DOĞRUSU VE YANLIŞIYLA DEPRESYON
Yayınlanma :
30.07.2020 10:14
Güncelleme
: 30.07.2020 10:14
Herkesin duyduğu ve bildiğini düşündüğü depresyonu, doğrusuyla-yanlışıyla masaya yatıralım mı? Aslında depresyon nedir sorusuna pek çoğumuz cevap verebilir. Yoğun bir üzüntü, mutsuzluk… Kendimizi birkaç gün mutsuz hissettiğimizde, ağladığımızda aklımıza depresyon gelir. “Kesin depresyondayım!” Diye düşünürüz zaman zaman.
Şu meşhur depresyonun ne olduğunu tıbbi kaynaklara göre anlatalım isterseniz. Depresyon en sık görülen ruhsal hastalıklardan biridir. Araştırmalara göre her beş kişiden biri hayatının bir döneminde depresyon geçirmiştir. Yapılan istatistiklerde dünyadaki hastalık yükünde 1. Numarada kalp rahatsızlıkları varken 2. Numarada depresyon bulunmaktadır. (Sertçelik, 2013) Tıbbi terminolojide depresyon basit tabirle “çökkünlük” olarak ifade edilir. Moral bozukluğu, keyifsizlik, isteksizlik, bir şeylerden zevk alamama, üzüntü, iştahta değişiklik, uyku bozukluğu, enerji kaybı, zihinsel aktivitelerde yavaşlama gibi durumlar bu çökkünlüğe eşlik edebilmektedir. Ancak depresyonda önemli bir TANI KRİTERİ vardır. Yukarıda yazdığım durumların en az 2 hafta boyunca devam etmesi halinde uzmanlar depresyondan şüphelenmektedir. ÖZETLE depresyon; uzun süre devam eden, birden fazla sıkıntının eşlik ettiği, hayat kalitesini düşüren bir ruhsal sıkıntıdır. Bu şekilde ruhsal bir sıkıntıya sahip bireylerin hiç vakit kaybetmeden uzmana görünmesinde fayda olacaktır.
ŞUNU UNUTMAMAK GEREKİR; kendinizi her mutsuz, üzgün hissettiğinizde depresyonda DEĞİLSİNİZ. Bazen kendimizi çıkmazda hissedebiliriz, karanlık bir tünelde yolun sonunu göremeyebiliriz. Ancak mutluluk, sevinç, tüm iyi duygular bizler için olduğu gibi; üzüntü, mutsuzluk da bizler için. Çaresiz kelimesinin içinde bile çare varken NEDEN kendimizi çıkmazda hissedelim? Olumsuz duyguların da bazen sarılıp sarmalanmaya, kabul edilmeye ihtiyacı var. Kendinizi üzgün hissettiğinizde bu duyguları kabul ederek kalp perdelerinizi aralayın. Perdeler açık olduğu müddetçe;elbet gün ağaracak ve ışık içeri girecektir.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
SEDA İŞİSAĞ
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: