9. Aralık 2023 Cumartesi gün, Gönül Dergahında İsmet Attila ile, söyleşiden notlar.
İkindiye doğru idi. İsmet bey Ciltci Mustafa Bey’in Cilt Evine, iş yerine çay sohbetine gelmişti. Ciltci Mustafa’nın iş yerinde güzel, dosthane sohbetler yarenlikler yapıldığı için, kendi aramızda ‘’Gönül Dergâhı’’ diyorduk.
Sayın Bakanımız İsmet Attila ile röportajımız her gün dostları sıkmadan devam ediyordu.
Bugün, Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) Mezuniyet törenleri yapılıyor diye, söze başladı, Maliye ve Gümrük Bakanlarımızdan, İsmet Attila...
‘’Polis Okulu‘nun tarihçesini biliyormusunuz?" diye sordu.
Sonra da şöyle devam etti...
‘’1980 de açılan, Polis okulu, 10 sene eğitimden sonra, 1990 da kapatılmıştı.
1991 de Milletvekili Genel seçimlerine Doğru Yol Partisi (D.Y.P) den Afyon Milletvekili adayı oldum ve Milletvekili seçildim. Merhum Süleyman Demirel, Başbakan ve İsmet Sezgin İçişleri Bakanı idi.
Afyonda, Polis okulu neden olmasın? Olması gerekir diye karar verdim. Çünkü Polis Okulu, Afyon’a Ekonomik ve sosyal açıdan katkı sağalacaktı...
İçişleri Bakanı İsmet Sezginle, konuyu görüştüm. Afyon’a hizmet için, İsmet bey, teklifimi kabul etti ve yer göstermemi istedi. Bende...
Şimdiki İl Emniyet binası çevresinin bulunduğu alanda, 1990 önceleri, Ziraat Meslek Okulu (Lisesi) ve müştemilatı vardı. Bu okul, 119.417 m² karelik bir alana sahipti ve atıl durumda idi.
Merhum Afyon Milletvekillerinden, amcam Osman Attila Milletvekili iken, onun istek ve gayretleri ile Süleyman Demirel’in Başbakan ve Bahri Dağtaş Tarım Bakanı iken, Ziraat okulu açılmıştı. Zamanla kapanmış olan ve atıl duruma düşmüş olan binalar ve alanın değerlendirilmesi gerekiyordu.
Ben milletvekili seçilmeden evvel 1991 önceleri, Ziraat Meslek Okulu ve müştemilatı okul, binalar ve arsa neden atıl olsun ki dedim. Neden kaderine terkedilsin!!!
Orası uygun diye, İçişleri Bakanı İsmet Sezgin’e anlattım. O da kabul etti ve Afyonda Polis okulu açılmasını planladık,’’ diye Anlattı, Afyon sevdalısı, İsmet Attila...
Sonra şöyle devam etti...
‘’Ziraat Okulu Tarım Bakanlığına Bağlı idi. Dönemin Tarım Bakanı Necmeddin Cevheri ile görüştüm. O da olur verdi.
Bu arada, Süleyman Demirel Cumhur Başkanı oldu.
Tansu Çiller D.Y.P (Doğru Yol Partisi) Genel Başkanı Seçildi.
Birinci Tansu Çiller Hükümeti, açıklandığında (50. Hükümet’te ) ben de, Maliye ve Gümrük Bakanı olmuştum.
Benim şahsımda Maliye Bakanlığının olması, benim adımda Afyon’a, Afyonlulara Allahın bir lütfudur, Allahın bir nimetidir,’’ dedi ve devamla...
Ben de, biraz önce söylediğim gibi, Afyon Polis Okulu, Afyon’a Sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli katkı sağalacak düşüncesi ile derhal 1993 de 5 milyar 811 milyon liralık bir, kaynağı ‘’Yedek ödenekten’’ şartlı olarak, beş ay içerisinde inşaatlarının, alt yapı ve restorasyonu tamamlanarak, 1994-1995 Eğitim Öğretim yılına tam kapasite ile, ( ilk etapta 300, sonrada 500 öğrenci) kapasiteli olmasını istedim,’’ dedi.
Sonra söyleşiye şöyle devam etti...
Hasan Karaağaç Mahallesi Ahırsuyu Mevkiinde; Tarım İl Müdürlüğünün bünyesinde bulunan 119.417 m²’lik, Afyon Zirai Üretim İşletmesi ve Çiftçi Eğitim Merkezi olarak faaliyet gösteren alanın, gerekli restorasyon ve altyapıları tamamlanarak, Eğitim Öğretime uygun hale getirildi.
Daha sonra, İçişleri Bakanlığı‘nın, Polis Okulları Yönetmeliği’nin 5.maddesi gereğince, 25.01.1993 tarihli onayı ile Polis Okulu olarak açılmasına karar verildi. O gün için İl Emniyet Müdür Yardımcısı, Yalçın Çakıcı, ilk Atanan Polis Okulu Müdürü oldu ve her türlü sorumluluk o na devredildi.
3 Ekim 1994 de, dönemin İçişleri bakanı, Nahit Menteşe ile Afyonumuza Polis Okulu açılmasını sağlayarak, Afyon’a Afyonlulara hizmetlerime devam ettim,’’ dedi.
Polis Okulu Açılış töreni; Resmi kıyafetli olan, Polis Okulu Müdürü Yalçın Çakıcı. Soldan sağa, O günün Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Maliye Bakanı İsmet Attila, Afyon Valisi Yahya Gür, diye sözlerini tamamlayıp, bu günlük bu kadar diyerek noktaladı.
Başka konularda yarenliklerimiz, söyleşilerimiz, devam etti ...
Teşekkürler Afyon Sevdalısı İSMET ATTİLA...
Dizi Devam edecek....
Kaynak; İsmet Attila.