ORUÇ NASIL BİR İBADETTİR?
Yayınlanma :
26.04.2022 02:26
Güncelleme
: 26.04.2022 02:26
Oruç ibadeti, ta Hz. Adem (as) den beri inanmışlara farz kılınmış olan bir ibadettir nitekim ayeti celilede;
“ Ey iman edenler! (Hz. Adem’den size gelinceye kadar) sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç farz kılındı. Ta ki takva sahibi olasınız” (Bakara 183)
Oruç nefisleri arındırmakta, düşüklük ve seviyesizlerken temizlemekte ve böylece kişiyi akvaya götüren bir yol olmaktadır. Oruç açların halini anlatır. Kendi kazancına akşama kadar el uzatmayan oruçlu kişi, nasıl olur da başkalarının kazancına, hakkına el uzatabilir?.
Oruç ibadeti, Allah’a kulluğun yanında insanın sıhhatını arttırır. Hadis-i şerifte; “ oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız” buyrulmuştur. Sene boyunca bedenimizde durmadan çalışan hazım cihazı organlarımız bu sayede bir ay rektefeye alınır. Tıp dünyasının bir çok hastalara Perhis uygulanması gibi…
Yeryüzündeki varlıklardan bir çokları, kış uykusuna yatarlar ve aylarca yemez, içmezler. Ağaçlarda keza kış boyunca susuz ve gıdasız kalırlar ta ki bahara kadar. Bütün bunlarda bir bakıma oruç tutmaktadırlar.
Yukarıdaki ayeti kerime, oruç tutmanın hikmetini takvaya ulaştıran bir ibadet olduğunu açıklamaktadır. Herhangi bir kimse, ramazan orucunu tuttuğu halde takvayı elde edememiş ise, bu kimse kusurlu demektir.
Çünkü, gaybe iman ve Tevhid meyvelerini verebilmesi için İslam ağacını tohumunu teşkil ederler. Namaz bu ağacın günlük gıdasıdır. İnfak ise kalp zemininden cimrilik, eli sıkılık ve hırs gibi zararlı otları koparıp atar.
Oruç ibadetinde günahlardan korunma özelliği vardır. Zira Rasulü Ekrem(as): “ (Essıyamü cünnetin).
Oruç bir kalkandır. Oruç insanı cehenneme götüren kötülüklerden koruyacağı için cehennemden korur. Kalkan sahibi düşman hamlesinden koruduğu gibi oruç ta, oruç tutan müminleri, nefis düşmanın şerrinden korumuş olur.
Oruç, insanı sabretmeye alıştırır, irade gücünü arttırır, olur olmaz şeylere fevri davranmaz.
Peygamber (as):
“ oruçlu kişi kendisine çıkan kişiye karşı, ben oruçluyum diyerek mukabelede bulunsun” buyurmuşlardır.
Diğer bir hadisi şerifte:
(Sumtüs saimi tesbihun ve nevmühü ibadetün ve düaühü müstecabetün ve amelühü muzaafetün )
“ oruçlunun susması tesbih’ tir, uykusu ibadettir, duası müstecab’ tır ve amelinin sevabı kattır.”
Namaza dura kişi, selam verinceye kadar Allah’ın huzurunda ibadet içinde olduğu gibi, oruçlu kişi de imsak’ tan gün batıncaya kadar, hepten ibadet içinde bulunmaktadır. Böyle olunca oruçlu kişi günah işlememek için “ eline, diline, beline” sahip olmak durumundadır.
Kişi, orucu bozan şeylerde kaçınmakla farz borcundan kurtulmuş olur. İbadet içerisinde bulunduğu hissiyle mümkün oldukça günahlardan da kaçınması durumunda, hem borcunu ödemiş hem de ahirette vaadedilen Mükafata ermiş olur. Nitekim hadis-i şerifte:
“ oruç ve okunan Kur’an, sahipleri için kıyamet gününde şefaat ederler” buyrulmuştur.
Oruçlu için iki sevinçli hal:
“ oruçlu kimsenin iki ferahlı; sevinçli hali vardır. Biri akşam iftar ettiğinde, diğeri de oruç sayesinde Rabbına kavuştuğunda.”
Anlatır ki Hz. Musa(as) tur dağında kelamı ilahiyi işittiğinde “ Aman yarabbi!...” şu güzel sesin sahibi olan (senin) cemalini görmek istiyorum. Deyince Cenab-ı Hak “Celle ve Ala” “ aramızda 70 bin perde varken nasıl görebilirsin? Ancak, ahir zamanda sevgili Muhammedime, ramazan ayını hediye vereceğim. O ayda oruç tutanların iftar vaktinde tecelli edeceğim ki, aramızda ki 70 bin perde kaldırılacak” buyurdu.( İrşad, 2/68)
Böyle olunca efendimizin şu müjdsine nail olur:
“ kim, inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” Buyrulmuştur.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: