Bir insanın arkasından, haberi olmadan onu kötüleyerek konuşmak gıybettir.
Ve gıybet haramdır.
Herhangi bir kişiden bahsederken; o kişi çok iyidir, fakat ibadette şu kusuru olmasa, daha iyi olurdu demek de gıybet olur. Kişiler hakkındaki değerlendirmeler biz insanlara ait değildir. Bu açıdan çeşitli şekillerde insanları değerlendirmek, bir toplulukta bir kişi hakkında ileri, geri konuşmak bizlere yarardan çok farkında olmadan, ya da olarak zarar getirir.
Neden durduk yere günaha girelim?
Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Birbirinizi gıybet etmeyiniz.) [Hucurat 12]
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Miraca çıkarıldığımda, bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalayan kimseler gördüm. "Bunlar kim" dedim. Cebrail aleyhisselam, "Gıybet ederek insanların etini yiyen, şahsiyetlerini zedeleyen kimselerdir" dedi.) [Ebu Davud]
Gıybet, insanın sevaplarının azalmasına, başkasının günahlarının kendine verilmesine sebep olur. O halde bu durumu her an düşünerek gıybetten uzak durmalıyız. Bir anlık kızgınlık ve kırgınlık sonucu bir kişiyi kötüleyerek gıybetini ettiğimizde kendimizi ateşe atmış, felakete sürüklemiş oluruz. Üstelik başkasının günahlarını da farkında olmadan üstlenmiş oluruz.
Toplumda insanları güldürmek, eğlendirmek ve dikkatleri üzerimize çekmek için gıybet edilmemelidir. İnsanları eğlendirmek için yüce Allah’ın gazabı tercih edilmemelidir. Sürekli gıybet ederek kusur arayan bir kişi, hiçbir zaman kendi kusurlarını görmez. Gerçek şu ki; kişi zaten kendi ile meşgul olup, kendi kusurlarını görmüş olsa, onu düzeltme yoluna giderek başkası ile uğraşmayı bırakır. Ve sonuç olarak kendisine de bir faydası dokunur. O halde gıybetten uzak durmalı, hatta gıybet edilen ortama dahi yaklaşılmamalıdır.
Gıybeti terk eden, bir dağ büyüklüğünde altını sadaka verenden çok kazançlıdır. (Halil Nurullâh ez-Zağravî Hazretleri)
Yorumlar
Kalan Karakter: