Kentsel dönüşümde son aşamaya gelindi
İlimizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli bölge ilan edilen iki bölgede kentsel dönüşüm uygulanacak. Mısri Cami ve İmaret Cami çevresi yıkılacak. Çalışmalar tamamlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderildi.
İlimizde iki bölgeden planlanan kentsel dönüşümde son viraja girildi. Çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderildi. Son durumu ise Belediye Başkan Yardımcısı Ayfer Örten verdi.
“6 bin kişiyi ilgilendiren bir konu”
Türkeli gazetesi muhabiri Oktay Yüksel’e kentsel dönüşüm konusunda son durumu anlatan Örten şöyle konuştu: “Afyonkarahisar merkezde bizim kentsel dönüşüm ile ilgili iki bölgemiz var. Bu iki riskli alandan birisi Mısri caminin olduğu bölge, diğeri ise İmaret Camisinin olduğu bölge. Toplam 420 bin metrekare. Bu ikisinin alanı nüfus olarak yaklaşık 6000 kişiyi ilgilendiriyor. Yani ikisinin toplam hali ve bu bölgeler şehir merkezinde yer alıyor. Cumhuriyet Meydanı’na, İmaret caminin olduğu bölge ve Mısri camiinin olduğu noktalar ortaklaşa bütünleştirilmiş bir proje olarak düşünülüyor ve riskli alan olarak ilan edildi. Bu yapıldıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa bir çalışma yapıyoruz. Çünkü bu noktada birebir yetkili olan kurum onlar. Şu anda onların adına belediye olarak işlemleri biz takip ediyoruz.”
“Vatandaşların talepleri alındı”
İhaleyi alan firmanın bu bölgede çalışmalara başladığını anlatan Örten, “Zaten vatandaşlarımız da konuya hâkim. Birebir binalara gittiler, ölçüm yaptılar, tek tek değerlendirme çalışması yaptılar. Artı değerlerini ortaya çıkardılar. Jeolojik etüt ve zemin etütleri tekrar birebir yapıldı. O çalışmalar tamamlandı. İmar planı çalışmaları sırasında anket çalışması yapıldı. Bu iki bölgede vatandaşların talepleri değerlendirildi. Bu taleplerde de nasıl bir konut düşünülüyor veya talepleri nedir, onlar ortaya çıkartıldı ve bunlar çalışmalar tamamlanarak teslim edildi” diye konuştu.
“Herkese bulunduğu yerden hissesi verilecek”
“Planlama çalışmalarına başlandı” diyen Örten konuşmasına şöyle devam etti: “Bu noktada da bizim belediye olarak talebimiz vatandaşın mağdur edilmemesi yönünde. O bölgede yine kendilerine konut imkanının yaratılması gerekiyor. Bu noktada bana da çok fazla soru yönelten oluyor. ‘Kentsel dönüşüm olursa bizi oradan başka bir yere mi gönderecekler mi?’ Ya da ‘bizim elimizden evimizi alacaklar mı’ şeklinde görüşler var. Bu planlama çalışmaları sırasında biz mümkün olduğu kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile firma yetkilileriyle beraber herkesin bulunduğu yerde hisse sahibi olması yönünde planlama talep ettik. Biraz o nedenle firma yetkilileri zorlandı. Çünkü arsalarınız küçük arsalar, yani 30 -40 metrecivarında arsalar. Binalarımız iki katlı parselasyonda biraz sıkıntılar var.”
“Şu anda planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda”
Örten, “bir de tescilli binalar var. Çünkü bu planlama yapılırken mutlaka kurumlardan da görüş alınması gerekiyor. Mesela Mısri Camii ve etrafında tescilli binalarımız var. O binalara dokunulmaması gerekiyor. Alaca hamam dokunulmaması gereken bir yer. İmaret Camii’nde de aynı şekilde Taş medrese var. O tescilli binalara dokunulmadan planlama çalışması yapılması gerekiyordu. En son planlama çalışmaları yapıldı. Şu anda planlar bakanlıkta. Bakanlık şu anda incelemesini yapıyor. İncelemesini yaptıktan sonra binaların maketleri oluşturulacak” dedi.
“Ortaklaşa anlaşma aşamasına geçilecek”
“Mal sahipleri ile beraber ortaklaşa anlaşma aşamasına geçilecek” diyen Örten, “Yani değeri ne ise ona göre bir oran tespit ediliyor. Planlama sonucunda elde edilecek olan evin değeri ile ilgili olarak bir oran tespit ediliyor. Bunun bir formülü var. Konutlardaki hisse oranın budur şeklinde vatandaşa birebir bilgilendirme çalışması yapılacak. Şuanda aşama bakanlıkta. Bakanlıktaki yetkililerle yaptığımız görüşmelerde konunun hızlandırılmasını istedik. Zaten zaman kaybettik. Onlardan gelen cevapta ‘biz en kısa sürede geri dönüş yapacağız’ şeklinde oldu. Zaten oradan gelen sonuca göre vatandaşlar bilgilendirilecek” şeklinde konuştu.
“İmza attıramıyorsunuz”
Başkan Burhanettin Çoban da daha önce; “Bizim zaman kaybımız esasen şundan oldu. Biz hep yeni bir Karaman Mahallesi ortaya çıkarmayacağız. Dar sokaklar, bitişik nizam yapılaşma, otopark, yeşil alan sorunu çözülmemiş bir mahalle yapmayacağız dedik. Bunu yapmayacağız derken beklenti büyük herkes bir daire peşinde. Yüksek kat vermezseniz memnuniyet sağlıyoruz, imza attıramıyorsunuz insanlara bunu verirseniz şehircilikten ödün vermiş olacaksınız. Bunun arasında projelerimiz Bakanlığa gitti geldi, gitti geldi. Firma tarafından bize getirildi, biz kabul etmedik. Kentsel Dönüşümü, Bakanlık finanse ediyor. . Vatandaşında büyük ölçüde beklentilerini karşılayacak projelerin onayları tarafımızdan verilerek Bakanlığa gönderildi. Bekleyiş biraz daha devam edecek” demişti. >>>>Oktay Yüksel
Yorumlar
Kalan Karakter: