Doğayı düşünen kim ?
Yeni yılın ilk günü itibarıyla alışverişte paralı poşet dönemi başladı.
Manav, ekmek ve şarküteri reyonlarında poşet ücretsiz olacak. Diğer ürünlerde ise plastik alışveriş poşetleri 1 Ocak 2019 itibariyle en az 25 kuruşa satılıyor. Poşet satışı alışveriş fişinde de yer alacak.
Poşetin para ile olduğunu öğrenen bazı vatandaşlar ise, aldığı ürünü poşete koymak yerine açıkta götürmeyi tercih etti.
Son yıllarda neden kanser vakalarının arttığını hiç düşündünüz mü ? Hayatımızda biz istesek de istemesek de önemli bir yer tutan poşetler acaba o kadar masumlar mı?
İnsanlar eskiden poşet yerine, tamamen doğal olan kese kâğıtları, bez torba ve file kullanılırdı. Bu sayede insanların yedikleri de içtikleri de sağlıklı kalmaktaydı. Günümüzde ise durum çok farklı.
Ciddiye alınmadığında insan vücudunda geri dönüşümsüz hasarlar bırakabilen naylon poşetleri, hayatımızdan çıkarmamız pek mümkün gibi gözükmüyor. Baksanıza son günlerde gündem poşet oldu. Sanırsınız poşet seçimlere girecek. Aman bir ilgi bir ilgi, vatandaşı anlamak mümkün değil.
Ben çocukluk dönemimi bilirim rahmetlik babamın cebinde mutlaka file bulunurdu.İhtiyaç olsun olmasın filesini yanından ayırmazdı.
2018 yılında açıklandı 2019 yılından itibaren poşetler paralı olacak. Pek çok ev hanımı hemen poşet stoklamaya girişti. Marketten bir parça ürün alıyor yanında on tane poşet. 2019 yılının stoku yapıldı. Poşet doğayı kirletiyormuş kimin umurunda. Efendim çöp atmaya poşet lazım. Ne güzel değil mi mantık süper.
Çok ucuza mal edilen poşetler, kalitesine göre gerek kullanım anında gerekse bozulma anında, çevreye ve besinler üzerine yapısındaki kimyasallar sayesinde ciddi etkilere sahip. Ek olarak bir naylon poşetin doğadan tamamen yok olabilmesi için denizde ise 400 yıl, karada ise 800 yıl kadar bir zaman geçmesi gerekli.
Aman canım bana ne doğada kalsa ne olur kalmasa ne olur. Ben 800 yıl mı yaşayacağım. Benden sonra ne olursa olsun.
Eğer çocuklarımızı, torunlarımızı düşünüyorsak poşet kullanımını tamamen yasaklamalıyız.
Eskiden poşet mi vardı. Denize girdiğinizde poşetlerin arasında mı yüzerdiniz. Mutlaka Kenya veya Güney Kore modeli esas alınmalı. Bir Kenya, bir Güney Kore kadar olamıyorsak diyecek bir şey bulamıyorum. Bakın Kenya’da Güney Kore’de poşet kullanana ne gibi yaptırımlar var.
2 BİN 700 DOLAR PARA CEZASI
Güney Kore’de Süpermarketler, yasağın yürürlüğe girmesinin ardından müşterilerine alternatif olarak tekrar kullanılabilir ya da dönüştürülebilir bez çanta ya da kağıt torba veriyor. Yasağa uymayanlar ise 2 bin 700 dolar para cezasına çarptırılıyor. Güney Kore Çevre Bakanlığı kararın, pipet gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını engellemek adına önemli bir adım olduğunu savundu.
KENYA'DA HAPİS CEZASI
Kenya’da plastik poşete hapis cezası Avustralya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Yeni Zelanda ve Hollanda’da da tek kullanımlı plastik poşet kullanımı yasaklanmıştı. Yasağın Ağustos ayında yürürlüğe girdiği Kenya'da ise naylon poşet satan, üreten ve hatta taşıyanlar 39 bin dolara kadar para ve 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı kaşıya kalacak. Çin’de ise 24 tür katı atık ithalatını yasaklamıştı.
Bizden söylemesi
ESEN KALIN
Yorumlar
Kalan Karakter: