Gezginci Arıcıların Tercihi Afyonkarahisar
Arıcılıkta Afyonkarahisar'ın Stratejik Önemi Ve Destekler
Afyonkarahisar, coğrafi konumu, rakımı ve zengin poliflora bitki örtüsü sayesinde gezginci arıcıların tercih ettiği önemli illerden biridir.
Afyonkarahisar mevcut konumu, rakımı ve sahip olduğu poliflora bitki örtüsü sayesinde gezginci arıcıların tercih ettiği illerden biridir. Ayrıca Çam balına gitmek isteyen Doğu ve Karadeniz bölgesinden gelen arıcıların arılarının ihtiyaçlarını karşılamak ve arıların nakil esnasındaki stresi azaltmak için yaklaşık 2-3 hafta mola verdiği bir geçiş yolundadır.
Arı Kayıt Sistemine Kayıtlı 298 İşletme Var
Afyonkarahisar’da Arı Kayıt Sistemine kayıtlı 298 işletme ve 49.894 aktif arı kovanı bulunmakta, bahar ve yaz mevsimlerinde ise resmi kayıtlara göre bu sayıya ek 494 gezginci arıcı ve 174.240 aktif arı kovanının ilimize gelmektedir. Özellikle ilkbahar döneminde kiraz, vişne, haşhaş ve badem gibi bitkilerin çiçeklerindeki bal ve polenler ile beslenen arıların daha hızlı gelişmekte ve çam balı sezonu için önemli bir yere sahip olmaktadır.
Afyonkarahisar’a 505.000 TL Hibe Desteği Sağlandı
Bu sene, sağlıklı arı ürünleri üretebilmek amacıyla Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Varroa ile Toplu Mücadele Projesi kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ilimize 505.000 TL hibe desteği sağlanmıştır. Bu destek, arıcıların varroa paraziti ile etkin mücadele etmesine olanak sağlayacak, arı kolonilerinin sağlığını koruyarak verimli bal üretimini artıracaktır.
Varroa paraziti, arı kolonilerinde önemli bir tehdit oluşturmakta ve bal üretimini olumsuz etkilemektedir. Bu parazitle mücadele kapsamında sağlanan hibe desteği, arıcıların ilaç temini ve uygulama süreçlerinde karşılaştıkları mali yükü hafifletecek, böylece daha sağlıklı ve güçlü arı kolonileri oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Yorumlar
Kalan Karakter: