Turizm haftasına vatandaşlardan yoğun ilgi
Turizm Haftası dolayısıyla ilimizde bir gösteri, ardından da tören düzenlendi. Gösteriye de, sanat eserlerinin sergilendiği törene de vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Vali Aziz Yıldırım Afyonkarahisar’ı dünya markası bir şehir yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Anıtpark önündeki gösteriye vatandaşlardan yoğun ilgi
Turizm Haftası nedeniyle Anıtpark önünde mehter takımı ve Afyon Kocatepe Üniversitesi folklor ekibi bir gösteri sundu. Gösteriye turizm işletmecileri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Gösterinin ardından mehter takımı Anıtpark’ın önünden Taş medrese’ye kadar kortej yürüyüşü ve gösteri yaptı. Bu sırada ellerindeki kameralı cep telefonlarına sarılan vatandaşlar mehter takımını videoya çekti.
Törene yoğun katılım
Tören Taş Medresede devam etti. Programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İlçe Kaymakamları, İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mehmet Tanır, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, turizm sektörünün temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Yıldırım eserleri tek tek inceledi
Vali Aziz Yıldırım ve protokolün Taş Medresedeki sergiyi açmasının ardından program İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünde düzenlenen resim, fotoğraf ve keçe eserlerinden oluşan sergi gezildi. Vali Yıldırım sergideki eserleri tek tek inceledi. Daha sonra saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden programda açılış konuşması İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mehmet Tanır tarafından yapıldı. Tanır, Afyonkarahisar'ın her geçen gün geliştiğini, dünden bugüne beş yıldızlı otellerin sayısının arttığını, bu anlamda Afyonkarahisar'ın farklı bir değer kazandığını söyledi. Afyonkarahisar'ın farkındalığını sağlamak amacıyla 15-22 Nisan 2017 tarihlerinde kutlanacak olan Turizm Haftasının ilimiz için hayırlı olması ve başarılı bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu.
“Turizm yeni şeyleri keşfetmektir”
Tanır konuşmasında, “Turizm, bireysel anlamda dinlenme eğlenme keyif alma yiyecekleri, müziği, mekanları kısaca yeni şeyleri keşfetmedir. Ekonomik anlamda gelir getirici bir hizmet sektörüdür. Destinasyon kavramı ise Coltman'ın (1989) yaptığı tanıma göre içinde turistler için cazip kabul edilecek farklı doğal çekicilikleri ve özellikleri barındıran yerlerdir. Buhalis (2000) tarafından yapılan bir başka tanıma göre destinasyon ise yerel ölçekte sunulan mal, hizmet ve tatil deneyimlerinin birleşimidir. Turizm destinasyonlar, ülke bütününden küçük ve ülke içindeki pek çok kentten büyük, insan beyninde belirli bir imaja sahip markalaşmış ulusal bir alan ve önemli turistik çekiciliklere, çekim merkezlerine, festivaller, karnavallar gibi çeşitli etkinliklere, bölge içinde kurulmuş iyi bir ulaşım ağma, gelişim potansiyeline, iç ulaşım ağıyla bağlantılı bölgeler arası ve ülke düzeyinde ulaşım olanaklarına ve turistik tesislerin gelişimi için yeterli coğrafi alana sahip bir bölgeler olarak tanımlanmaktadır” dedi.
Çekici olan her şey turizmde değerlendirilir
Tanır, “Turizm destinasyonundan söz edebilmek için aynı kültür, iklim ve doğa koşullarına sahip doğal ve kültürel zenginlikleri olan, müşterilere sunulabilecek o bölgeye özgü aktiviteler olanaklarına sahip, kamusal hizmetlerin sunulduğunda turist çekim merkezlerinden oluşan belli bir markaya ve imajı bulunan coğrafık alan olmalıdır. Turizm de çekicilik, turistin seyahat etmek istediği yeri diğer bir yere tercih etmesini etkileyen unsurlar veya turistik harekete neden olan çekici yöre ve olaylar olabilir. Daha çok eğlenme ve gezi amaçlı, deniz, kum, güneş odaklı mass turizm olarak anılıyor. Buna alternatif olarak gelişen kültür, sağlık gibi faaliyetlere ise niş turizm deniliyor. Türkiye'de ağırlıklı olarak "mass turizm" yapılıyor. Niş pazarlama, aynı tür özelliklere sahip mal ve hizmetlere ihtiyaç duyan müşteri kitlesinin gereksinmelerini karşılamak için geliştirilip yürütülen pazarlama faaliyetlerinin bütününe niş pazarlama denir” diye konuştu.
Niş turizmi
Tanır, “Niş pazar ise, küçük müşteri gruplarından oluşan ihtiyaçları tam olarak karşılanamayan ve bu müşteri grubunun isteklerini karşılamak için girilmesi hedeflenen küçük bir pazar bölümüdür. Günümüzde çevreye duyarlı bir turizm anlayışını benimsemeliyiz. Turizm bileşenleri eğitim, hizmet, ulaşım, konaklama, tanıtma, altyapı'dır ve pek çok sektörü kapsar” şeklinde konuştu.
Gelişmeler halka nasıl yansır?
Turizmdeki gelişmenin halka esnafa nasıl yansıdığına değinen Tanır şöyle konuştu: “Turizm ticari anlamda ekonomik bir sektördür. Ülkenin gelirine Gayri Safi Milli hasılaya katkı verir. Seyahat acentasına, ulaşım sektörüne, pazarlamaya, konaklama tesislerine restoran sahibine hediyelik eşya ve yöresel ürün satanlara kısaca esnafa müşteri olarak yansır. Tarımsal ürün üretenden sanayiye ve inşaat sektörüne varıncaya kadar 20'nin üzerinde kesime etkisi olur.”
İlimizin yatak kapasitesi 24.122'dir
“Destinasyonumuzun rekabet gücünü üst seviyede tutmak önemlidir” diyen Tanır, “Örneğin termal turizm, Kale ve çevresi kültür turizmi, Frig vadisi, tabiî ki milli mücadelenin kazanıldığı topraklar olarak Kocatepe ve milli mücadele, doğal alanlarımız hepsi üstünlüklerimizdir. Afyonkarahisar'da İl geneli belediye belgeli ve turizm işletme belgeli konaklama tesis sayısı 123, yatak kapasitesi 24.122'dir. İlimize gelen turist sayısı 704.190'dır. İşletme bel geli konaklama tesisi beş yıldızlı 59 olmak üzere 19 işletme belgeli tesis mevcuttur” diye konuştu.
Yatırımları anlattı
Tanır, “Kültür ve Turizm bakanlığımız turizm sektörünü desteklemek için seyahat acentalarına uçuş başına 6.000 dolar destek verdi. Turizm işletme belgeli tesislere yakıt, ısınma ve elektrik desteklerine devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız valiliğimiz himayelerinde ilimize önemli yatırımlar yapıyor. Bu yatırımlarımızdan bazıları şöyle: Kale çevresinde sokak sağlıklaştırması uygulamaları işi, kültür turizmine yöneliktir. Sandıklı ilçe belediye başkanlığı hüdai termal turizm merkezi, Sandıklı Hüdai Termal Turizm Merkezinde Jeotermal saha içerisinde Sıcak Su dağıtım Şebekesi yapımı işi, İlimizdeki tüm termal turizm merkezlerinin geliştirilmesi için imar planı yapımı jeolojik etüt, hali hazır harita, imar planı yapımı ve imar uygulamaları, Afyonkarahisar Ömer-Gecek termal turizm merkezi sınır genişletmesi yapılan alana ait olarak İl Kültür ve Turizm müdürlüğü ile Afyonkarahisar belediyesi tarafından koordineli olarak 1/25000 ölçekli arazi kullanımına esas jeolojik etüd, 1/25000 ölçekli çevre düzeni planı, 1/5000 ölçekli nazım imar planı yapımı, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapım işi, Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi dahilinde AFJET tarafından yaptırılacak olan jeotermal Ortak Su dağıtım projesi yapım işidir” dedi.
“Amatörlerin samimiyeti ile profesyonelleri birleştireceğiz”
“İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak, Valimiz sayın Aziz Yıldırım himayelerinde ulusal ve uluslar arası fuarlara katılarak İlimizin tanıtımı için çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyen Tanır şöyle konuştu: “Örneğin 2017 yılında İran'da Tahran turizm fuarına, Almanya'da ITB Berlin Turizm Fuarına, İstanbul'da EMITT turizm fuarına, Ankara'da Turizm Expo Ankara fuarına ve Antalya'da Hestourex sağlık spor fuarlarına katılarak Afyonkarahisar'ı tanıtıyoruz. Tanıtım çalışmalarını daha profesyonel yürütmeyi planlıyoruz. İlimizin turizm master plan ve stratejik planlarını yaparak hayata geçirmek, hedeflerimiz arasındadır. Turizmde Amatör girişimciliği samimiyeti ile profesyonel girişimcilerin vizyonerliğini birleştirmeyi hedefliyoruz. Talebi oluşturma çalışması yaparken arzı arzın kalitesini yükselteceğiz. Konaklama sektörü yöneticileri ile bir araya geldik periyodik olarak toplantılar yapmaya devam edeceğiz. Yine Araştırma ve eğitimi genel Müdürlüğümüzle sektörde çalışanların eğitimine önümüzdeki aylarda başlayacağız.”
“Sinerji oluşturmaya davet ediyoruz”
Tanır, “Turizm sektörünün gelişmesinde devletimizin rehberliği, desteği gerekli olmakla birlikte sektörün, meslek odalarının, örneğin konaklama, gastronomi, el sanatları, ulaşım, eğlence her aşamasında çalışan ve kazanç elde eden herkesin taşın altına elini koymalıdır. Yerli ve yabancı yatırımcıları termal merkezlerimize olduğu kadar kültürel miraslarımızı da içerecek yatırım yapmaya gayret ediyoruz. Ayrıca sektördeki işletmelerin ve çalışanların turizmin gelişmesinde bir ucundan tutarak sinerji oluşturmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Afyonkarahisar’ın bacasız sanayisi turizm
Tanır’ın ardından konuşan Vali Aziz Yıldırım ise “bir Kültür ve Turizm şehri olan ilimizde Turizm Haftası’nı kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Turizm; bizlere farklı kültürleri, gelenekleri, değerleri görmeyi sağlayarak, dünya barışına katkı veren boyutuyla birbirimizi tanımayı sağlar. Afyonkarahisar, konumu ve yeraltında bulunan zengin kaynakları sayesinde bacasız sanayi olarak tabir edilen turizm sektöründen önemli ölçüde pay almaktadır. Kültürel varlıkları ve doğal güzellikleri ile kültür turizm alanında etkili bir konumda olan İlimiz açısından en önemli turizm değeri termal turizm ve buna bağlı olarak sağlık turizmidir” dedi.
“Dünya çapında bir marka haline getirmek istiyoruz”
Vali Yıldırım, “Kara, hava ve demiryolu ulaşım ağlarının oldukça elverişli olmasının yanında çok sayıda konaklama tesisi ve kür merkezinin varlığı, ilimizi bir anlamda ‘Termal Turizm Başkenti’ konumuna getirmiştir. Uygarlıkların uğrak yeri ve bir kültür mozaiği olan ilimiz mevcut doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle turizm alanında farklı ve haklı bir yere sahiptir. Valiliğimiz, İlimizin bu özelliklerini tüm dünyaya gerektiği gibi tanıtımı kapsamında turizmi çeşitlendirme amacıyla 12 aya yayarak Afyonkarahisar’ı dünya çapında bir marka haline getirmek üzere büyük bir duyarlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir” diye konuştu.
Kurum ve kuruluşlara teşekkür
Vali Yıldırım konuşmasında, “Ülkemizde Termal turizmin başkenti olarak önemli bir yere sahip olan ilimize gelen yerli ve yabancı konuklarımızın daha fazla konaklamaları için ziyaret edebilecekleri yerlerin sayılarının artırılmasının yanı sıra mevcut tesislerimizin de hali hazırdaki durumlarını daha üst seviyeye çıkarmaları gerekmektedir. Bu kapsamda başta Valiliğimiz olmak üzere Belediyemiz, Üniversitemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, turizm sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılarımız üzerlerine düşen görevleri fazlasıyla yapma gayreti içerisindedirler. Bu vesileyle, ilimizin tanıtımına katkıda bulunan kamu ve özel sektör temsilcilerine gönülden teşekkür ediyorum. Turizm haftanızı kutluyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.
Oratoryo büyük alkış aldı
Programın devamında Emir Murat Özdilek Teknik Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmenleri ve öğrencilerince hazırlanan oratoryo izleyicilere güzel anlar yaşattı. Aynı okul öğrencilerinden Pınar Kavak tarafından okunan ‘Memleketim’ isimli şiir izleyicilerden büyük alkış aldı.
Başarılı öğrencilere ödülleri verildi
Programın sonunda Turizm Haftası kutlamaları kapsamında “Objektifimden Afyonkarahisar ve Turizmi” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri Valimiz Aziz Yıldırım, Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban ve İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mehmet Tanır tarafından verildi. >>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: