Orucun Faziletleri
Yayınlanma :
22.04.2021 09:10
Güncelleme
: 22.04.2021 09:10
Oruca “savm” denilmesi de bu ibadetin, diğer ibadetlerin en ulvilerinden olması dolayısıyladır.
Melekut kapılarını vurmak isteyen açlık ve susuzlukla vurur. Şeytanların yollarını kapamak isteyen kimse bu yolları yine açlık ve susuzlukla düzeltebilir.
Şu gönüldeki ince ve şeffaf güzelliğe bir bak ki, bir iki lokma, gönlün ayını karanlıkta bıraktı. Manevi idrakin inceliği o ölçüde hassastır ki dünya ve dünyaya ait düşünceler o idraki söndürür. Lokma, her ne kadar yaşamak için bir ihtiyaç isede, duymak, düşünmek hele Allah aşkıyla yanmak için, yerine göre bir engeldir; nefsi kabartır, nefsin isteklerini sınırsız hale getirir; hak ve adaleti tanımaz olur.
Çünkü lokma, dünya içindir ve lokmadan murat, beşeriyettir, nefsin isteğidir.
Mümkün olsada hep mânevi gıdalar alsak. Gıda manevi olunca faydası çoktur. Çünkü manevi ekmek Allah bilgisidir, irfanıdır. Allah’ın emridir. Ruh onunla beslendikçe hem kendisi, hemde insanlık huzur ve mutluluğa ulaşır ve hem bu dünyada hem de ebedi alemde ölümsüz hayatı bulur.
İnsanlığın muradı manevi lokma yani Allah bilgisi, irfanı ve Allah emrini yerine getirmek olmalıdır. Bilinsin ki bütün muratlar sabırla olur. Büyük dileklere aceleyle varılmaz. Sabır imânın yarısı ve en büyük zaferlerin yoludur. Gerçek irfan yerinde söylemeyi, lüzumunda susmayı bilmektir.
Gönül verdiğimiz Allah ki adildir, bütün kâinatı adaletle, ölçü ile yarattı. Öyle idare etti. Onun ister canlı, ister cansız, ister düşünce olsun, hiç bir mahlûku hesapsız ve ölçüsüz değildir. GELİN BU ÖLÇÜYE BU HAK VE ADALETE UYALIM.
O Allah, bizim kendisine gönül verdiğimiz bilir. Çünkü asıl bizden evvel O, bize gönül bağlamış, kullarını derin bir muhabbetle yaratmıştır.
Kuldaki muhabbet Allah’ın muhabettinden oluşmuştur. Şimdi, Allah tarafından sevilmişlerden birisi olmanın manâsına dalalım ve yaşantımzı buna göre düzenleyelim, buna göre tefekkür (İslâm dininde günahlarını, kâinatı, varlıkları, doğayı, yaratılanları, kendini ve Allah’ı düşünmek ve O’nun yarattıkları varlıklardan, kâinattaki eşsiz mükemmellikteki düzenden ders çıkarmak) edelim.
Bilelim ki her işin en iyisini ve en doğrusunu ancak Allah bilir ve Allah yapar.
Hz.MEVLÂNÂ
MESNEVİ-3991 - 4003. Beyitler
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: