MEVLEVİ KÜLTÜRÜNÜN EN BÜYÜK ÇINARLARINDAN
Yayınlanma :
08.07.2022 01:45
Güncelleme
: 08.07.2022 01:45
Sagun; 1926 yılında Afyonkarahisar’da doğmuş; yine kendisi gibi Mevlevi olan ve aynı zamanda devlet kademelerinde görev yapan merhum Sabri Sagun’un oğludur. Annesi merhume Cemile Sagundur. Salim Sagun, Peyker Sagun ve merhume Gülper Sagu’nun ağabeyidir. Aynı zamanda Uzun Çarşı esnafından tanınmış isimlerden Seyüp Sagun ve Selman Sagunun amcasıdır.
Zahit Sagun ömrünü İslam dinini tanıtmaya, Mevlevi kültürünü anlatmaya adamış çok kıymetli değerli bir alim olarak kayıtlara geçmiştir. Daha genç yaşlarda Mevleviliği anlatmak, tanıtmak için çok büyük faaliyetlerde bulunmuştur. Nitekim 1955 yılında Afyon musiki derneği kurulmuş, bu derneğin oluşturduğu Mevlevi ekibinin mıtrıp heyeti de çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.
Sagun, 1962 yılında Antalya’da bir festivale katılmıştır. O dönemlerde yaşatılması gerektiğine inandığı ve anlatılması gerektiğine inandığı sema geleneğini, kültürünü canlandırmak için faaliyete başlamıştır.
O dönem Mevleviliğin önderi olan, kurucusu olan Konya Mevlevihane’si; çok önemli bir yer ediniyor Mevlevilikte. Sagun Konya’ya o dönem çok sık gidip gelmiş, Konya’da Mevlevilikle ilgili, semayla ilgili çok zayıf kalan geleneği orada öğretmeye gayret göstermiştir. Konya’da bir takım Mevlevi etkinlikleri yapmışlardır.
Kurulmuş olan Mıtrıp heyeti; bu durumu dikkate alarak Zahit Sagun önderliğinde aralarında kendisi gibi Mevleviliğe gönül vermiş olan arkadaşlarıyla beraber Afyonkarahisarlı Mevlevilerin, Mevlevi kültürüne sağladıkları katkı, o dönem büyük bir iz olarak tarihteki yerini almıştır.
Zahit Sagun; Mevlevi kültüründe yaşı itibariyle hayatta var olan son kişilerden bir tanesiydi. Mevlana Celaleddin Ruminin 696’ıncı ölüm yıldönümü münasebetiyle o zamanki halk eğitim merkezi salonunda 18-20 Aralık 1969 yılı tarihlerinde düzenlenen anma töreninde sema gösterisinde yer almıştır. Zahit Sagun ve mıtrıp heyetinde bulunan arkadaşları; mıtrıp heyetinin isimleri neyzenler Kemal Bayık, Ahmet Albay, Mustafa Demirkol, Abdullah Uğur, Ahmet Kalaycıoğlu ve İhsan Doğandan oluşan ekip, kudümzenler Kemal Alpergül ve Zahit Sagundur. Ayinhanlar Nazım Bursalı, Emin Doğrusoy ve Abdullah Akar’dan oluşan daha sonra Mevlevi olan Ahmet Davut, Evvel Tunç, Mehmet Dönergöz, Rıza Saru, Selçuk Baydaşa, Bekir Alpergül ve Ahmet Doğrusoy’dur.
O zamanki dönemlerde gezek adetleri yaygın olarak devam etmiş ve tarihe öyle geçmiştir. Ekip bu şekilde çoğu yeri dolaşarak Mevleviliği anlatmışlardır. Mevleviliği yaşatmaya çalışmışlar ve Mevlevi geleneklerini örf ve adetlerini benimsetmişlerdir.
Zahit Sagun’un Mevlevilikle ilgili, İslam diniyle ilgili her zaman anlatımları ve çalışmaları geçmişte söz konusu olmuştur. Yaşantısıyla, davranışlarıyla son derece örnek olan ve bilgili, kültürlü, her yönüyle anlattıklarıyla örnek bir kişi olarak yaşamıştır.
Yapmış olduğu hizmetler, çalışmalar hiçbir zaman unutulmamalı ve gelecek nesillere aktarılmalıdır. Kendisi kudumzen olarak mıtrıp heyetinde yer almıştır. Her zaman bilgin kişiliğe sahip olup, insanlara her konuda bilge davranışlarda bulunmuştur. Kısa bir süre önce 96 yaşında kaybettiğimiz Zahit Sagun’u rahmetle anıyoruz…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: