İNSANIN RUHSAL VE MÂNEVİ VARLIĞI İLE İLGİLİ GÖREVLERİ
Allah (cc) insanlara, diğer yarattıklarından ayrı olarak akıl, zeka, kalp, vicdan, inanmak, estetik duygu, tefekkür (günahlarını, evreni, varlıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek, Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak), iyilik sevgisi, iyiyi kötüden ayırabilme becerisi gibi ruhsal ve manevi meziyetler lütfetmiştir.
Allah (cc) verdiği bu yetenekler dolayısıyla: "Kuşkusuz biz Adem oğlunu şerefli kıldık" buyurmuştur (El İsra 17/70).
İnsan bu yetenekleri koruyup geliştirmesi, iyilik yolunda verimli hale gelmesi ile diğer insanlara ve canlılara faydalı olması hem kendi varlığına hem de bu yetenekleri bizlere bahşeden Yüce Allah'a karşı borcumuzdur. Bu bakımdan insanlar iyi hasletler ve erdemler kazanmak ve güzel davranışlar yaparak "Bu kubbede bir hoş sada" bırakabilmeliler. Bu erdemler arasında önemli olan hasletlerimiz şunlardır:
Takva: En yüksek insanlık değeridir. Takva, Allah'a itaat ederek O'nun vereceği cezalardan korunmak, nefsani arzuları terk etmek, kendini hiç kimseden üstün görmemek, sözde ve davranışta Hz. Peygamber (sav)'imizin davranışlarına kendi davranışlarımızı uydurmak, bütün dini ve ahlaki görevleri yerine getirmektir.
Hilim: Akıllı olmak ve akıllıca davranmak, ağır başlı olmak, sabırlı olmak, hoşgörülü olmak, affedebilme erdemine sahip olmak, barış ve kardeşliği, birlik beraberliği ön planda tutabilmek, anlayıp dinlemeden, acelecilikle olaylara dalmamak, saldırganca hareket etmekten sakınmak.
Bu erdemlerin yanında; hikmet, iffet, doğruluk, dürüstlük, tevazu gibi erdemlere de sahip olmak Müslümanların görev ve davranışlarıdır.
Yorumlar
Kalan Karakter: