RAMAZAN AYI ZEKAT VE SADAKAİ FITIR
Yayınlanma :
05.05.2021 07:57
Güncelleme
: 05.05.2021 07:57
Allahu Teala Kur'anı Keriminde “Namazı tam kılın, Zekatı hakkıyla verin, Rüku edenlerle beraber rüku edin" (Bakara:43) buyuruyor. Peygamber efendimiz de "Malının zekatını verdiğin zaman, üzerine gereken borcunu (Fakirin sendeki hakkını) ödemiş olursun (Tirmizi Zekat 2); "Veren el alan elden üstündür" (Buhari Zekat 18), diğer bir hadislerinde de "Zekatı verilmeyen her altın ve gümüş, kıyamet günü ateşte kızdırılarak plaka haline getirilip sahibinin yanları,alnı ve sırtı bunlarla dağlanır. Bu plakalar soğudukça süresi elli bin sene olan bir günde kullar arasında hüküm verilinceye kadar sahibine azap için tekrar kızdırılır. Neticede kişi yolunun ya cennet ya da cehenneme çıktığını görür" buyuruyor.
ZEKAT: Müslüman, akıllı, ergenlik çağına girmiş, zengin olan, 80.18.gr. Altın ve buna eş değer döviz ve mala sahip olan kişilere farzdır. ZEKAT: Fakirlere, düşkünlere, zekat toplayan memurlara, kalpleri islama ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, fakir damat ve fakir geline zekat verilebilir. ZEKAT: Usul-Öz ana, öz baba, dede, nineye (Bakma zorunluluğu olduğu için), FÜRU: Öz çocuklar ve torunlara, zenginlere, Müslüman olmayanlara, eşlerin birbirlerine, küçük çocuk ve akıl hastalarına (Velilerine verilebilir) hayır kurumlarına (Zekat fakirin hakkı olduğu için) verilemez.
ZEKAT'ın geçerli olması için NİYET edilmesi,TEMLİK: Verilen zekatın karşı tarafa geçmesi, Zekat verilecek malın nisap miktarına ulaşması, artıcı olması, Nisap miktarı malın üzerinden bir yılın geçmesi ve malın sahibi olunması gerekir. Altın nisap miktarı 80.18 gram, Gümüş nisap miktarı 561 grama ulaşıldığında 1/40 olarak, yani % 2,5 olarak zekatın verilmesi gerekir. Hayvanların zekatına gelince küçükbaş koyun keçi için 1/40 yani 40-120 koyun için 1 koyun, 121-200 koyun için 2 koyun zekat verilir. Bundan sonra her yüz koyun için 1 koyun zekat verilir. 500 koyun için 5, 600 koyun için 6 gibi, Büyükbaş inek ve öküzler için 1/30 olarak yani 30-40 arası inek ve öküz için 2 yaşında bir dana, 41-59 inek için 3 yaşında bir dana zekat olarak verilir. Deve ise bir yaşını bitirmiş 5 deve için bir koyun verilir. Toprak ürünlerinde ise masraf gerektirmeyen tarla ürünlerinden 1/10, Masraf gerektiren tarlaların ürünlerinden 1/20 olarak zekatı verilir.
ZEKAT Fakir olan yakınlardan başlanarak öncelikle kardeşlere,kardeş çocuklarına, amcalara, halalara, dayılara, teyzelere ve bunların çocuklarına, komşulara, sonra diğer muhtaç Müslümanlara verilmesi fazilet yönünden eftal görülmüştür. Dinine bağlı fakirlere, orucunu tutup namazını kılanlara öncelik tanınmalı, haram işleyeceği bilinen insanlara verilmemesi uygun olur. ZEKAT: Zengin ile fakir arasındaki uçurumları ortadan kaldırır. İnsanları birbirine yaklaştırır. Zekat paranın stok edilmesini önler, artandan zekat verileceği için yatırıma yöneltir. Sosyal dengeyi sağlar.
Ramazanı şerife mahsus olan vecibelerden birisi de SADAKAİ FITIR (FİTRE) dır. Ramazanı şerifin sonuna erişen 81.18 gr. Altın tutarında mala sahip olan her müslümana VACİP'tir. Ramazanın içinde verilmesi fakirlerin sevinmesi açısından önemlidir. Ramazan öncesi verilebileceği gibi, borçtan kurtulmak için Ramazan sonrası da verilebilinir. SADAKAİ FITIR'ın önemi orucun noksanını tamamlamak, fakirleri bayram gününde sevindirmek, Orucun kabulüne vesile olmak gibi hikmetlerini sayabiliriz. Allah vereceğimiz Zekat ve Fitrelerimizi kabul edip bizi cennetine alsın inşaallah.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: