudur.
Allah (c.c) bütün günahlardan dilediği günahların cezasını kıyamet gününe kadar saklar. Ancak anne ve babaya yapılan hakaretin cezası bunun dışındadır. Çünkü Allah (c.c) bunun cezasını dünyada iken verir.
Bu ayetlerden ve hadislerden anladığımız üzere her çocuk anne ve babasının emirlerine itaat etmek zorundadır.
Fakat yolunu sapıtmış, Allah’ın emirlerini hiçe sayarak dinimize aykırı olan şeyleri örneğin, başkalarının haklarını gasp etmesi başkalarına zarar vermesi gibi kötü işleri çocuğuna emir eden anne ve babaya çocuğun itaat etmemesi gerekir.
Yorumlar
Kalan Karakter: