![]() |
ÖRNEK İNSANDAN ÖRNEKLER.13.
CÖMERT İDİ 0. (Sallallahu Aleyhi Vesellem)
Cömert; parasını, malını, elinde bulunanı esirgemeyen, güler yüzü, tatlı dili paylaşmaktır cömertlik. Sadece bunlar değil, zamanı, bilgiyi, hoşgörüyü ve zamanını paylaşmaktır. Çevresine moral vermektir ve rahatlatmaktır eşini, dostunu. Her zaman her şeyini başkalarıyla paylaşan anlamlarına gelir cömertlik.
Bakınız Rasulullah diyor ki; “Güler yüz bir sadakadır.”
Başka bir değimle; “ Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır." Hadis-i Şerif (Tirmizî, Birr, 36)
Ebû Zer Radıyallahu anh şöyle dedi:
Rasulullah Sallallahu aleyhi ve sellem bana hitaben şöyle buyurdu ki:
“Din kardeşini güler yüzle karşılamak gibi (tabiî) bir iyiliği bile sakın küçük görme!” (Müslim, Birr 144. Ebû Davud, Libas 24)
Abdullah Bin Abbâs (R.A.) Radullah anh, Rasulallah Efendimizin, cömertliğini şöyle dile getirir anlatır.
“Rasulullah Efendimiz insanların en cömerdi idi. Ramazan ayında ise cömertliği daha da artırdı. Çünkü Cebrail, (A.S.) her sene Ramazan‘da gelir ayın sonuna kadar beraber olur, Efendimiz O’ na Kur’an’ı her gece mukabele ederlerdi. İşte Allah Resulü bu günlerde, esen rüzgârlardan daha cömert olurdu.” (Buhârî, Bedü'l-vahy 5, 6, Savm 7, Menâkıb 23, Fezâilü'l-Kur'ân 7, Edeb 39; Müslim, Tirmizî, Cihâd 15; İbni Mâce, Cihâd 9)
Bir önceki yazımızda okuduğunuz gibi, Kuran'ı Kerim, bize yumuşak huylu olmayı emrediyor.
Bildiğiniz Gibi (s.a.v) Efendimiz, Kuran’ın canlı Tefsiri değimliydi?. Evet canlı Tefsiri idi (s.a.v). Kuran’ı Kerimi yaşıyor, yaşatıyor ve tavsiye ediyordu. İnsanlığa Örnekti O...
Ebû Hüreyre’nin naklettiğine göre, Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “...Bir insanın kalbinde cimrilik ve iman asla bir arada bulunmaz.”(Nesâî, Cihâd, 8)
İttifakla geçen mutavaattır Hadislere göre: “Hz. Peygamber (s.a.v) insanların en cömerdi olarak tanımlanmıştır. (Buhârî, Bedü’l-vaḥy, 5, Müslim, Fezail, 48, 50).
Dinimiz İslam, cömertliği bir erdem, bir fazilet olarak kabul ederek, insanı bencillikten Ego duygularından kurtararan, "Güzel ahlaktan oluşan İlahi bir dindir." İslam...
Allahın isimlerinin çoğu, Merhamet ve Cömertlik anlamındadır. Mesela ne gibi...
Rahman-Rahim (Nimetleri veren seren), Vehhab (Hibe Eden, çok fazla ihsanda bulunan), Latif (Nazik Lütfeden, yumuşak: Hadi (Hidayet veren Hidayete ulaştıran) gibi. Örnekleri çoğalta biliriz.
Bir Hadisde Peygamberiniz, "Allah cömerttir, cömertleri sever.” diyor, Peygamberimiz.(Tirmizî, “Edeb”, 41)
Başka bir Hadiste (Tirmizi 1963. Birr 41) 241 “Arabozucuk yapan, yaptığı işi başa kakan ve cimri olan kimse cennete giremez.” diyor, Rasulullah.
Yine başka bir Hadiste:” Yarım Hurma ile’ de olsa Cehennem azabından korunun.” diyor Peygamberimiz. (Buharı Zekât 9-10)
Başka bir Hadiste ise; “Her sabah iki melek iner. Birisi (Ya Rabbi iyilik edene, malının karşılığını ver) diğeri de; (Ya Rabbi cimrilik edenin malını telef et.” diye dua eder. (Buhari zekat 27-Müslim Zekat 57.)
Bir gün Rasulullah’a: “Mümin’inin Hangi ameli daha hayırlıdır.” diye sorduklarında; Rasulullah diyor ki,: “Tanıdık tanımadık, herkese Selam vermen, tanıdık tanımadık herkese yemek yedirmendir.” der . (Buhari iman, 6-Müslim, 9.)
Allahu Teala, Kuran’ı Kerimde Sebe S. 39. Ayette: "Siz hayra ne Harcarsanız, Allah onun yerine başkasını verir. “
Kasas S. 84 ayette ise: “Kim bir iyilik yaparsa 0’na bundan daha hayırlısı ile karşılık verilir.”
Bakara Suresi 261 Ayette ise: "Mallarını Allah yolunda sarf edenlerin, harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başağında yüz tane bulunan tohum gibidir. Allah dilediğine kat kat verir.” diyor Rabbul Alemin.
Mükafata bakınız, bire 700. Bir tohuma 700 buğday.
Şu Hadisteki manaya dikkat ediniz. Buhari 2174- Tirmizi, Birr, 1961- Kenzul Umman, 15928.) “Cömert kimse ALLAH’a, yakındır. Cennete yakındır, İnsanlara yakındır. Cimri olan kimse, Allah‘a uzaktır. Cennet'e uzaktır. Cehenneme yakındır. Cahil Cömert, Abid (Çok ibadet yapan) Cimri den ALLAH’a daha sevimlidir.” diyor Peygamberimiz.
Hz Ali diyor ki: “Cennet cömertlerin, Cehennem cahillerin yeridir.”
“En güzel cömertlik, imkanlar kısıtlıyken yapılandır.” / Hz Ali.
Öyleyse Haydin, cimriliği bir kenara atıp Cömert, eli bol insanlar olmaya çalışalım. Rasulullaha ve sünnete sarılalım birlikte.
Varmayız, varız değil mi?
Devam edecek.
Şahanoğlu-AHMET
Yorumlar
Kalan Karakter: