RAMAZAN SAYFASI
HAZIRLAYAN: ŞABAN KORKMAZ
RAMAZAN AYINDAKİ ORUÇ
Şaban KORKMAZ
Yüce Allah (c.c.) şöyle buyuruyor:
“Ey iman edenler! Sizden önce gelenlere oruç tutmak farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Ümit edilir ki sakınasınız.” (Bakara Suresi-183)
Hiç şüphesiz ki oruç, yapılan ibadetlerin içinde müstesna bir yer tutar. Oruç, ibadetlerin özü, Allah’a karşı yapılan ibadetlerin en halisidir, anlayacağınız üzere tamı tamına saf yirmi dört ayar alın gibidir.
Yüce Allah yarattığı kulların, sadece ve sadece kendisine kulluk etmesi, tam katıksız olarak kendine ibadet etmesini şiddetle ve ehemmiyete emreder.
Fakat Yüce Allah’ın bu kadar hassasiyetle halis ibadet etmesini istemesine rağmen diğer ibadetlere de ihlâs, samimi ibadet ve kullukta yaralanma ve berelenme olabilir. Fakat oruçta olmaz.
Bir Müslüman, namaz, zekât, hac ibadetini yaparken sadece Allah’ın rızasını kazanmak için ihlâsla, samimiyetle yapması gerekir. Ama eşyanın tabiatı gereği gösteriş her ibadete girebilir, fakat oruca giremez. Mesela kişi namaz kılar, başkasının beğenmesini ister, zekâtını verir herkesin onu cömert olduğunu bilmesini arzu eder. Hacca gider, kendisine hacı denilmesinden hoşlanır, nefsine bir pay, gurur çıkarır ama oruçta başkasının beğenmesini riyaya yol açma imkânı yoktur. Çünkü herkesin yanında oruçlu olduğunu ilan eder ama Allah’tan başka hiç kimsenin görmediği yerde yer, içer. Kimse de farkında olmaz. Ama niçin orucu bozmuyor, kendisini her zaman gören, işiten, duyan Yüce Allah’ın rızası için bozmuyor.
En güzel oruç, Rabbimizin razı olduğu oruç hiç şüphesiz ki kişinin sadece midesi için tutmuş olduğu oruç değil, kişi midesine oruç tutturduğu gibi bütün azalarına da oruç tutturmasını bilmelidir.
&&&
RAMAZAN’DA BESLENME
Sahura kadar azar azar, sık sık su ve ayran içmeli, yoğurt yemelidir. Bu arada bir şişe maden suyu içilebilir. Bunun yanında fındık, fıstık, yer fıstığı ve ceviz yenilebilir.
Sahurda avucunuz kadar bir pideye bol bol köy tereyağı sürüp, bol doğal zeytinyağına batırıp yenebilir. Anne sütünden sonra en kaliteli protein yumurtadadır. 2-3 yumurtayı bol tereyağına kırıp yenince insan 24 saat tok durabilir. Zeytin ve zeytinyağı tokluğa birebir bir besindir. Yağın verdiği enerji insanı 72 saat dinç tutar.
&&&
RAMAZAN AYI NASIL BİR AYDIR?
“Doğruyu yanlıştan ayıran, yol gösteren açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın içinde indirildiği Ramazan ayı : Kim o aya ulaşırsa onu oruçlu geçirsin!” (Bakara Suresi:2/185)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve hiçbir kimseyle kavga etmesin. Şayet birisi kendisine söver aya da çatarsa : “Ben oruçluyum” desin.
Ramazan ayı hiç şüphesiz ki Kur’an ayıdır. Her Müslüman bu ayda en azından bir defa Kur’an hatmi yapmaya çalışmalıdır. Kur’an bilmeyenler ise camilere gidip camide okunun Mukabeleleri takip etmeli ve dinlemelidir. Sabah yardım cüz, akşamlara da yardım cüz okunursa Ramazan ayında bir hatim yapmış oluruz. Ramazan ayı hiç şüphesiz ki Kur’anla haşır neşir olma ayıdır. Ramazan ayı yenilenme ayıdır. Ramazan ayı silkinme ayıdır. Ramazan ayı istiğfar ayıdır. Ramazan ayı zenginle fakirin birbirini tanığı aydır. Ramazan ayı yetimlerin, öksüzlerin, yardıma muhtaçların sevindirileceği bir aydır. Ramazan ayı günlük namazlar vaktinde kılmanın yanında nafile namazların da bol bol kılınacağı bir aydır. Kısacası Ramazan ayı yılda bir geldiği için onu en güzel şekilde karşılamak, ihya etmek ayıdır. Ramazan ayı aynı zamanda zikir ayıdır. Ramazan ayı sabır ayıdır. Ramazan ayı evimizde bol bol misafir ağırlama ayıdır. Ramazan ayı iftar açma ve belirli kimselere iftar verme ayıdır. Ramazan ayı üzerimizde kaza namazı borçlarımız varsa onları ödeme ayıdır. Ramazan ayı bol bol istiğfar ederek kendimize gelme ayıdır. Ramazan ayı kalbimizi her türlü günahlardan temizleme ayıdır. Ramazan ayında tutacağımız oruçlar bütün bedenimizdeki azalara oruç tutturma ayıdır. Rabbimiz cümlemize ve Cümle Ümmet-i Muhammed’e bütün azalarıyla oruç tutanlardan eylesin. Âmin.
&&&
VERİR İSEN RAMAZAN’DA
Karlı dağı aşarsın,
Zikrederek koşarsın,
Sevinerek coşarsın,
Verir isen Ramazan’da.
Bükülmez hiç bileğin,
Yıkılmaz hiç direğin,
Kabul olur dileğin,
Verir isen Ramazan’da.
Yoksul nerde görürsün,
Yetim öksüz bilirsin,
Yardım yapar erirsin,
Verir isen Ramazan’da.
Yakın olur ırağın,
Cennet olur durağın,
Sevinç olur burağın,
Verir isen Ramazan’da.
Ak olacak karalar,
Sarılacak yaralar,
Sıklaşacak aralar,
Verir isen Ramazan’da.
Ter edersin döşeği,
Geçen nice eşiği,
Olursun Hak aşığı,
Verir isen Ramazan’da.
Kalpten kini atarsın,
Huzurluca yatarsın,
Sevaplara batarsın,
Verir isen Ramazan’da.
Unutmazsın aslını,
Gözetirsin neslini,
Rabbim verir mislini,
Verir isen Ramazan’da.
Korkmaz nerde ararsın,
Düşünceye dalarsın,
Şerri hayra yorarsın,
Verir isen Ramazan’da.
Şaban Korkmaz
&&&
KİLİT VE ANAHTAR!
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ki:
-Bütün kötülükler bir yerde toplanmıştır. Bu yerin kilidi zina, anahtarı içkidir. Bütün iyilikler de bir yerde toplanmıştır. Bu yerin kilidi namaz, anahtarı abdesttir. (İslam Ahlakı- Abdürrezzak Efendi)
&&&
MÜMİNLERİN VASIFLARI!
-Hiç şüphesiz ki mümin iyi niyetlidir. (Buhari)
***
-Mümin ihlaslıdır. (Hakim)
***
-Mümin bilgilidir. (Tirmizi)
***
-Mümin dikkatlidir. (Beyhaki)
***
-Mümin ölçülüdür. (Ebu Davud)
***
-Mümin Mesuldür. (Buhari)
***
-Mümin nefsiyle cihad edendir. (Tirmizi)
***
-Mümin zamanını iyi değerlendirendir. (Taberani)
***
-Mümin takvalıdır. (Hakim)
***
-Mümin tövbekardır. (Tirmizi)
&&&
BİN MENKIBE!
Bir gün Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in huzuruna bir kimse gelerek dedi ki:
-Ya Rasulullah! İzin verirseniz sizinle beraber gazaya gelip cihad etmek istiyorum.
-Anan, baban var mı?
-Evet var.
-Onların yanında bulun! Senin cihadın, onlara hizmet etmektir.
(Müslim)
&&&
BUNDAN DAHA BÜYÜK BİR NİMET NE OLA Kİ?
Bizler, ne kadar da aç gözlüyüz! Gözümüz, gönlümüz bir tarla iktifa etmez dünya nimetlerine. Hani ahir zamanda bir insanın iki vadi dolusu altını olsa üçüncü bir vadi dolusu altının olmasını ister gerçeği var ya!
Oysu a fikir fukara, garip guraba hiç aklımıza gelmez! Ne yerler, ne içerler, ne giyerler, nereden geçimlerini temin ederler? ‘Para var, huzur var’ cümlesi, adeta ulularımızın erdem dolu sözlerinden bize kadar gelmiş, bir misal teşkil eder gibi, parası olmayanın huzuru da olmaz babında anlamamıza ve bu manaya uygun hayat sürmemize sebep teşkil etmekte.
Para, pek çok zaman saadet ve huzur değil, fitne ve huzursuzluğa hatta canlarımızı kaybetmemize bile mal olabilmekte günümüzde. Üzerinde hayatını idame ettireceğimiz bir vatanımız ve bu vatanımızın semalarında bizim hürriyet ve saadetle yaşadığımızın alameti farikası bir bayrağımız varsa ve nazlı nazlı dalgalanmaya devam ediyorsa, gök kubbede bu bayrak, ne mutlu bizlere.
Gözü gönlü tok olanlardan, kanaatkâr ve şükredenlerden olmakla huzur ve saadete erer insanoğlu. Kendimizden daha iyi durumda olanları örnek almakla kaybedenlerden, bizden daha kötü durumda olanları örnek almakla da kazananlardan, sabredenlerden ve kanaatkârlardan oluruz ve en güzel makamları kazanırız.
Hüseyin Eren Hasanefendioğlu
&&&
KELAM-I KİBAR!
Babam der ki:
Yavrum! Öfke kanla beslenir; Şeytan âdemoğluna, ‘öldür’ diye seslenir. Vehimler, vesveseler, öfkeye katran döker, şeytan ancak, euzubesmeleyle diz çöker. (Cengiz Numanoğlu)
&&&
SEN
Yanan kalbe devasın Sen
Bulunmaz bir şifasın Sen
Muazzam bir sehasın Sen
Habib-i Kibriyasın Sen.
Muhammed Mustafa’sın Sen
Cemalinle ferahnak et ki
Yandım Ya Rasullallah (s.a.v.)
Yaman DEDE
&&&
NE İLGİNÇTİR BİLİNMEZ!
“DÜNYANIN EN GARİP OLAYI BİR İNSANIN İNANDIĞI KİTABI (BİRİLERİ HARİÇ) HİÇ Mİ HİÇ OKUMAMASIDIR. HEM DE İLK AYETİ “OKU” OLMASINA RAĞMEN…”
&&&
BESMELENİN ÖNEMİ!
Dervişe birisi sordu:
-Neden hayat bu kadar zorlaştı?
Derviş dede ki:
-Çünkü, güne besmeleyle başlayanlar azaldı.
&&&
DÜŞÜNDÜRÜCÜ SÖZLER:
Hayatta üç şeyi iyi düşün:
-Kırmadan önce bir kalbi.
-Çarpmadan önce bir kapıyı,
-Ve bitirmeden önce son sözünü.
(Konfüçyüs)
&&&
RAMAZAN MANİLERİNDEN
Bu ay bize mihman olur,
Günahlara derman olur,
Elimizde ferman olur,
Doğru oruç tutar isek.
***
Denizden çek oltanı,
Duvara as baltanı,
Hoş geldi, sefa geldi,
Onbir ayın Sultanı.
(Anonim)
Yorumlar
Kalan Karakter: