İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar müdürlüğünün çalışmalarını gazetemize değerlendirdi.
İhbarlarınızı ‘Alo 174 gıda’ hattını yapabilirsiniz
İlimiz coğrafi konumu, toprak yapısı ve iklim şartları tarımsal üretim için elverişli durumda olduğunu söyleyen Müdür Acar, vatandaşların alo 174 gıda hattını arayarak ihbarda bulunabileceklerini söyledi.
Türkeli: İlimizdeki tarım potansiyeli nedir. İlimizin coğrafi konumu itibarıyla, toprak yapısı üretim için elverişli midir?
İbrahim Acar: Afyonkarahisar İli genel görünümü itibariyle bir yayla karakteri taşır. Bu özellik ilin her yerinde aynı olmayıp bazen bir bölgede yüksek dağların arasında geniş ovaların yayıldığı görülür. Bu ovalarda topraklar genelde hafif ve orta alkali bir karakter arz eder. İlimiz coğrafi konumu, toprak yapısı ve iklim şartları tarımsal üretim için elverişli durumdadır. Termal turizmi, tarımsal potansiyeliyle Türkiye de tarımsal üretimle önde gelen illerdendir. İsminden de belli olduğu gibi haşhaş’ın anavatanıdır. Türkiye’nin tek alkaloid (morfin) fabrikası ilimizde bulunmaktadır. Et ve et ürünleri tavuk ve yumurtacılık’ ta önde gelen iller arasında olup; Türkiye de et ve yumurta borsasına yön vermektedir. İlimiz ayrıca kaymak ve ekmek kadayıfı üretimiyle de özdeşleşmektedir. İlimiz ve ilçelerimizde, Türkiye’nin her yerinde aranan ve tercih edilen patates türü yetiştirilmektedir. Afyonkarahisar’da ‘Tadiki’ olarak markalaşan kirazla birçok ülkeye ihraç edilmektedir. Rengi, kokusu ve aromasıyla yurt dışından da oldukça talep görmektedir. 2019 yılında ilimizden Çin’e de kiraz ihraç edilmeye başlanmıştır.
Türkeli: İlimizin arazi kullanımı nasıldır?
İbrahim Acar: İlimizin tarım alanı Türkiye ortalamasının üzerinde olup, toplam 1.391.863 ha yüz ölçüme sahiptir. Bu arazinin kültür ve tarıma uygun olan kısmı 536.268 hektar olup toplam alana oranı %39’dur. (Sulu tarım arazisi 201.764 hektar + Kuru tarım arazisi 304.504 hektar). Bu arazinin kültür ve tarıma uygun olmayan kısmı 855.595 hektar olup toplam alana oranı % 61 ’dir. (Mera 222.031 hektar + Orman 286.307 hektar, Köy yerleşim alanı ile göl ve göletler 347.257 hektardır.) İlimizde 479.712 ha alanda bitkisel üretim yapılmaktadır.
Türkeli: İlimiz meyvecilik ve sebzecilik Üretiminde hangi noktadır?
İbrahim Acar: İlimiz meyve üretiminde de önemli yere sahiptir. 2018 yılında ilimizde 47 bin ton vişne üretimiyle Türkiye’ de 1. sırada, 41 bin ton kiraz üretimiyle 5. sırada yer almaktadır. İlimiz jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin olup jeotermal kaynaklı örtü altı üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. İlimizde toplamda teknolojik sera olarak 1.204.000 m2 örtü altında sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bunun yaklaşık 1.080.000 m2’ jeotermal ısıtmalı teknolojik seralarda üretim yapılmaktadır.
Türkeli: İlimizin hayvan varlığı ve hayvansal üretim miktarları ne kadardır?
İbrahim Acar: İlimiz 2019 yılı verilerine göre 402 bin baş sığır, 6.10 baş manda bulunmaktadır. Küçükbaş olarak 853 bin koyun 91 bin adet keçi olmak üzere toplam 944 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Kanatlı hayvan varlığımız yaklaşık 18 milyon, Arı kovanımız ise 44 bin adettir. 2018 yılında hayvansal üretim miktarı olarak, yaklaşık 20 bin ton kırmızı et, 22 bin ton beyaz et, 710 bin ton süt, 243 bin ton yumurta ve 894 ton bal üretimimiz vardır.
Türkeli: Bakanlığın destekli projeler nelerdir?
İbrahim Acar: Bakanlığımızca 2006 yılından itibaren KKYDP Programı kapsamında İlimiz yatırımcılarına hibe desteği verilmektedir. Bu kapsamda doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasının sağlanması amacıyla, İlimizde; 2006-2019 yılları arasında 214 adet projeye 56 milyon TL hibe desteği verilmiştir. 500 baş damızlık düve yetiştiriciliği projesi kapsamında damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlayacak yatırımların desteklenmesi amaçlanmaktadır. İlimizde 500 Başlık Damızlık Düve Yetiştiriciliği Projesi kapsamında 500 adet 4-13 aylık dişi buzağı alımı, ahır yapımı, yem karma ve makine ekipman alımını %50 hibe esaslı proje yatırım kapsamına alınmıştır.
Türkeli: Sera projesi çalışmalarında hangi noktadayız?
İbrahim Acar: 2017 yılında Bakanlığımız bütçesinden karşılanarak Dinar, Kızılören, Sandıklı, Çay ve Merkez ilçelerimiz de örnek teşkil edecek 1.000’er metrekarelik alanda toplam 225.000 TL maliyetli 5 adet plastik sera projemiz uygulanmıştır.
Türkeli: Gıda denetim ve kontrolleri hakkında bilgi verir misiniz?
İbrahim Acar: Üretimden tüketime kadar Uluslararası standartlara uygun gıda güvenliğini sağlamak amacıyla İlimizde 2018 yılında 12.322 adet denetim yapılmıştır. Alo 174 gıda hattına 2018 yılında 487 adet ihbar alınmış olup Müdürlüğümüz personeli tarafından hepsi değerlendirilmiştir. İhbarları cevaplandırma ve değerlendirme süresi Bakanlık kriterlerine göre 15 gün olmasına rağmen İlimizde bu sürenin 2018 yılı ortalaması 12 gündür. Bakanlığımızın yıllık numune alma programı, şikayet gibi sebeplerle 2018 yılında 1761 numune alınmıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: