İRFAN SOFRASI
Prof. Dr. Mehmet SARI
SOFRAMIZIN GIDASI: ÂKİF VE SAFAHAT-6
(HATALI KUR’AN BASKILARI)
Kıymetli okuyucularım. Mübarek Ramazan-ı Şerif’te her gün yazmayı düşündüğüm, ancak gazetemizin haber yoğunluğu sebebiyle mümkün olmayan “Soframızın Gıdası: Âkif ve Safahat” başlıklı seri yazımın beşincisi Âkif’in Kur’ân Meali’nin basımı hakkında idi. Okuyucularımızdan ve yazımı paylaştığım dostlarımdan çok güzel dönüşler geldi. Böylesi hassas bir konuya gösterilen duyarlılık bugünkü yazımı yazmama da vesile oldu. Önceki yazımda; “Arap harfleriyle yazılmış bir metinde bir harfin, bir noktanın, bir harekenin eksikliği veya fazlalığı bir kelimenin; bir kelimenin eksikliği veya fazlalığı bir cümlenin anlamını değiştirebilir” diye endişemi dile getirmiş ve bu konuda yetkili mercilerin çok dikkatli olmaları gerektiğine temas etmiştim. Bugünkü yazımda bu konuyla bağlantılı olarak merhum hocam Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu’nun, “Ahmed Karahisarî Hattı Kur’an-ı Kerim’in Yanlış Listesi” başlıklı yazısından söz etmek istiyorum.
Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu, hafız bir baba tarafından dindar bir insan olarak yetiştirilmiş; eski âdet üzere dört yaş dört aylıkken hafızlık eğitimine başlamış ve babası gibi dokuz yaşında hâfız olmuştur. Lisan eğitimini Ankara İlahiyat Fakültesi’nde tamamlamış, bir süre çalıştığı Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde başmüfettişliğe kadar yükselmiştir. Yazımızla bağlantılı olarak, elliye yakın kitabı arasında; Mehmed Âkif Ersoy’un Makaleleri (Sırat-ı Müstakîm ve Sebîlü’r-Reşad Mecmuaları’nda Çıkan); Mehmed Âkif Ersoy Hakkında Yazılanlar (Sırat-ı Müstakîm ve Sebîlü’r-Reşad Mecmuaları’nda Çıkan Makaleler); Mehmed Âkif’in Kur’an-ı Kerim’i Tefsiri, Mev’ıza ve Hutbeleri adlı kitapları yayımladığını da söyleyebiliriz. Danışmanlığında doktorasını tamamlamış ilk öğrencisi olduğum ve kendilerinden çok şey öğrendiğim merhum hocam, doğru bildiğini her yerde ve zamanda çekinmeden söyleyebilen münevver bir akademisyen idi. Ruhu şad mekânı cennet olsun.
Abdulkerim Abdulkadiroğlu, (Hatalı Kur’an-ı Kerimler Baskısına Duyarsız Kalınması Sebebiyle) DİYANET İŞLERİ DİYE BİR KURULUŞ GERÇEKTEN VAR MI? adlı küçük kitapçığında, adı geçen kuruluş, özellikle de “Din İşleri Yüksek Kurulu” ile “Mushaflar İnceleme Kurulu” hakkındaki görüş ve tespitlerini söyledikten sonra onlarca, yüzlerce hata ile gerçekleşen Kur’an baskılarından söz eder. Kültür Bakanlığı’nın 1991’de gerçekleştirdiği Şeyh Hamdullah hattı Kur’an’ın 2350 hata ile basılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirir. Sonra ünlü hattatlardan Ahmet Karahisarî hattı Kur’an’ın basımı hakkında yazdıkları makaleyi adı geçen kuruluşa göndermesinden, makalenin yayımlanmayışından, aldıkları cevaptan, kurumun işleyişinden ve bu süreçte kurumda gelişen olaylardan söz eder.
Merhum hocam, büyük bir aşkla inceleyip tespit ettikleri yanlışları; “Ahmed Karahisarî Hattı Kur’an-ı Kerim’in Yanlış Listesi” başlığı altında verir. Onlarca, yüzlerce yanlıştan -listenin başından ve sonundan- bazılarını dikkatlere sunmak isterim:
Bakara sûresi:
…yefsukûn (ye, tek noktalı) / Ve izi’s teska Musâ…
…fe-lem tektulûhum…(fe, noktasız)
velâ tettebi’û hutuvâti’ş-şeytân (be, noktasız)
…fe-yağfiru li-men yeşâ’ü…(yeşâ’ü/ye, noktasız)
Nisa sûresi:
ve’llâtî ye’tîne’l-fâhışete…( ye’tîne/ ye, tek noktalı)
…’an mevâdı’ıhî ve yekûlûne semi’nâ… (yekûlûne/ nun, noktasız)
em lehum nasîbün mine’l-mülki… (nasîbün/ be, noktasız)
…yâ leytenî küntü ma’ahum… (küntü, sonradan eklenmiş)
…ve mâ ye’idühümü’ş-şeytânü illâ ğurûrâ (ye’idühüm/ye, noktasız)
ve lâ tekûlû selâsetün (selâseh)…( tekûlû/ te, tek noktalı)
Mâ’ide sûresi:
…en yebsutû ileyküm eydiyehum… (eydiyehum/ birinci ye, noktasız)
…ve musaddikan li-mâ beyne yedeyhi… (yedeyhi/ ye, noktası tek)
ve-lev a’cebeke kesratü’l-habîs… (kesratü/ se, tek noktalı)
…en ekûle mâ-leyse lî bi-Hakk… (ekûle/ ekûlü yazılmış)
En’am sûresi:
Elem yerav kem ehleknâ min-kablihim… (yerav/ ye, noktasız)
Ve innenî berî’ün mimmâ tüşrikûn (berî’ün/ iki defa yazılmış)
Kuli’llâhu şehîdün… (Fazla harekeler var)
…bi’l-ğadâti ve’l-‘aşiyyi yürîdûne… (yürîdûne/ birinci ye, tek noktalı)
Ve mâ min hisâbike ‘aleyhim min şey’in… (Bu kısım olduğu gibi unutulmuş ve satır arası yazılmıştır)
…min zulumâti’l-berri ve’l-bahri…(bahri/ be’de fazla nokta var)
İn hüve illâ zikrâ li’l-âlemîn (âlemîn/ âlimîn yazılmış)
…li-tehtedû bihâ fî zulumâti’l-berri ve’l-bahri… (bihâ/ atlanmış, eksik)
…fî gamarâti’l-mevti… (mevti/ üstünle mevte olarak harekelenmiş)
İnne Rabbeke Hüve a’lemü… (İnne/ iki defa yazılmış)
A’ma (Abese olmalı) sûresi:
…sümme izâ şâ’e… (sümme/ se, iki noktalı; izâ/ zel, noktasız)
…insânu… (nun, noktasız)
…arda şekkan … (arda/ dad, noktasız; şekkan/ şın, tek noktalı)
…fe-enbetnâ… (iki nun da noktasız)
…nahlen… (nun ve hı, noktasız)
…ğulben… (ğulben/ğayın, noktasız)
…ve-li en’âmiküm… (nun, noktasız)
…es-sâhhah… (hı, noktasız)
…şe’nün… (şın, iki noktalı; nun, noktasız)
…yevme’izin… (zel, noktasız)
Ğâşiye sûresi:
…tuskâ min-‘aynin… (tuskâ/te, tek noktalı)
…râdıyeh… (ye, noktasız)
…fîhâ ‘aynun… (fîhâ/fe, noktasız)
…ve nemârıku… (nun, noktasız)
…men tevellâ ve kefera… (kefera/fe, noktasız)
…iyâbehum… (be, noktasız)
Bir harekesinin veya bir noktasının eksik veya yanlış olarak basılmasının kabul edilemeyeceği yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in, bu yanlışlarla basılmış olmasını; önceki yazımda dile getirmeye çalıştığım Âkif’in tamamlayamadığı için basılmasını istemediği Kur’an Meali’nin sonraları basılmasını; Kur’an ayı şu mübarek Ramazan-ı Şerif’te kabul etmek mümkün değildir.
Allah cümlemize işini hakkıyla yapan, doğruya ulaşmaya çalışan ve gördüğü yanlışları dile getirebilen kullarından olmayı nasip eylesin...
Yorumlar
Kalan Karakter: