Fox News kanalında katıldığı programda gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Donald Trump, Hürmüz Boğazı'na yönelik stratejilerini paylaştı. Sunucunun İran’ın bölgedeki tutumuna ilişkin sorusuna yanıt veren Trump, "(Hürmüz) Boğaz'ı biz devralıyoruz. Onların (İran'ın) hiçbir şeyi yok." ifadelerini kullandı. İran'ı "çok sert vurmaya" devam edeceklerini yineleyen Trump, "Hürmüz Boğazı elimizde tutacağız. Muhtemelen biz yöneteceğiz. Boğaz'ın gardiyanları olacağız." dedi.
"Artık Karşılıksız Yapmayacağız"
Hürmüz Boğazı’nı 50 yıldan uzun bir süredir koruduklarını ancak bu süreçte hiçbir ücret almadıklarını vurgulayan Trump, geçmiş dönemdeki politikaları eleştirdi:
"Uzun yıllar yaptığımızın aksine bunu hiçbir karşılık olmadan yapmamız beklenemez. Boğaz'ı 50 yıldan uzun süre koruduk ve karşılığında hiç para almadık. Tüm parayı onlar aldı."
Trump, geçmişte bu bölgenin "boşuna korunduğunu" belirterek, yeni dönemde bu koruma hizmeti karşılığında ödeme alacaklarını savundu.
İran ile "Boşuna Çaba" Eleştirisi
İran yönetimi ile gerçekleştirilen diplomasi süreçlerine de değinen Trump, dün 11 saatlik bir görüşme yapıldığını belirterek, "Anlaşma tamamdı ama sonra bozdular. Hep bozuyorlar. Bu insanlarla 10 anlaşma yaptık." diye konuştu.
Trump ayrıca, eski Başkan Barack Obama başta olmak üzere kendisinden önceki başkanları 47 yıldır Tahran yönetiminin yaptıklarına göz yummakla suçlayarak, İran’ın kendi başkanlığı döneminde "hiçbir şey alamadığını" sözlerine ekledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: