Aynı geminin yolcularıyız
Yeni haftanın ilk gününde tekrar sizlerle olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu gün biraz kendi dertlerimizden, sorunlarımızdan bahsetmek istiyorum. Başınızı ağrıtırsam kusura bakmayın.
Basın, halkı haberdar etme görevinin yanı sıra, halkı bilgilendirme alanında da önemli bir işlev görmektedir. Toplumların gelişmesinde basının önemi yadsınamaz. Bugün, basının görevi sadece ‘haber alma, verme’ görevinin çok üstündedir. Teknolojinin de yaygınlaştığı günümüzde basın aynı zamanda bilgilenme aracıdır. Toplum, basın sayesinde haber alma ihtiyacını gidermektedir.
Yerel basın, her türlü toplumsal değişim ve dönüşüm karşısında halkın yanında ve halkın sesi konumundadır. Doğrudan bölgeden olması sayesinde yerel yapıyı iyi tanıyan yerel basın, halkın sorunlarını ve gündeme ilişkin gelişmeleri yakından takip etmektedir. Halkın sesi olma özelliği yerel basına önemli bir sorumluluk yüklemektedir. Yerel basında üretilen söylem, yalnızca gündemin oluşmasına katkı sağlamamakta, aynı zamanda toplumsal kanaatlerin oluşmasının da yolunu açmaktadır. Bu nedenle yerel basınca şekillendirilen tutumlar, zamanla davranışa dönüşmektedir
“Bir ilde basın, toplumun gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dilidir. Bu sebepledir ki yerel medya çok önem arz etmektedir. Yerel medya bulunduğu yerde toplumu bilgilendirmek, yönlendirmek gibi bir görev üstlendiği gibi toplumun sorunlarının gündeme getirilmesi ve bunların çözüm sürecini takip etmekte asli görevleri arasındadır.
Yerel basının ekonomik sorunlarının birden fazla boyutu bulunmaktadır. Bunların başında reklâm Gelirleri, resmî ilan, baskı sayısı ve satış ile bunlara bağlı diğer konular gelmektedir.
Sayfa düzeni ve matbaa işlerinin genelde gazetecilik eğitimi almamış kişilerce yürütüldüğü aşikârdır. Özellikle ucuz işgücü talebi, kalitenin düşmesinde başrolü oynamaktadır. Bir taraftan İletişim Fakültesi mezunları yaygın-ulusal medyayı tercih ederken, diğer taraftan basın kuruluşları çeşitli sebeplerle nitelikli eleman çalıştırmaktan kaçınmaktadır. İlan ve reklâm gelirleri, bu sorunun sadece bir boyutunu oluşturmaktadır.
Anadolu basını ayakta durmakta zorlanıyor. Özellikle ilimizdeki yerel gazeteler ekonominin zor günlerinden etkileniyor.
Afyonkarahisar’da kapanan gazetelere rağmen gazete sayının hala çok olması. Resmi ilan gelirlerinin her geçen gün azalması ve Ticari firmaların ekonomik zorluklar nedeniyle reklam vermekten kaçınmaları gazetelerin yaşamasını oldukça güçleştiriyor.
Geçtiğimiz hafta Mübarek Miraç kandilini kutladık. Bu tür özel günler özellikle yerel gazeteler için bir umut kaynağıdır. Özellikle siyasiler gazetelerde faaliyetlerinin kamuoyuna yansıtılmasını isterler. En ufak bir haberini girmediğiniz zaman sitem ederler. Ufak bir kutlama ilanı girelim dediğinizde “paramız yok aman bu sefer bize uğramayın” derler.
Evet, basın her haberi yansıtmalı zaten görevi ama siyasilerin, partilerin, sivil toplum örgütlerinin de gazetelere destek olması gerekir.2019 seçim takvimi başladı başlayacak. Gazetelerin kan kaybetmesi, kapanması bu şehre fayda getirmez aksine zarar verir. Aynı geminin yolcularıyız.Kimlerin nerelere gereksiz harcamalar yaptığını her kes biliyor.İş basına destek olmaya geldiğinde….
Neyse lafı fazla uzatmayayım ben söyleyince ne değişecek ki..
Bu konuda yeni oluşturulan Afyonkarahisar basın yayın derneğine büyük görev düşüyor. Şimdiye kadar Afyon Basınının bölünmüş olması pek çok kişiyi mutlu ediyordu, bıyık altından gülüyorlardı. Bekleyip görelim Afyon basınının tek ses olması ekonomik kazanca dönüşecek mi?
Yorumlar
Kalan Karakter: