90. HAFTA TÜRKELİ GAZETESİ SANAT..KÜLTÜR
SAYFASI YAZILARI
HAZIRLAYAN: ŞABAN KORKMAZ
HAFTANIN AYET-İ KERİMESİNİN MEALİ: “ Ey İman edenler! Allah’tan korkun, herkes yarın için önden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’tan korkun, Çünkü Allah, ne yaparsanız hakkıyla haberdardır.” (Haşr Suresi: 18)
&&&
HAFTANIN SÜNNETİ SENİYYESİ: “Dünya müminin zindanı, kabir muhkem barınağı, cennette varacağı yerdir. Dünya kâfirin cenneti, kabir zindanı, cehennem de varacağı yerdir.”
(Müslim,Ez- Zühdve’r-Rekaik)
&&&
BAŞYAZI:
ŞABAN KORKMAZ
TOPLUMDA YETİM VE YETİMLİLİK
Fert ve toplum olarak hç şüphesiz ki birçok görevlerimiz vardır. Bu nemli görevlerimizden birisi de yetim ve öksüzleri koruyu kollamak, onların maddi-manevi ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Bilindiği gibi dinimizde babasını kaybetmiş çocuk, rüştüne erinceye kadar yetimdir. Annesiz kalan çocuk da öksüz diye bilinir ve anılır. Hiç şüphesiz ki bu yavrular himayeye, şefkate ve ilgiye muhtaçtır. Bu gibiler dünyanın neresinde olursa olsun, hele bir de Müslüman ise bunu kollamak, korumak, ihtiyaçlarına gidermek her birimizin önemli görevleri arasında yer almalıdır.
Yine hiç şüphesiz ki yetimleri ve öksüzleri himaye etmek farz-ı kifayedir. Yani bir toplumda bir yetim sahipsiz ve himayesiz kalır, ilgi görmez, iyi yetiştirilmezse o toplumda bütün insanlar günahkâr olur, aynı zamanda Allah katında sorumlu tutulurlar.
Elbette hiçbir yavrunun yetim ve öksüz kalmasını hiçbir kimse arzu etmez. Hiç şüphesiz ki kalpleri yumuşatan, merhamet duygularını canlandıran yetimler bir yönüyle biz insanlar için rahmet ve cennete girme vesilesidir. Konu ile ilgili olarak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Kim Müslümanlar arasında bir yetim alarak yiyecek ve içeceğine dâhil ederse, affedilmez bir günah (şirk) işlemişse, Allah onu mutlaka cennetine koyacaktır.”
Yine kutsal kitabımız Kur’an’da yetimlere sahip çıkılması ve onlara iyi davranılması istenmektedir. “Allah’a kulluk edin, O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşlara, yolcuya ve emriniz altındakilere iyi davranın. Allah kendini beğenmiş kibirli kişileri sevmez. (73)
Rahmetin sağanak sağanak yağdığı sevapların yüzlerce binlerce kere katlandığı mübarek aylar içerisinde bu gibi faaliyetlerin yapılması insanlara sayısı belirsiz sevaplar kazandıracaktır. Rabbim onbir ayın sultanı Ramazan sayını en güzel şekilde ihya edenlerden ve bayrama kavuşanlardan eylesin. Rabbim yaptığımız ve yapacağımız hayır ve hasenatları kabul buyursun. Rabbim cümlemizi yetimleri koruyanlardan, onlara sahip çıkanlardan ve ihtiyaçlarını giderenlerden eylesin. Âmin.
&&&
GAFLET VE AKIBET
Gündüzlerin unutkanlık, gafletle,
Gecelerin uykuyla geçip gitmekte,.
Ey mağrur layıksın sen bu halinle,
Rezil ve rüsva kötü bir akıbete.
Mis’ar b. Kidam (k.s.)
&&&
EN GÜZEL ŞEYLER BEŞTİR!
1-İşlenen günahlara pişman olup ağlamak.
2-Yapılan hataları düzeltmek için çalışmak.
3-Görünmeyenleri bilen yüce Allah’a itaat etmek.
4-Kalbi günah kirlerinden temizlemek.
5-Canının her istediği şeyler için bir yol aramamak.
Ser’i Sakati (k.s.)
&&&
BİR KONFERANS VEREN PROFESÖRÜN SÖYLEDİKLERİNDEN ÖNEMLİ CÜMLELER!
Yıllar öncesinde bir Profesörün konferansına gitmişti. O günün onun söyledikleri çok önemli olduğu için not almıştım. Yıllar sonra açıp baktığımda insanlara faydalı olduğu için ben de sevgili okuyucularıma iletme ihtiyacını hissettim. İşte o profesörün insanlar için sarf ettiği önemli cümleler demeti:
Siz kesinlikle siz olun ve;
-Doğru sözlü olun,
-Ahde vefa gösterin,
-Abdestinizi bozulunca hemen abdest alın,
-Yetime merhamet edin,
-Cuma günleri bol bol Salavat-ı Şerife getirin,
-Komşuları koruyun ve gözetin,
-Her gün yatmadan önce kendinizi hesaba çekin,
-Elinizde olanla yetinmeye bakın,
-Başkasının elinde olana haset etmeyin,
-Kelime-i Tevhidi dilinizden eksik etmeyin,
-Akşam’la yatsı arası her gün Tebareke suresini okuyun,
-Yumuşak sözlü ve mütevazı olun,
-Namazlarınızı huşu içinde kılmaya bakın,
-Tatlı dilli ve güler yüzlü olun,
-Kur’an bilgisine sahip olun,
-Tul-u emel sahibi olmayın,
-Yalan söyleyenlerden olmayın,
-Havf ve reca arası yaşamaya bakın,
-Gıybet etmekten uzak durun,
-Vermiş olduğunuz sözleri yerine getirin,
-Yalan yere şahitlik etmeyin,
-Emanete hıyanetlikte bulunmayın,
-Öfkenize hakim olmayı bilin,
-Nefsinizin esiri olmayın.
&&&
EĞER;
“ÖMRÜNÜZÜN DENİZ MAVİSİ GİBİ BERRAK, GÖK MAVİSİ GİBİ EBEDİ OLMASINI İSTİYORSANIZ, HER BİR İNSANI KUSURUYLA SEVELİM, ÖKSÜZÜ VE YETİMİ KORUYUP KOLLAYALIM, HİÇ BİR İNSANIN HATASINI YÜZÜNE VURMAYALIM. HİÇ BİR KİMSENİN GIYBETİNİ YAPMAYALIM. ALLAH’IN EMİR VE YASAKLARINA UYALIM.” OLUR MU?
&&&
HASETLİK DUYGUSU İLE İLGİLİ!
Allah dostlarından İbn-i Şirin (k.s.) buyuruyor ki;
“Hiç kimseye haset etmedim. Eğer o, cennetlik ehli biri ise, ona hasat etmem yakışık almaz. Çünkü o cennete gidecektir. O kişi cehennem ehlinden ise, haset etmem akıllılık olmaz. Zira o, cehenneme gidecektir. Kişi hasetlik kıskançlık duygusundan nasıl kurtulabilir? Sorusuna cevaben şöyle demiştir:
“Ölümü her zaman hatırlamakla”
(Allah İçin Yaşamak)
&&&
HİKAYE BU YAA!...
(BİR KISSA-BİN HİSSE)
Bilge Kişilikle biri adam, nasihat ediyordu oğullarına;
-Babasının canları! Hüner öğrenmeye bakın. Dünya mülküne, dünya devletine güvenilmez. Para pul dediğin yolculukta risk taşır. Ya haydutlar alır götürür ya sahibi yer bitirir. Ama hüner, bitmez tükenmez bir pınara benzer, kalıcı olan devlettir. Hüner sahibi makamını, mevkiini yitirecek olsa, hiç dert etmez kendine. Çünkü asıl devlet, onun sahip olduğu hünerdir. Nereye giderse gitsin, kadri kıymeti bilinir, baş köşeye oturtulur. Hüner sahibi olmayan ise, lokma dilenir, sıkıntı çeker. Ömrünüz boyunca bu söylediklerimi sakın unutmayın olur mu? Sad-i Şirazi (Gülistan)
&&&
SEVGİLİ DOSTLARIMA UYARI!
Ey Sevgili Can Dostum! Şimdiye kadar kılamadığın namazların varsa ne olursun onları eline bir kâğıt kalem alarak gönlünün rahat edeceği bir şekilde hesapla ve rapt altına al. Ve de gusül abdesti alarak, arkasından iki rekât da namaz kılarak gözyaşları içerisinde nedametle Yüce Alah’a yalvar, gaflet içinde kılamadığım namazları şimdi kazalarını kılarak ödemeye çalışacağım, Ya Rabbim bana kolaylıklar nasip eyle de ve günlük namazlarını kılarken bir günlük de kaza namazı kılarak borçlarını bir önce bitir ki anandan doğduğun gibi günahsız bir hale gelebilesin.
Bizleri yoktan var eden Yüce Rabbimiz: “Erinde gecinde benim huzuruma geleceksiniz. Ufak, tefek günahlarla gelebilirsiniz, ben bunları af edebilirim. Yalnız benim huzuruma gelirken kul borcuyla ve namaz borcuyla huzuruma gelmeyin.” Diyor.
Bazıları bilmediği halde ahkâm keserek vaktinde kılınmayan namazların kazasının olmadığını iddia ederler. Kardeşim bilmediğin bir konuda ne olursun bir şeyler söyleme. Bilmediğin biri konu varsa, bilmiyorum, de. Bilmiyorum demek te bir erdemliktir.
Kişi kazaya kalan namazlarını kılmadan Allah’ın huzuruna varacak olursa ilk evvela sorguya çekilirken zamanında kılamadığı ve kaza etmediği namazların hesabını verecektir.
&&&
HİKMET EHLİ BİRİ DİYOR Kİ:
“VÜCUDUN SIHHAT VE SELAMETİ AZ YEMEKTE. RUHUN SIHHAT VE SELAMETİ GÜNAHSIZ OLMAKTA, DİNİN SELAMETİ İSE, MAHLÛKATIN EN HAYIRLISI HZ. MUHAMMED (S.A.V.)’İN EN GÜZEL AHLAKINA SAHİP OLMAKTIR.”
Rabbim cümlemize nasip eylesin. Âmin.
&&&
RAMAZAN’DA KADİR GECESİNİ YAKALAMAK!
Birileri diyor ki:
“Ramazan ayında Bin aydan hayırlı kadir gecesini yakalamak gayet basit ve kolaydır. Yeter ki sen, her geleni Hızır, her geceyi kadir bil ve öyle ihya etmeye bak.”
Vesselam.
Rabbim Mübarek Ramazan ayında her gelini Hızır, her geceyi kadir gecesi bilenlerden eylesin. Âmin.
&&&
BİLİYOR MUYDUNUZ?
İnsanların en hayırlısının insanlara faydalı olanının olduğunu,
Biliyor muydunuz?
Rabbim bilenlerden eylesin. Âmin.
&&&
Yorumlar
Kalan Karakter: