"ADAYLAR İYİ BİR ÜNİVERSİTEYE YERLEŞEBİLMEK İÇİN TER DÖKTÜ"
İnsanın yaşamının dönüm noktalarının en önemlilerinden biri olan Üniversite sınavı geçtiğimiz hafta sonunda üç oturum halinde Tüm Türkiye ve KKTC’de gerçekleştirildi. Sınava giren aday sayısının fazlalığına dikkar çeken Pusula Eğitim Kurumları Kurucusu Burhan Can, “Bu yıl üniversite sınavına giren kişi sayısının diğer yıllara göre daha fazla olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
“TYT’DE TÜRKÇE BELİRLEYİCİ DERS OLDU”
Üniversiteye giriş sınavında Türkçe’nin başarı ortalamalarında belirleyici bir ders olduğunu ifade eden Can, “Türkçe soruları diğer yıllara göre daha zorlayıcıydı. Türkçe testinin zor olması diğer bölümleri de etkiliyor. Türkçe sorularında zorlanan adaylar zamanlarının çoğunu Türkçe testinde harcıyor. Bu durumda sınavın yetişmemesi gibi olumsuz durumları beraberinde getiriyor” dedi. Bu yıl ÖSYM’nin Türkçe testinde soru tarzlarını değiştirdiğini ifade eden Can, “Bu sene Türkçe testinde bir paragraftan birbirine bağlı birçok sorunun geldiğini gördük. Bu durumda paragrafı iyi özümseyemeyen adaylar birden fazla soruda hataya düşebilecekleri gibi zaman açısından da sorun yaşama riski ile karşı karşıya geldiler” dedi.
“SINAV OKUMA ANLAYIŞIMIZI CİDDİ ANLAMDA SORGULUYOR”
Üniversite giriş sınavındaki soruların adayların okuma, okuduğunu anlama ve kavramlar arasında ilişki kurma becerisi gibi bilişsel kazanımlarını sorguladığının altını çizen Can, “Bu yıl sınavda çok kitap okuyan adaylar paragraf sorularında zorlanmadılar.” dedi. Can paragraf sorularının kelime düzeyinden ziyade paragrafın genelindeki anlama yönelik hazırlandığını belirterek, “2023 TYT’ de paragrafta anlam soruları daha çok paragrafın bütününde anlamı anlamaya yönelikti. ÖSYM paragrafın bütünündeki anlam bağını kurabilme yeteneğini ölçtü. Bu durumda çok okuyan, hızlı okuma becerisi kazanmış adaylar için sorun oluşturmazken, hızlı okuma anlama becerisine sahip olmayan adaylarda zaman sorunun yanı sıra paragraftaki anlam bütünlüğün yakalama konusunda da ciddi sorunlara yol açtı.” dedi. Okuma anlayışının sadece Türkçe testi ile sınırlı olmadığını vurgulayan Can, “Matematik, sosyal bilimler, fen bilimleri testinde de okuma becerilerinin ölçüldüğünü ifade eden Can, “Pusula Eğitim Kurumları öğrencileri okuma becerisi konusunda eğitim kurumu olarak öğrencilere okuma alışkanlığı veriyoruz.” dedi.
“BİRKAÇ DERSİ ÇALIŞARAK BAŞARILACAK BİR SINAV OLMADIĞINI GÖRDÜK”
Üniversite sınavının ciddi ve eleyici bir sınav olduğunu 2023sınavı ile bir kez daha gördüklerini ifade eden Can, “Üniversite sınavının birkaç dersten özel ders alarak kazanabilecek bir sınav değil. Bu haftaki sınav bize bunu bir kez daha gösterdi. Gerek soru tipleri gerekse sınavdaki süre kullanımı açısından profesyonel bir destek gerektiren planlı yapılması gerektiren uzun soluklu bir maraton olduğunu bir kez daha gördük” dedi.
“PUSULA EĞİTİM KURUMLARI ORTALAMALARIN ÇOK ÜSTÜNDE”
Sınavda çıkan öğrencilerin sınav ile ilgili verdikleri bilgilere göre kurum olarak büyük bir başarı yakaladıklarını ifade eden Can, “Sınav sonucunda öğrencilerimizin dönütlerinden görüyoruz ki Pusula Eğitim Kurumları olarak Türkiye ortalamalarının kat be kat üstünde bir başarıya imza attık” dedi.
“MATEMATİK ZOR VE SEÇİCİYDİ”
Üniversite sınavında AYT testinin önemine değinen Can, “2023 üniversite sınavında Temel Yeterlilik Testinden ziyade Alan Yeterlilik Testinin adayları başarıya ulaştırdığının altını çizerek, “Üniversite sınavının anahtarı 2023 yılında Alan Yeterlilik Testi oldu. AYT Testinde matematik ve kimya testleri seçici idi” dedi. Can fen alanın belirleyici testinin ise Kimya olduğunu belirterek, “Kimya alanında iki soru ciddi anlamda zorlayıcı sorulardı. “ dedi. Can ÖSYM’nin her testte birkaç seçici soru sorma alışkanlığının bu yılda devam ettiğini ifade ederek, “Bu yılki sınavda başta Kimya olmak üzere matematik ve Tarih alanlarında ikişer tane seçici soru vardı. Tabi bu seçici sorular çalışanla çalışmayanı ölçtüğü gibi analitik düşünerek konuyu özümseyebilen adayları seçti” dedi. Seçici soruların adaylara sıralamalarda sıçrama yaptıracağını ifade eden Can, “ÖSYM sınavı bir sıralama sınavı sınavda soruların standart sapmaları önemli az yapılan soruların standart sapması yüksek oluyor. Bu açıdan zor sorular sınavı kazanmada önemli” dedi.
“BARAJIN KALDIRILMASI ADAYLARI RAHATLATMASIN”
Üniversite sınavında tercih yapma barajlarının kaldırılmasına değinen Can, “Sınavda barajın kaldırılması daha çok yetenek ile öğrenci seçen bölümler için geçerli. AYT ve TYT puanı ve başarı sıralaması ile öğrenci kabul eden bölümlerde barajın kalkması bir şey ifade etmiyor “ dedi. Baraj puanının kaldırılmasının akademik başarısı yüksek öğrenciler için bir şey ifade etmediğinin altını çizen Can, “Yüksek başarı sıralaması ile alan okullarda adaylar arasında bir puan bile olmayacak farklarda tercih sıraları kayabiliyor. Aylar istedikleri okullara yerleşemiyor. Bu açıdan Tercih yaparken yüzdelik dilimlere ve başarı sıralamaları birlikte değerlendirilmeli”dedi.
“TERCİH DÖNEMİNDE TÜM AFYONLULARA HİZMET EDECEĞİZ”
Üniversite sınavı sonuçlarının 20 Temmuz’da açıklanmasının beklendiğini ifade eden Can, “Tercih dönemi çok kısa sürede tamamlanacak. Bu yüzden adaylar şimdiden gitmek istedikleri bölüm ve okullarla ilgili ön araştırmalarını yapsın “ dedi. Can bu yıl deprem felaketi ile birlikte öğrenci hareketliliğinin Anadolu kentlerine daha yoğun yaşanabileceğini varsaydıklarını dile getirerek, “Deprem felaketi ve mali şartlar göz önüne alındığında Üniversite tercihlerinin İstanbul, Ankara gibi metropollerden Anadolu şehirlerine kaymasını bekliyoruz.” dedi. >>ÖZEL HABER: EVREN ATCI – OĞUZHAN ÖZDEMİR
Yorumlar
Kalan Karakter: