KDK'YA EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN KONULAR
Kamu denetçileri, Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 2024 Yıllık Raporu kapsamında kendi faaliyet alanları ile ilgili milletvekillerini bilgilendirdi. Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, "Atama, nakil ve yer değiştirme, mali haklar, kamu personelinin tutum ve davranışları, disiplin cezaları ve personel alımı en çok başvuru yapılan alanlardır." dedi.
TBMM Dilekçe Komisyonu İle TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon, Başkanvekili AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığında toplandı.
Kamu Denetçisi Fatma Benli Yalçın, görev alanında bulunan konularla alakalı sunum yaptı.
2024 yılı içerisinden biriminde 2147 dosyanın tamamlandığını bildiren Yalçın, kadın, çocuk, engelli hakları ile sosyal hizmetler alanındaki başvuruların 947 olduğunu aktardı.
Yalçın, yaptıkları çalışmanın sadece başvurular üzerinden karar tesis etmek olmadığına dikkati çekerek, "Biz, Meclis'ten aldığımız güçle tek bir başvuru üzerine yaptığımız çalışmalarla dahi aynı sorunu yaşayan on binlerce hatta yüz binlerce insanı etkileyecek karar alma imkanına sahibiz." dedi.
Alanında yaptıkları çalışmalar üzerinden örnekler paylaşan Yalçın, sürücülerin 31 Temmuz'a kadar ehliyetlerini yenileme zorunluluğu olduğunu ancak cezaevlerinde bulunanların şahsen başvuru yapamamaları nedeniyle bu işlemi gerçekleştiremediklerini anımsattı.
Yalçın, bu konuda kendilerine gelen 3 başvuru üzerine yaptıkları çalışmalarla bir genelge çıkartılmasına vesile olduklarını, el terminalleri vasıtasıyla başvuruların alınabildiğini ve bunun, cezaevlerinde bulunan 60 ila 70 bin kişiyi etkilediğini aktardı.
Benzer şekilde Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) üzerine yaptıkları çalışmalardan bahseden Yalçın, HGS'lerle alakalı cezalarda tebligat süresinin uzun sürebildiğini, icraya konulduğunda da bu cezaların, ödenmesi gereken tutarın 10 katına kadar çıkabildiğine dikkati çekti.
Yalçın, çalışmalar neticesinde 15 günlük süre yerine, kademeli süre getirilmesi gerektiğine ilişkin kapsamlı bir kararı tesis ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda özellikle icraya konmadan önce yazı, mesaj ve mail yoluyla vatandaşın bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden hususlara kararımızı derçettik. Yasa koyucumuz takdir etti, bizim kararımızdaki aynı karar yasalaştı. Bunun yasalaşmasıyla sorun çözülmüş oldu ve biz aynı başvuruları almamaya başladık."
Yapılan araştırmaların bir risk grubundaki çocukların, ileride suç işleme oranının diğerlerine göre daha çok olduğunu gösterdiğine işaret eden Yalçın, bununla ilgili verileri Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'na paylaştıklarını bildirdi.
Yalçın, bu çocuklara ilgili daha fazla dikkat edilmesi ve çalışma yapılması gerektiği yönünde bir ön mutabakata vardıklarını belirterek, pilot ilçelerde bununla alakalı çalışmaya başlanacağını da kaydetti.
Yalçın, yaptıkları çalışmaların yanı sıra özel raporlarının da olduğunu belirterek, "'Gazze Özel Raporu'muz geçen sene şubat ayında yayımlandı. Gururla ifade edebilirim ki Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Adalet Divanı'na gönderdiğimiz raporlar alanında oldukça iyiler." sözlerini sarf etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: