DEVLET MİLLETE REHBER OLMALI!
Yayınlanma :
14.01.2022 02:07
Güncelleme
: 14.01.2022 02:07
Müslüman bir ülkede oteller, tatil köyleri ücretlendirmede dolar yada euroyu baz alıyorsa; yada Hac organizasyonunun tekeli olan Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ücret tarifelerini dolar olarak ilân ediyorsa, bunda bir acaiplik yok mudur?
Ülkemizde yapılan en büyük ihaleler, bizzat devlet eliyle dolar veya euro üzerinden yapılmaktadır. MARMARAY, YAVUZ SULTAN SELİM, OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ, İSTANBUL HAVALİMANI, METRO PROJELERİ, BARAJLAR, DUBLE YOLLAR’ın ihaleleri hangi para üzerinden yapılmıştır?
Eğri oturup, doğru konuşalım demiş atalarımız. İşte tam bu noktada biz de diyoruz ki; Devlet Milletine iyi bir rehber olmalı. Son günlerde paramızın yabancı paralar karşısında devamlı değer kaybetmesi, zamların sağanak halinde coşması, akla, ekonomi masasının ayaklarında dengesizlik olduğunu getirmektedir. Nesillerden nesillere ekonominin temel prensipleri bakın nasıl sembolize edilmiştir;
- Ayağını yorganına göre uzat.
- Ölçüyü, tartıyı denk tut, sakın harama meyletme.
- Komşun açken sen tok gezme.
- Tutumlu ol, israftan kaçın, yerli malı kullan.
- Çalış, çabala, üret. Dışarıdan borç alma. Bugün borç alan, yarın buyruk alır.
Bunları artırmak mümkündür ama bu kadarı bile milli ekonominin temellerini izaha yeterlidir. Mustafa Kemâl bunları harmanlayarak şu veciz cümleyi bize ve gelecek nesillere aktarmıştır; “Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da İstiklâl ve İstikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.”
Uzaklaştığımız yada uzaklaştırıldığımız İslam ekonomisi, insanları tembelliğe iten unsurları ortadan kaldırarak üretimi teşvik eder, emeğe kutsiyet atfeder ve onu birinci planda tutar, sermaye tarafından sömürmesine izin vermez.
İslâm ekonomisi, bireyin onurlu bir yaşayışa sahip olacağı, emek karşılığı hakkın, alın teri kurumundan verildiği bir ücret sistemini öngörür.
İslâm ekonomisi israfı yasaklamış, ölçüyü tartıyı doğru tartmayı, kul hakkından sakınmayı emretmiştir. Bu güzel prensiplere uymamaya devam edersek paramızın değer kaybetmesi normalden sayılır. Dolarlar başkasının cebine dolar. Dünyanın da muhtaç olduğu iyi bir ekonominin temel taşları ve de şifreleri İslâm ekonomisinde gizlidir.
Farkına varabilecek düşünen, araştıran ekonomistleri bekliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: