KADİR GECESİ
Yayınlanma :
27.04.2022 02:24
Güncelleme
: 27.04.2022 02:24
İnsanlığa hayat bahşeden, her bir harfi nebat bitiren yağmur tanesine benzeyen, mübarek Kur'an, Ramazan ayında ve bahusus Kadir gecesinde inmeye başlamıştır.
Kadir gecesi hakkında Amr Bin Kays der ki; "O gecede yapılan bir amel, 'bin ayda yapılan amellerden daha hayırlıdır' anlamındadır. Bu görüş İbni Cerir'in tercih ettiği görüş olup en doğrusu da budur."
Nitekim Mekke'de yapılan bir amel, başka bir yerde yapılan aynı amelin yüzbin katına, Medine'de ise bin katına bedel ecri olduğu gibi. Yine o gecenin faziletiyle ilgili hadisi şerifte:
"Kim Kadir gecesinde inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek geceyi ihya amacıyla kaim olursa, onun geçmiş günahları bağışlanır" buyrulmuştur.
Diğer bir hadisi şerifte:'Kadir gecesinde sevabına inanarak ve umarak namaz kılanın (ihya edenin) günahlarının geçmişi ve geleceği bağışlanır" buyrulmuştur. Kadir gecesinin ömür boyunca işlenmiş günahları örtücü olduğu da ifade edilmiştir. (Nimeti islam)
Bu müjdeyi duyan birisi, Kadir gecesi camiye gelmiş ya da o geceyi ihya etmiş, fakat daha önceki gecelerde, teravih kılmamış, oruç tutmamış, Ramazan-ı şerife saygı göstermemiş, içkisine, zinasına devam etmiş olsa da böyle ecir alacak mıdır?
Hayır kardeşim!.Bahar ne kadar güzel olursa olsun, ondan (Nisan yağmurundan) ancak bağını bahçesini iyi hazırlamış olanlar istifade edebilir. Gerektiği şekilde hazırlanmamış, çorak bir arazi, yağan yağmurdan faydalanamaz. İşte bunun gibi, Kadir gecesinde yağan afvu mağfiret, ecir ve sevap yağmurundan da ancak oruç tutarak, namazlarını kılarak, zekâtını sadakasını vererek, kırılan kalpten, hakkına tecavüz edilen kimseden özür dileyerek, günahlarından tevbe istiğfar ederek, gönül bağını, iman bahçesini iyi hazırlamış olanlar istifade edebilirler.
Kadir Gecesinden İstifade Edemeyenler:
Nitekim hadisi şerifte:
"Dört kimse Kadir gecesinden istifade edemez. Bunlar; içkiye müdavim olanlar, ana babasına asi olanlar, zinada ısrar edenler ve akrabalarıyla ilişkilerini kesenler. Buna kindar olanlar da ilave ediliyor."
Meğerki bu çirkin hallerinden son derece pişmanlık duyarak, bir daha yapmamaya Allah'a söz vereler. O takdirde, Hz. Allah (cc) Tevvabü'r Rahimdir. Tevbeleri kabul edendir.
Niçin Kadir gecesi adı verilmiştir?:
Kâinatın kaderiyle ilgili olayların; erzak, ölüm, doğum, kişinin işleyeceği hayır-şer ameller ve afetlerin kaderiyle ilgili takdir listesinin Beratta görevli meleklere verilip icraata geçirildiği geceye Kadir Gecesi denilmiştir,
Kadir Gecesinin gizliliği:
Kadir gecesinin sene içinde dolaştığı söylenmiş olmakla beraber o gecenin Ramazan ayının gecelerinde gizlendiği görüşü daha kuvvetlidir. Kadir gecesinin önem ve faziletinin ziyadeliğini duyan sahabe-i kiram, o gecenin hangi gece olduğunu sorduklarında Efendimiz (as):
"Kadir gecesini Ramazan'ın yirmisinden sonraki tek gecelerde arayın" buyurdular.
Yine Efendimiz (as) buyurdular ki; "Ben Kadir gecesini gördüm fakat hangi gece olduğunu unuttum. Bu Ramazanın son gecelerinden biriydi. "
Malumdur ki Kadir gecesi şeref gecesi demektir. Hadisi şeriflerin verdikleri haberlere göre, Kadir Gecesi Ramazanın son on gecelerinde gizlidir. Gizli olmasının nedeni ise gecelerini ihyaya gayret sarfetmek içindir.
Ramazan'ın yirmisinden itibaren itikâfa girilmesinin önemli bir hikmeti de Kadir gecesini arama anlamım taşımasıdır. Bu bölümden sonra itikâf anlatılacaktır.
Kadir gecesinin Ramazanın 27. gecesi olduğu büyük bir çoğunluğun görüşüdür. Bundan dolayı İslam âleminde o geceye daha çok önem verilir. Geceyi ihya etmeye gayret gösterilir.
Böyle geceler tevbe edilme dua dua yalvarma geceleridir. Bu yalvarış ve yakarışlarımıza iştirak etmek üzere Arştan arza öylesine çok melaikei kiram inerler. Nitekim:
"O gece melekler ve Ruh (Ruhu'l emin olan Cebrail) inerler." Bu hususta İbni Abbas (ra) der ki; - Kadir gecesi olduğu zaman Allahu Teâlâ Cebrail (as)'a yere inmesi için emir verir. Cebrail (as) yere ineceğinde, Sidre-i Münteha melekleri onunla beraber inerler. Onların sayısı yetmiş bin melektir. (Arapçada 7, 700, 7000, 70 gibi tabirler kesretten kinayedir.) Bunların ellerinde nurdan sancaklar da vardır. Hepsi yere indikten sonra Cebrail kendi sancağını, diğer melekler de kendi sancaklarını şu dört yere dikerler;
a) Kâbei Muazzamaya,
b) Rasulullah'ın mübarek kabrine,
c) Kudüs'teki Mescidi Aksa'ya,
d)Turi Sinadaki Mescide
Sancakları diktikten sonra, Cebrail (as) diğer meleklere şu emri verir: Çevreye dağılın der ve dağılırlar. Mü'minlerin bulunduğu her eve, hücreye, odaya, gemiye girerler. Ancak bir evde köpek, domuz, şarap (alkollü içki), haram yoldan cünüp olan ve heykel bulunan eve girmezler. Girdikleri yerlerde teşbih, takdis, tehlil okurlar. Muhammed (as) ümmetinin bağışlanmasını isterler. Her vardıkları ve karşılaştıkları mü'minlerle el sıkışırlar musafaha ederler. Yaptıkları dualara da âmin diyerek iştirak ederler ve onların selametini isterler, "selam size" derler. (Gunyetüttalibin)
Rivayete göre Hz. Peygamber (as) yine Rabbına niyaz ederken: "Rabbim!. Benim vefatımdan sonra senin selamını ümmetlerime kim tebliğ edecek" deyince Hz. Allah (cc): "Ey Habibim! Hiç merak etme. Ümmetlerine Kadir gecesi diye bir gece verdim: O gece Arştan arza inecek sayısız meleklerim selamımı onlara arzedecekler."
O gece Arştan arza öylesine melaike ve Ruh inecek ki Allah'ın izniyle vazifelendirildikleri görevleri yerine getirecekler ve selam diyecekler, bu hal: şafak atıncaya kadar sürecektir.
Kadir Gecesini ihya:
Kadir gecesini ihya etmenin en azı yatsı ile sabah namazını cemaatle kılmaktır. Bu arada Kur'an okumak, namazlar kılmak, zikir ve teşbihte bulunmak, salavati şerife getirmek, tevbe istiğfar etmek, dünya ve ahiret iyiliklerini istemek, zararlı ve şerli olanlarından korunmak için dua etmek, hastalarımızın şifasını, sıkıntılarımızın giderilmesini, milletimizin, Müslümanların saadet ve selametini, her türlü semavi ve arazi bela ve musibetlerden korunmamız için hatta dünyadaki bütün Müslümanların selametine dua etmek gayemiz ve arzumuz olmalıdır. Özellikle (Allahümme inneke afüvvün tühibbül afve fa'fü anni) yani Allah'ım sen afüvsün affı seversin beni affeyle duasını sık sık söylemeliyiz. Bu geceki kılacağımız namazlarda mümkünse Kadir suresi ve İhlâs süresiyle kılmalıyız. Eğer muhitimizde sahura kadar kalmabilecek programlı mescid varsa oraya katılıp orada bol bol ibadet ederek ihya etmek çok daha güzel olur. İbadet ve taatlerin nafilesinde gizlilik efdal ise de böyle özel gecelere itibar ve itina göstermek insanımızı daha fazla duygulandırması, dini hassasiyetimizi harekete geçirmesi açısından yerinde bir davranış olur.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: