Yükseköğretime geçiş sınavı geçtiğimiz hafta sonu tüm Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’ndeki sınav merkezlerinde düzenlendi. Bu sene sınava giren mezunların çokluğu dikkat çekti. Türkeli Gazetesi olarak üniversite sınavına giren mezun öğrencilerle üniversite sınavı ve iş imkânları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Üniversite sınavlarına birçok kez katıldığını ifade eden Yahya Kayhan Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu’ndan mezun olduğunu ifade ederek, “Sağlık bilimleri mezunu olmama rağmen iş bulmakta zorlanıyorum. Hedefim İletişim Fakültesi okumak.Halkla İlişkiler bölümünde okumak istiyorum.” dedi.
“TİYATRO OYUNCULUĞU YAPIYORUM”
Üniversite sınavına üniversite mezunu olarak giren adaylardan Yüksel Saruhan ise, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olduğunu ifade ederek, “Çalıştığım sektör mezun olduğum bölümle alakalı değil.Şu an Turizm sektöründe çalışıyorum. İşim ile alakalı turizm bölümü okumak istiyorum” dedi. Saruhan Türkiye’de önce okuyup sonra iş hayatına geçişin yanlış bir uygulama olduğunu ifade ederek, “Okuduğumuz bölümlerle ilgili istihdam sorunu var. Aslında önce işi bulup sonra okumak bana göre daha iyi geliyor” dedi.
“ÇAT KAPI TİYATROSUNDA GÖREV ALIYORUM”
Hayatta çok yönlü olmanın önemine değinen üniversite adayı Yüksel Saruhan, “Hayat sadece diplomalardan kitaplardan ibaret değil. Şu an Çat Kapı Tiyatrosu’nda görev alıyorum. Tiyatroculuk bir bedende birçok hayatı yaşamak” dedi. Tiyatroculuğun kişisel gelişimi konusunda olumlu katkıları olduğunu dile getiren Saruhan, “Tiyatroculuk kişinin kendini kontrol etmesine dayanıyor. Tiyatrocuzamanı ve mekânı kullanmasını bilecek. Sınavda da zaman kullanımı önemli. Sınavı başardığıma inanıyorum” dedi. Tiyatroculuğun zaman ile bağlantısına dikkat çeken Saruhan, “Tiyatroculukta ezber ve zaman çok önemlidir. Zamanın da bir repliği yapamazsan sahnenin tüm ahengi kaçar. Kendinden çok karşındaki arkadaşına zarar verirsin” dedi.
“BANA SORULAR SOYUT GELDİ”
Üniversite sınavını kendi dönemlerindeki üniversite sınavıyla kıyaslayan Saruhan, “Bu sene sorular bana soyut geldi. Özellikle sözel bölümü sorularında birçok şıkta doğru hissine kapıldım.” dedi. Saruhan, soru tiplerinin sayısal alanda da değişliğini ifade ederek, “Bizim zamanımızdaki sorulardan sadece birkaç tane vardı. Bu sene genellikle şekilli sorular ağırlıktaydı. Sorular soyuttu” dedi. Kayhan ise, “Biz üniversite sınavına gireli on yılı geçti. Soru tipleri epey değişmiş. Özellikle Türkçe ve sosyal bilimler testinde çeldirici sorular çoktu.” dedi. Soru seçeneklerinin birbirine yakın hazırlandığını dile getiren Kayhan, “ Bazı sorularda tüm birkaç seçenek doğru gibi duruyordu. Seçenekler birbirine çok yakın hazırlanmış.” dedi.
>>ÖZEL HABER:EVREN ATCI
Yorumlar
Kalan Karakter: