"Yanlış müdahaleler virüsün yayılmasına sebep oluyor"
Dr. Okur, kene çıkartma sırasında halk arasında yaygın olan bazı yanlış yöntemlere dikkat çekerek, “Sigara basmak, kolonya dökmek, üzerine tütün koymak ya da ateş tutmak gibi uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır. Bu yanlış müdahaleler kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine neden olur” uyarısında bulundu.
Çocuklar için ek önlemler önerildi
Yaz aylarında çocukların park ve bahçelerde oyun oynarken daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Okur, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulundu:
Açık renkli kıyafetler tercih edin.
Pantolon paçalarını çorapların içine sokun.
Açık havadan döndükten sonra çocukların ve kendi vücudunuzun her yerini kontrol edin.
"Keneyi çıkartmak için mutlaka uzmana başvurun"
Dr. Okur, vücuda yapışan kenenin mümkünse bir sağlık kuruluşunda çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, “Kliniğe gidilemeyen durumlarda kene uygun bir şekilde çıkarılabilir. Ancak kişi sonrasında mutlaka bir doktora görünmeli ve gözetim altında tutulmalıdır” dedi.
"Her kene virüs taşımıyor ama tedbir şart"
Türkiye’de 50’den fazla kene türü bulunduğunu belirten Okur, bunlardan yalnızca bazılarının KKKA gibi hastalıklara neden olduğunu ifade etti. Çıkartılan kenelerin hastanede tür tespitinin yapılabileceğini belirten Okur, “Kene ısırması sonrası kızarıklık, ateş, halsizlik gibi belirtiler olmasa bile mutlaka bir uzmana başvurulmalı” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: