İşte ülke isimleri ve anlamları
Dünyadaki ülkelerin üçte biri, o ülkeyi kuran ırk, kavim, millet ismine göre isimlendirilmiş. Türkiye (Latince-Arapça) Türk güç demek, Türkiye güçlüler ülkesi anlamına geliyor.
Yayınlanma :
11.12.2019 14:07
Güncelleme :
11.12.2019 14:07


İtalya'yı ise kendilerine Vitali diyen bir kavim kurmuş. Bulgaristan ismi, eski Türkçede de kullanılan ve ‘karışık' anlamına gelen ‘Bulga' kelimesinden geliyor. Bu isim Türk ve Slav ırklarının karışımından dolayı verilmiş. Tayland, adını kendilerine Thai yani ‘özgür insan' diyen kavimden alıyor.
Bahreyn ‘çift deniz' anlamına geliyor, ülkeye haritada baktığınızda iki denizin arasında bulunuyor. İspanya ismi ise ‘tavşan diyarı' anlamına geliyor. Bu ismi ülkeye Kartacalılar vermiş ve onlardan sonra ülkeye hâkim olan Romalılar da devam ettirmiş.
Trinidad ve Tobago'yu da denizci Kristof Kolomb isimlendirmiş. Trinidad ‘üç tepe', Tobago ise ‘tütün' anlamına geliyor.
25 ülkenin ismi o memleketin nerede bulunduğunu belirtiyor. Mesela Çinlilerin kendi ülkelerine verdiği isim olan Zhongguó ‘Orta Krallık' manasına geliyor. Japonların kendilerine verdikleri isim olan Nippon ise ‘doğan güneş ülkesi' anlamında, Japonya bayrağındaki kırmızı yuvarlak da güneşi simgeliyor.
25 ülkenin ismi de o ülke için önemli bir kişinin adından geliyor. Mesela Mısır ismi Nuh Peygamber'in torunlarından olan Misraim'den geliyor, ülkenin Arapça ismi de Misr. Bolivya'nın adı Güney Amerika'daki İspanyol karşıtı devrimin önemli isimlerinden olan Simon Bolivar'dan geliyor. Kolombiya ise ismini Amerika kıtasını keşfettiği öne sürülen Kristof Kolomb'dan almış. Amerika kıtası da Amerigo Vespucci'nin keşfinden sonra isimlendirilmiş.
Osman Sağırlı - Türkiye Gazetesi >>İHA
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: