ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ SÜRÜYOR
Afyonkarahisar Belediyesi’nin öncülüğünde, hayırsever işadamlarının desteği ile alan elin veren eli bilmediği, yardımlaşmanın zarif usûlü olan Zimem Defteri uygulaması devam ediyor.
Yayınlanma :
01.05.2021 02:23
Güncelleme :
01.05.2021 02:23


HAYIRSEVERLERDEN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜ
Osmanlı Döneminde varlıklı kişilerin içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alma uygulaması, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in girişimleriyle; şehrimizdeki hayırseverlerin teveccühüyle devam ediyor. Başkan Zeybek’in bizzat katıldığı uygulamada mahalle bakkallarındaki zimem (veresiye) defterleri satın alınarak ihtiyaç sahibi ailelere destek olunuyor. Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş ve mahalle muhtarları ile birlikte gerçekleşen ziyaretlerde vatandaşlara ait defterlerdeki kayıtlı borçlar hesaplanarak Başkan Mehmet Zeybek tarafından bizzat ödeniyor. Böylelikle hem Osmanlı geleneği olan Zimem Defteri uygulaması hayata geçiyor, hem de vatandaşların esnafa olan borçları kapanıyor. Covid-19 salgını dolayısıyla Türkiye ve Afyonkarahisar'ın zor günlerden geçtiğini belirten Başkan Zeybek, birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekerek hayırsever vatandaşlara teşekkür etti.
“AMACIMIZ KARDEŞLİK DUYGULARIMIZI PEKİŞTİRMEK”
Covid-19 dolayısıyla maddi durumu iyi olmayan vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak ve farkındalık oluşturmak için bir sosyal sorumluluğu yerine getirdiklerini söyleyen Başkan Zeybek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Halk arasında veresiye defteri olarak da bilinen bakkal, market ve esnaflardaki 'Zimem Defteri’nin ödenmesini hayırseverlerimizle birlikte geçtiğimiz Ramazan ayında hayata geçirmiştik. Ramazan Ayı’nın başında hayırsever iş adamlarımıza çağrıda bulunmuştuk. Bakkal, kasap ve manav gibi esnaflardan alışveriş yaparak, borcu bulunan hemşerilerimizin veresiyelerini ödemelerini rica etmiştik. Sağ olsun Afyonkarahisarlı hayırseverlerimiz bu çağrımıza büyük ilgi gösterdi. Buradaki asıl amacımız kardeşlik duygularımızı pekiştirmek. Yardım yapacak olan hayırseverin, yardım yaptığı hemşehrimizi tanımadan onun borcunu küçük esnafımıza ödemesiydi. İlk etapta inşallah bunu başardık.”
“GELENEĞİN DEVAMLILIĞINA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”
Buradaki hedeflerinin hem hayırseverlerin hayrının yerini bulması, hem esnafın bu süreçte ayakta kalması, hem de ihtiyaç sahibi ve çalışamayacak durumda olan hemşerilerimizin de veresiye borçlarının ödenmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Zeybek, bu uygulamanın büyük bir ihtiyacı karşılamakla birlikte, ecdadın miras bıraktığı adalet ve hakkaniyeti, gelecek nesillere aktarabilme noktasında da önemli bir adım olduğunu söyledi. Başkan Zeybek, "Uygulamayı özel kılan noktalardan biri de 'Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek' hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oldu. Amacımız günümüzde bu güzel geleneğin devamlılığına katkı sunarak, var olan ihtiyacın fark edilmesini sağlamak. Uygulamamız bizleri gururlandırmanın ötesinde, yardımlaşma ruhunun yaşatılması bakımından umudumuzu güçlendirdi. Hayra vesile olan hayrı işleyen gibidir düsturuyla hareket ediyoruz. Bu vesileyle çağrımıza kulak vererek destek olan tüm hayırseverlerimize teşekkür ediyorum” dedi. >>Yasin AY
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: