MÜSİBETLERDEN DERS ALMAK
Yayınlanma :
29.04.2020 00:24
Güncelleme
: 29.04.2020 00:24
Hz. Âdem evlatları günümüze kadar geçen uzun süreçte nice afetler, salgın hastalıklar, savaşlar görmüş-geçirmiş bunların hepsinin üstesinden gelmiş. Elbette bugün bizde başımıza gelen covit 19 illetinin üstesinden geleceğiz.
Her büyük afet bizlere yeni tecrübeler kazandırmakta yaşantımızda yeni yöntemler keşfetmemizi sağlamakta.
Karantina döneminde evde ne gibi gereksinimler veya fazlalıklar olduğunu tecrübe ediniyor ve tasarımlarını çiziyoruz. Kibrit kutusu gibi üst üste yığdığımız çok nadir kullandığımız bazı odaları olan lüks daire yerine küçük ama bahçeli bir ev olmasını nasıl özlemle arzu ettik. Bu döneminde alışkanlıklarımız değişti. Daha önce farkında olmadığımız veya uygulamakta tembellik ettiğimiz teknolojik kolaylıklar hayatımızın bir parçası oldu. Artık toplantılarımızı, işlerimizi, eğitim faaliyetlerini evimizden iletişim vasıtalarıyla takip edebiliyoruz. Yeni yeni el becerileri, eğlence türleri keşfediyoruz.
Görülen odur ki; bundan sonraki yaşantımızda çok ciddi manada değişiklikler bizi bekliyor. Mimariden, eğitime, sosyal yaşantımızdan, bireysel aktivitelerimize, sağlıktan, ekonomik faaliyetlerimize kadar tüm yaşam alanlarımızda ciddi yenilenme hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Bazı meslekler nostaljik olarak yerlerini alırken yeni yeni mesleki alanlar gündemimize gelecek.
Endüstride 04-05,3D-4D baskı teknolojileri, yapay insan organları, sentetik biyoloji, XNA (bilinmeyen-değişken nükleik asit),dijital zırh, savaşan robot, devrimi hızlı bir şekilde gündemimize oturacak. Bu değişikliklere hazır olan toplumlar yeni yüzyılın efendileri olacak.
“Bu hedefleri yakalamak için yapmamız gereken bilgi üretimi sürecinin ön safına geçmektir. Bilim üretiminde dünya paydaştır ve üç kademe vardır: 1. Yeni bilgi ve teknoloji üretenler(ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Çin…) 2. İnovasyon yapanlar(Hindistan, Yeni Zellanda, Meksika, Güney Afrika, İspanya)ve 3. Üretim yapanlar (Türkiye, Dünya’nın geri kalanı). Sadece üretim yapmakla yetinenler, alt sınıftır; know-how(teknik bilgi) sahibi olmadığından en altta kalmaya da mahkûmdurlar. Onlar ya entegre olur sömürülür, ya tecrit olur ezilirler. Türkiye bulunduğu bu üçüncü kategoriden sıçrama yapmak zorundadır.”
“2008’de eğitim kalitesinde 77., 2019’da 104. olduğumuzu bilerek, yine de istiyoruz bunu. Kendi dilinde okuduğunu anlamada 72 ülke içinde 56. olanların yazacağı bilimsel bir destan elbette olmaz. .”( Dijital hayata beş kala. Dr. Osman ARSLAN)
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: