Tarihi konaklar tekrar canlanıyor
1900’lü yıllarda yapılan ilimizin tarihi konaklarından olan Benlioğlu ve Ulu Konakları Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore edilerek tekrar gün yüzüne çıkıyor.
İlimizin tarihi konaklarından olan Benlioğlu ve Ulu Konakları’nda restore çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından restore edilen Benlioğlu ve Ulu Konakları ilimizin eski yapılarında olma özelliğini koruyor. İlimizin hisarardı diye bilinen Uluküllük mevkisinde bulunan konaklar mimari özelliği ile de dikkat çekiyor.
“Afyon Evlerini yansıtmaktadır”
1900’lü yıllarında başında yapılan Benlioğlu ve Ulu Konakları’nın mimari yapısı hakkında bilgiler veren Mimarlar Odası eski Başkanlarından Mimar Erdoğan Emre, Uluküllük mevkisinde bulunan Benlioğlu ve Ulu konakları ilimiz özelliğine has olan Afyon Evleri’ni yansıtmaktadır” dedi. Mimar Emre, “Benlioğlu ve Ulu Konakları, klasik zengin kesimin yaptığı evlerdir. Genel olarak haremlik ve selamlık olmak üzere iki ayrı kapısı bulunmaktadır. Selamlık girişinde eve gelecek misafirler baş oda da ağırlanır. Oraya doğrudan yemek servisi yapılacak mutfak irtibatı vardır” dedi.
“Tavan süslemeleri ile dikkat çekmektedir”
Konakların, tavan süslemeleri ile dikkat çektiğini belirten Mimar Emre, “Bu konaklarımız geleneksel Afyon evi ile birlikte yüzyıllar ötesinden gelen, Türk toplumu ile özdeşleşmiştir. Birbirinden çok farklı, sayısız düzenleme ile karşımıza çıkan tavanlar, geleneksel ahşap işçiliğimizin en somut örnekleri burada yansıtılmıştır. Bina tamamıyla ahşap konstrüksiyon üzerine yapılmıştır. Ara duvarları ise kerpiç ve benzeri taşla döşenmiş yığma ama melez bir yapıtadır” diye konuştu.
“Konaklar çok pencerelidir”
Bu tür konakların genelde 3 katlı olduğunu ifade eden Mimar Emre, “Bodrum kat genellikle kiler olarak kullanılır. Birinci katlar aile yaşamının ortak alanı iken, ikinci katlar ise evin konukları için ayrılmış özel mekânlar olarak tasarlanmıştır. Isıtma da bugün şömine tabir ettiğimiz bucak ile yapılır idi. En önemli özelliği ise çok pencereli olmasıdır. Sebebi ise, pencerelerde kafesin olması nedeniyle ışık odaya az girer. O yüzden çingene menteşeli pencerelerin olduğu oda da 5-6 tane pencere vardır. Bu konakların yapımı 1900’lü yılların başlarında yapılmıştır. Hisarardı dan başlayıp kalenin iki ayrı tarafından aşağıya doğru yapılaşma devam etmiştir. Bu iki konağımızdan bakıldığında İlimizin batı manzarası karşımıza çıkar. Ova, Akarçay ve çayırlar vs. manzara ile karşı karşıya kalırız” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: