HAŞHAŞ TOHUMUNDAN BAKLAVA YAPTILAR
UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Afyonkarahisar'da yetiştirilen haşhaş bitkisinin yenilebilir tohumlarından hazırlanan, midye ile havuç dilimi şekline yakışan baklavayla Türkiye'de ön plana çıkmak istiyor.
Yayınlanma :
13.12.2021 02:49
Güncelleme :
13.12.2021 02:49


4-5 YILDIR ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Haşhaşlı tatlıların Afyonkarahisar yöresinde sürekli karşılarına çıktığını dile getiren Aşgın, şöyle konuştu: "Ar-Ge çalışmaları sonucu haşhaşın tatlı olarak baklavaya çok yakıştığını gördük. Bununla ilgili 4-5 yıldır çalışmalar yapıyoruz ama son 4-5 aydır özellikle baklavaya yoğunlaştı. Haşhaşlı baklavayla ilgili çok sayıda denemeler yaptık. Bu çalışmalarımızda güzel sonuçlar yakaladık." Aşgın, haşhaşlı baklavada iddialı olduklarını ve gizli tadım testlerinde de başarılı çıkabileceklerini anlattı. Haşhaşın hamura verdiği ayrı bir lezzet bulunduğunu aktaran Aşgın, "Baklavanın tadına bakan misafirlerimiz de haşhaşın baklavaya çok yakıştığını söylüyor. Dolayısıyla baklavayı sadece bir şehre mal edip dar kapsamda tutmanın yanlış olduğunu düşünüyoruz." dedi.
HAŞHAŞIN TATLILARDA KULLANIMINI GÖRMEK ÇOK GÜZEL
AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Kazancı da yaklaşık 40 öğrencisiyle haşhaşlı baklava yapımını öğrendiğini vurguladı. "Haşhaş tamamen Afyonkarahisar'a özgü bir lezzet."diyen Kazancı, şöyle devam etti: "Şehrimize özgü lezzetlerin geliştirilmesi, bunların daha yenilikçi yaklaşımlarla farklı ürünlere dönüştürülmesi ve pazarlanması çok önemli. Haşhaşlı baklavada Afyonkarahisar'a çok yakışmış. Şimdilik tanıtım aşamasında olsa da geleceği parlak. Biz, haşhaşı hamur işlerinde ve kahvaltılık ürünlerde biliyorduk. Haşhaşın tatlılarda kullanımını görmek çok güzel." Şef Nevzat Kalkan da 5 aydır sürdürdükleri çalışmalarda belirli bir noktaya geldiklerine dikkati çekerek haşhaşlı baklava yapmak isteyenler için de özel bir harcında hazırladığını kaydetti. AKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencisi Büşra Cingöz ise haşhaşlı baklavayı ilk duyduğunda şaşırdığını ancak lezzetine baktıktan sonra çok beğendiğini belirterek workshop olarak da uygulamalı bir şekilde öğrendiklerini ifade etti. Öğrencilerden Buse Özdil de uygulamalı bir şekilde yapımını öğrendiklerini haşhaşlı baklavanın lezzetinin enfes olduğunu ve herkese de tatmasını tavsiye etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: