Fibromiyalji Hastaları Nasıl Beslenmeli
Yayınlanma :
26.10.2021 02:46
Güncelleme
: 26.10.2021 02:46
Peki fibromiyaljiden müzdarip olan bireyler nasıl beslenmeli?
Fibromiyalji tanısı almış bireylerde hipotiroidi saptanması durumunda semptomların daha belirgin görüldüğü bildirilmiştir. Bu nedenle iyot eksikliğinin önlenmesi tiroid fonksiyonları açısından son derece önemlidir.
Ayrıca demir yetersizliği anemisi olan ve talasemi bulunan bireylerde fibromiyalji görülme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle demir içeriği yüksek yeşil yapraklı sebzeler ağırlıklı tüketilmeliyken sınırlandırılarak kırmızı et tüketimi de sağlanmalı.
Yapılan bir çalışmada fibromiyalji tanılı kişilere çiğ sebze, çiğ meyve, salata, havuç suyu, tahıl ve fındık içeren diyet uygulanmıştır. Uygulanan diyetin semptomları önlemede etkili olduğu bildirilmiştir.
Selenyum, çinko,magnezyum, potasyum gibi mikro besin öğeleri içeren mantar, balık, fındık-ceviz-badem, kabak çekirdeği, mercimek, muz ve tam tahıl gibi gıdaların tüketimi yanı sıra koenzim Q10, Ginkgo biloba, kollajen hidrolizatı gibi desteklerin de kullanımı ile yaşanan semptomlardan bazılarında iyileşme sağladığı, kronik yorgunluk sendromunu ve ağrıları azalttığı, yaşam kalitesini artırabildiği görülmüş.
Diğer temel beslenme önerileri ise;
Çin tuzu olarak bilinen MSG , aspartam vb maddeler içeren tüm paketli gıdalar tüketilmemelidir. Zeytinyağı, ayçicek yağı gibi balık yağı, keten tohumu, ceviz sağlıklı yağ kaynağı olarak tüketilmeli.
Akdeniz diyeti, tedavide en etkili beslenme modelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Kırmızı et tüketimi sınırlandırılırken, haftada en az 1-2 kez balık tüketilmelidir.
Kırmızı- mor meyveler ve turuncu-sarı- kırmızı meyveler ve sebzeler antioksidan içeriği yüksek olması nedeniyle beslenme planında bulunmalıdır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: