“İnsanların ellerinin kazanmış oldukları yüzünden denizde ve karada bozgun çıktı. Allah (c.c) onlara yaptıklarının bir kısmını tattırıyor ki, geri dönebilsinler.” Rum Suresi 41.
İnsandan Allah’ın (c.c), isteği nedir?
Kur’an-ı Kerim, insanın bütün boyutlarda ölçü, ahenk ve dengeye uymasını, onu sarsacak davranışlara gitmemesini ısrarla istemektedir. İnsan, tartıda, ticarette, ölçüp biçmede, sözünde, takdirlerinde, iş ve hukuk hayatında, nimetlerin paylaşımında, harcamada uygun davranmaya çağrıldığı gibi varlığın dengelerini bozmamak üzere tabiatı, atmosferi kirletmemeye, doğal yasaları tahrip etmemeye çağrılmaktadır.
Ne yazık ki, varlık ve oluşta her boyutta ve her seviyede ölçü ve ahengi, dengeleri bozan tek varlık İNSANDIR. Bir zamanlar Everest Dağı’nın tepesine tırmanan dağcıların, o tepeyi bile çöp yığınına döndürmeleri dünya basınında hayretler yaratan bir haber olmuştu. Fakat şimdi bakıyoruz da yaşadığımız şehirlerde ve denizlerde bile her taraf çöp yığınları halindedir. Basınımızda ve televizyonlarımızda çıkan haberde bir şehrimizdeki çöp dağında çıkan yangın nerede ise yakındaki evleri de yakacak duruma gelmişti. Denizlerimizin kirliliği ‘müşilaj’ denen zararlının denizdeki canlıları yok edecek duruma gelmişti.
Kanada hükümeti, yıllardır sürdürdüğü fok balığı avlama yasağını 2007yılında kaldırıldığında birkaç ay içinde katledilen fok balığı sayısı 275 bine ulaşmıştı. Ne için öldürüldü bu hayvanlar? Derilerinden kürk yapılsın diye.
Nasıl öldürdüler? Sopalarla küreklerinin kalitesi bozulmasın diye. Bu masum hayvanların derileri daha canları çıkmadan yüzüldü. İşte nefsi ile davranan insan bu.
Bütün peygamberlerin insana verdikleri öğütlerin en önemlilerinden biri “ölçü ve dengede saygılı olmak onu korumaktır.”
İnsanın bu ölçü- ahenk- denge bozma karakterinin ortaya çıkardığı iki olumsuz vardır ki, Kur’an-ı Kerim’in temel kavramlarından ikisi halinde önümüze konmuştur.
- FESAT
- ZULÜM
Fesat ve zulüm bozar, tahrip eder.
Kur’an-ı Kerim bu bozgun ve tahribe karşı bir koruma sistemi önermektedir. O koruma sistemi de TAKVA (Takva: kulun azametinden korkarak ve rahmetini ümit ederek Rabbi’ne karşı olan kulluk görevlerini yerine getirmesi, emirlerini tutup, yasaklarından kaçınması anlamına gelen bir terimdir.)
Gelecek yazılarımızda siz değerli okurlarımıza FESAT, ZULÜM ve TAKVA hakkında bilgiler sunulacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: