MEVSİMSEL YORGUNLUK
Yayınlanma :
28.05.2022 02:37
Güncelleme
: 28.05.2022 02:37
Bahar yorgunluğu…
Yorgunluğunda kendi arasında türleri bulunmaktadır. Bunlar; ruhsal, fiziksel ve kronik yorgunluk olarak üç başlıkta toplanıyor.
Bahar yorgunluğu; mevsim geçişlerinde hissettiğimiz ruhsal ve bedensel belirtiler olarak isimlendiriliyor. Bu dönemde havaların ısınması ile birlikte birçoğumuz yataktan kalkmakta zorlanıyor ve uyandığımızda bile kendimizi dinlenememiş hissediyoruz.
Buna bağlı olarak da güne biraz isteksiz başlamış ve gün bitmeden yorulmuş oluyoruz. Bu durumu genellikle değişen hava koşullarına bağlasak da, uzun süren yorgunlukların ciddiye alınması, altında yatan başka bir sorun olup olmadığının araştırılması her ihtimal için gerekiyor. Farklı ciddi bir sorun ile de karşı karşıya gelebiliriz.
Yani kendimiz için aslında bir check up yaptırmanın zamanı da gelmiş olabilir. Eğer bu belirtileri uzun süre hissediyor isek zaman kaybetmemeliyiz.
Bazı dönemlerde vücudumuza yeterli besinlerin alınmaması, vitamin ve minerallerin eksik kalması, tiroit bezinin çalışma düzensizlikleri, tansiyon, kalp, enfeksiyon hastalıkları, sigaranın fazla kullanılması da yorgunluk belirtilerini artıran, ön plana çıkaran nedenler olarak sıralanabiliyor.
Geçmek bilmeyen yorgunluk belirtilerinin bir diğer nedenleri ise kansızlık ve depresyon olarak da gösteriliyor. Her şekilde bir uzmana mutlaka başvurmalıyız. Çünkü üzerinde durmadığımız ve ötelediğimiz bu durum, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Yorgunluk belirtisi 6 ayı aşan bir süredir devam ediyorsa; ortaya bir diğer neden kronik yorgunluk sendromu da çıkabiliyor. Kronik yorgunluk kişinin fiziksel aktivitelerini etkileyebileceği gibi aynı zamanda psikolojik olarak da bir tehdit oluşturuyor ve kişinin yaş grubuna göre değişiklik gösterebiliyor. Genç insanlarda iş stresi, kansızlık, depresyon veya düşük tansiyon gibi sebepler yorgunluğa neden olurken, daha yaşlılarda diyabet, böbrek, kalp ve karaciğer sorunları da yorgunluğa neden olarak gösteriliyor. Bunun yanı sıra, sağlıksız diyetler de kronik yorgunluğa sebep olan durumlardan biri olabiliyor. Bu yüzden yapılan diyetlere kadar her şeye dikkat etmeliyiz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: