Birlikte yaşama arzusu içinde olan insanın, Allah’a (C.C) karşı yaşadığı topluma karşı görev ve sorumlulukları olduğu gibi kendi kişiliğine karşıda bir takım görev ve sorumlulukları vardır. Kuran-ı Kerim’de insan “Yeryüzünün Halifesi” olarak zikredilmiştir. (El Bakara: 2/30 En’âm: 6/165)
Hz. Peygamberimiz de “Her doğan çocuk temiz yaratılış üzerine doğar.” Buyurmuştur. Bu bakımdan İslam düşüncesi, insanı “Eşref-i Mahlûkat” olarak görmüştür. (Yaratılanların en üstü) çünkü Kuran-ı Kerim’in birçok ayetlerinde: “Melekler Allah’ın (C.C) buyruğuna uyarak Hz. Âdem’e secdeye kapanmışlardır.” Denilmektedir.
Allah (C.C) insanların yüceltilmeyi ve erdemli yaşamaları için Ahlak düzenini kurmuş, insanların bu düzene uymalarını Kuran-ı Kerim-i indirerek göstermiştir. Allah (C.C) kişinin yapmış olduğu iyilik ve kötülükleri kime karşı yapmış olursa olsun öncelikle kendisine yapmış saymaktadır. Bu bakımdan Kuran-ı Kerim’de “Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehine yapmış olur. Kim kötü bir iş yaparsa kendi aleyhine yapmış olur.” (Fussilet: 41/46) buyurmaktadır.
İnsanın kendi kişiliğine karşı görevlerini iki bölümde inceleyeceğiz:
1- İnsanın bedensel varlığı ile ilgili olan görevleri
2- İnsanın ruhsal ve manevi varlığı ile ilgili olan görevleri
Bir sonraki yazılarımızda anlatmaya çalışacağız.
Yorumlar
Kalan Karakter: