AHLAK NEDİR? İSLAM AHLAKI NEYİ AMAÇLAR?
Hamd alemlerin RABBİ olan Allah(c.c)’a aittir. Salat ve selam , onun en güzel ahlakı tamamlamak için gönderdiği son peygamberi Hz. Muhammed(s.a.v)’in üzerine olsun.
Ramazan ayı, ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı, ruh ve nefis için birey ve toplum için takvadır; korunmadır. Ramazan ayı, kötü alışkanlıklara son vermek, iyiden güzelden yana, yeni sayfalar açmak fırsatıdır ve ahlakımızı daha iyiye götürüp topluma faydalı olan kamil bir insan olmaktır.
Ahlak nedir? Ahlak; arapça bir kelime olan “ hulk “kelimesinin çoğuludur. “Hulk“ insanın yaratılışından sahip olduğu “huy“ anlamına gelir. O halde ahlak; insanın yaratılışından gelen zamanla ruhuna yerleşen alışkanlıklardır. Bu alışkanlıklar toplum içerisinde yaşanarak kazanılan, güzel ve iyi huylarla, kötü huylardır.
İmam-ı Gazali ahlakı şöyle tarif eder:“ Ahlak insan nefsinde yerleşen öyle bir yetenektir ki fiiller (davranışlar, hareketler) hiçbir zorlama olmadan düşünüp taşınmadan bu yetenek nedeniyle kolaylıkla ortaya çıkar. İslam dini bütün olarak bir ahlak nizamı ve koyduğu kurallarıyla da bir ahlak disiplinidir. İslam ahlaki, yalnızca insan hayatının bütününü kucaklamaz aynı zaman da bütün yaratılmışları ve bunların insanla olan ilişkilerini de kuşatır.
İslam dini, Müslümanların güzel ahlak ile donanmasını, bütün kötü huylardan uzaklaşmasını, sevgi, şefkat, merhamet filizlerinin gelişmesini, huzur ve mutluluklarını sağlayacak birlik ve beraberlik içerisinde yaşama sevincini verecek olan temel ahlak kurallarını öğretir.
İslam ahlak nizamı, insanın Rabbine, insanın insana ve insanın bütün yaratılana karşı davranışlarını belirleyen ve bir eğitim sürecinde bu davranışlarını kişilik haline getiren bir nizamdır.
Bu düzen sevginin ve saygının egemen olduğu bir mutluluk, huzur düzenidir.
İnsanlar ahiretteki ilahi hesaplaşma duygusundan uzak oldukları zaman fırsat buldukları zaman her suçu işleyebilir.
İslam dini Allah (c.c) korkusu, o’nun emirlerine itaati bilinçli bir şekilde Müslümanların gönlüne yerleştirmiştir.
Allah(c.c)ın nizamının uygulanmadığı yerlerde ve bu Allah(c.c)ın nizamının cehaletleri yüzünden uygulayamayan veya kendi çıkarları için uygulamak istemeyenlerin yüzünden ahlak kuralları zedelenmekte suç oranları artmakta, haksızlık ve adaletsizlik çoğalmakta, toplumlar arasında denge bozulmakta ve insanlar mutsuz ve huzursuz yaşamaktadırlar.
Bu bakımdan Kuran-ı Kerim’in bütün hükümlerine gönülden inanıp tam olarak bağlanmak ve İslam ahlakını yaşamamızın bütün alanlarında uygulamaktır.
İşte bu konudaki Ayet-i Kerime de Allah(c.c)insanlara şöyle buyurmuştur.“Yoksa siz o kitabın(Kuran-ı Kerimin) bir kısmına inanıyor da bir kısmına da inkar mı ediyorsunuz? Şu halde içinizde böyle yapanların cezası, dünya hayatında rezillikten başka bir şey değildir. Kıyamet gününde onlar azabın en çetinine itileceklerdir.“
Yorumlar
Kalan Karakter: