TBMM Genel Kurulu ve komisyonlarda mesainin yoğun şekilde devam edeceği haftada, hem yeni yasal düzenlemeler hem de kritik oylamalar gündemde yer alacak.
Torba Kanun Teklifinin Görüşmeleri Sürüyor
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan 26 maddelik torba kanun teklifinin 13 maddesi daha önce kabul edilmişti. Teklifte Emniyet Teşkilatı ve basın alanına yönelik düzenlemeler yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta görüşmelere ara verilerek Suudi Arabistan’ın Türkiye’de enerji santralleri kurmasına ilişkin hükümetler arası anlaşma gündeme alınmıştı. Oylama sırasında yaşanan tartışmalar ve yoklama talebi sonrası Genel Kurul kapatılmıştı. Anlaşmanın bu hafta yeniden gündeme gelip gelmeyeceği ise merak konusu.
Emniyet ve Basın Düzenlemeleri Meclis Gündeminde
Bu hafta torba teklifin kalan maddelerinin tamamlanması hedefleniyor. Düzenlemenin yasalaşması halinde Emniyet teşkilatı ve basın alanında yeni uygulamalar hayata geçirilecek.
Teklifin tamamlanmasının ardından, Uzman Erbaş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair yeni teklifin görüşmelerine geçilmesi planlanıyor.
12. Yargı Paketi TBMM’ye Sunuluyor
AK Parti tarafından hazırlanan 12. Yargı Paketi’nin bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.
Pakette yargı süreçlerinin hızlandırılması ve etkinliğin artırılması hedefleniyor. Düzenlemede öne çıkan başlıklar arasında:
- Duruşmaların ses ve görüntü nakli yoluyla yapılabilmesi
- Yargılamalarda sürelerin kısaltılması hedefi
- İlk derece mahkemelerine ilişkin bozma kararlarında yeni düzenlemeler
- Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükümlere ilişkin yeni maddeler
- “IBAN mağdurları” olarak bilinen kişiler için yeni suç tanımı
yer alıyor.
TBMM’de Komisyon Çalışmaları Devam Ediyor
Meclis’te bu hafta komisyonlarda da yoğun mesai sürecek. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okul saldırılarını araştıran komisyonda çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri sunum yapacak.
Ayrıca Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonda, Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarına ilişkin değerlendirmeler ele alınacak.
Sayıştay Başkanlığı Seçimi Yapılacak
TBMM Genel Kurulu’nda ayrıca görev süresi 25 Haziran’da sona erecek Sayıştay Başkanı’nın yerine yeni başkan seçimi yapılması bekleniyor.
Seçim sürecinde mevcut Başkan Metin Yener’in yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürü Bahtiyar Sazlık aday olarak öne çıkıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: