Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen "Şiddet Algısı Araştırması", lise öğrencilerinin şiddeti en çok dijital ortamda deneyimlediğini ortaya koydu. Araştırma, dijital şiddet konusunda lise ve ortaokul öğrencilerinin algılarını inceleyerek, dijital şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi.
Araştırmaya 2024 Aralık ayında ortaokul öğrencileri, 2025 Şubat ayında ise 10. ve 11. sınıf öğrencileri katıldı. Türkiye'nin 26 ilinden 7 bin 511 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen anket, lise öğrencilerinin dijital şiddete yönelik algılarının ortaokul öğrencileriyle büyük ölçüde benzer olduğunu gösterdi.
Özel Bilgi Paylaşımı ve Tehdit En Fazla Şiddet Algısı Oluşturuyor
Araştırma sonuçlarına göre, lise öğrencileri dijital şiddet kapsamında en çok özel bilgi ve fotoğrafların izinsiz paylaşılması ile tehdit edilme durumlarını şiddet olarak değerlendirmekte. Öğrencilerin %92,3'ü bu tür durumları dijital şiddet olarak tanımlarken, bu oran ortaokul öğrencilerinde %88,5 olarak belirlendi. Ayrıca sosyal medyada gönderilerin kasten beğenilmemesi, beğenilerin geri çekilmesi ve dijital ortamlarda gruplara alınmama gibi durumlar da öğrenciler tarafından şiddet olarak değerlendirildi.
Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin %40'ı arkadaşlarının gönderilerini bilerek beğenmediklerini, %29,8'i ise zaman zaman kasıtlı olarak beğenilerini geri çektiklerini ifade etti.
Dijital Ortam, Şiddet Olaylarının En Çok Görüldüğü Yer
Araştırma, lise öğrencilerinin toplumda şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer olarak dijital ortamı ilk sıraya koyduğunu ortaya koydu. Katılımcıların %37,1'i dijital platformlarda şiddetin yaygın olduğunu belirtti.
Siber Zorbalık ve Dijital Şiddet Algısı
Öğrencilerin siber şiddet konusundaki algıları da araştırmada dikkat çeken veriler sundu. Katılımcıların %73,5'i bir paylaşımın ekran görüntüsünün alınarak yayılmasını, %72,8'i popüler görüşlere karşı çıkan kişilerin aşağılanmasını, %61,3'ü ise geçmişte yapılan bir paylaşımın tekrar gündeme getirilerek eleştirilmesini dijital şiddet olarak değerlendirdi.
Dijital Şiddet Çift Yönlü Bir Alan Haline Geliyor
Araştırma, dijital şiddetin sadece mağduriyet yaratmadığını, aynı zamanda öğrencilerin dijital şiddete tanık olabileceğini ve bazen şiddet uygulayan kişiler olabileceğini gösterdi. Katılımcıların %53'ü en az bir kez sosyal medyada hakaret veya kötü sözlere maruz kaldıklarını belirtirken, %40,8'i de sosyal medyada hakaret ettiklerini ifade etti. Ayrıca %33,5'i farklı davrandığı için baskı hissettiklerini, %38'i ise popüler görüşlere karşı çıktıkları için aşağılandıklarını dile getirdi.
Öneriler ve Çözüm Yolları
Araştırma, dijital şiddetin bireysel bir sorun olmanın ötesinde sosyal ilişkiler ve öğrenilen davranış kalıplarıyla bağlantılı olduğunu vurguladı. Gençlerin sosyal-duygusal becerilerinin geliştirilmesi, dijital platformlarda kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi ve ailelerin dijital okuryazarlık konusunda eğitilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, toplum genelinde dijital farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması ve tüm şiddet türlerine karşı koruyucu önleyici sistemlerin güçlendirilmesi önerildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: