Mutluluk sizce nedir? Pek çok kişi mutluluğu piyango çekilişinin kendisine çıkması, büyük bir hastalıktan kurtulmak, çok istenen bir şeye kavuşmak gibi büyük haberlere bağlıyor. Ancak gerçek mutluluk gelip giden geçici bir duygu değil, günlük yaşamımızda olup bitenlere tepkilerimizi yönlendiren bir histir. Seçimlerimizin çoğu otomatiktir. Beynimiz böyle çalışır. Ancak mutluluğun günlük yaşamımızda bir ruh hali olmasını sağlamak için bilinçli seçimler yapmayı deneyebiliriz. İşte bunu gerçekleştirmek için size birkaç yol göstereceğim.
1. Beyninizi kandırın
Beyninizi, mutluluğun tek bir hareketle, bir gülümsemeyle, bir ruh hali olduğunu düşünmesi için kandırabilirsiniz. Gerçekten de gülümsemenin, zorlasanız bile beyne olumlu geri bildirim gönderdiğini gösteren birçok çalışma var! Bunun nedeni, beynimizin bir dizi iyi hissetme hormonu salgılayarak belirli ruh hallerini oluşturmak için vücudumuzdan ipuçları alabilmesidir. Diğer çalışmalar gülümsemenin kalp atış hızımızı yavaşlatarak bizi sakinleştirdiğini gösteriyor. Yani, en çok ihtiyaç duyduğunuz anlarda sadece gülümsemek bile ruh halinizi iyileştirebilir.
2. Şükrettiğiniz şeyleri kendinize hatırlatın
Bazı insanlar gerçekten çok zor hayatlar yaşıyor biliyorum. Eğer bu yazıyı böyle biri okuyorsa şükredecek neyim var ki diye düşünüyor olabilir. Ancak en yalnız, en çaresiz olduğumuzda bile şükredebileceğimiz küçük de olsa bir şey bulabiliriz. Kendimizi kötü hissettiğimizde, sahip olmadıklarımıza odaklanmak ve onları elde ettiğimizde mutlu olacağımızı düşünmek kolaydır. Bunun yerine, hali hazırda sahip olduğunuz ve hayatı değerli kılan şeyleri düşünün. Hatta onları sadece düşünmeyin, yazın. Bir şükran günlüğü tutmadıysanız, bunu yapmanın tam zamanı. Yazmak, hayattaki güzel şeylere olan takdirinizi sağlamlaştırmanıza yardımcı olabilir ve mutlu bir zihniyete müdahale eden düşünce kalıplarının daha fazla farkına varmanızı sağlayabilir. Mutluluk, beyninizi olumlu düşüncelerle beslediğinizde ortaya çıkan bir ruh halidir!
3. Güne doğru şekilde başlayın
Güne aceleyle başlamak yerine alarmı her zamanki uyanma saatinizden 10 veya 15 dakika önceye kurun ve meditasyon yapma alışkanlığı edinin. Eğer meditasyon pek size uygun bir aktivite değilse ibadet de yapabilirsiniz. Dingin kalabileceğiniz 10-15 dakikalık bir süre size o kadar iyi gelecek ki! Pek çok yararlı teknik vardır, ancak farkındalık meditasyonu, beyninizi mutluluğun bir zihinsel durum olduğunu algılaması konusunda eğitmede oldukça etkilidir.
4. Bakış açınızı değiştiremiyorsanız mekanınızı veya çevrenizi değiştirin
Aynı insanlar, aynı ortam içerisindeyken bazen düşüncelerinizi değiştirmek zorlu olabilir. Bu yüzden çevrenize sizi yormayacak sağlıklı insanlar eklemek bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olabilir.
Seda İşisağ
Uzman Psikolojik Danışman - Psikoterapist