“KAR EDECEĞİZ DİYE ZARARA UĞRAMAMAK İÇİN İNTERNETTEN UZAK DURUN”
Trafik sigortası yaptıracak olan araç sahipleri 1 yıldır poliçe bulamamanın mağduriyetini yaşıyor. Ülke genelinde parasıyla poliçe bulamayan tüketiciler karşılarına çıkan yüksek rakamlar ve taksit seçeneğinin de kaldırılmasıyla mağduriyetlerinin katlanmasından şikâyetçi. Yaşanan mağduriyetin nedenlerine ilişkin görüşlerini Türkeli Gazetesi’ne anlatan Afyonkarahisar Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Bekir Özerdem, serbest piyasa ekonomisine geçiş ile başlayan sürecin yanlış şirket politikaları sonrasında tüketici mağduriyetine kadar uzandığını söyledi.
“YOKSUN KALMA BEDELİNDE STANDART OLMAMASI ŞİRKETLERİ ZORLUYOR”
Başkan Özerdem; “Ülkemizde 2022 yılının ikinci çeyreğinden sonra trafik sigortası poliçesinde tanzim edilme sıkıntısı var. 30 civarında sigorta şirketi var. Trafik ruhsatı olan sigorta şirketlerinin büyük bir kısmının poliçe tanzim etmeme sıkıntısı var. Bunun sebeplerinin başında dövizdeki yükseliş, trafik sigortalarında yaşanan hasarla ilgili özellikle destekten yoksun kalma bedellerinin standart olmaması ile alakalı sorunlar olarak dikkat çekiyor. Ölümlü, daimi sakat kalma gibi ciddi oranda kaza sayısı var. Sigorta şirketleri ayırdıkları bütçelerle bu hasar tazminatlarını ödemekle mükellef ama destekten yoksun kalma bedellerinde herhangi bir standart olmadığı için A mahkemesinin ölümle alakalı tabi yaşla alakalı, bakmakla yükümlü olduğu kişilerle orantılı olarak sigorta bedelini 100 bin TL olarak belirlerken, B mahkemesi 500 bin TL olarak belirliyor. Dolayısıyla sigorta şirketleri ödeyeceği rakamların önünü görmüyor. Hal böyle olunca da şirketler standart bir rakam olmadığı için trafik sigorta poliçesi tanziminden kaçınıyorlar” dedi.
“YENİ SİGORTA ŞİRKETLERİNİN YANLIŞ POLİTİKASI ZARARA UĞRAMALARINA NEDEN OLDU”
2022 yılının ikinci çeyreğinden önce dolar kurunun çok ciddi bir yükselişe geçtiğini dile getiren Özerdem; “ Ülkemize giren yedek parça ürünlerinin tamamı döviz endeksli olduğu için oradaki maliyet yükseldiği için ülkede 30 civarı sigorta poliçesi tanzim eden sigorta şirketi tanzim etmemek için elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bence en büyük kayda değer hadise de 2015 yılından sonra serbest tarifenin getirdiği dengesizlik. Öncesinde trafik sigortası primlerini devlet, Hazine Müsteşarlığı vasıtası ile belirliyordu. Sonrasındaki dönemde devlet sigorta poliçesi tarifesini serbest bıraktığını isteyenin istediği rakama poliçesini satmasına izin vermesi ve sadece başlarına gelen hasarlarda tüketiciyi mağdur etmemesi istendi. Aslında süper bir uygulama ancak trafik sigortaları da ülkenin sektörel olarak tabancası. Sektöre yeni giren sigorta şirketleri de sektörden pay almak amaçlı sektörün ilk 5-10.sırasındaki firmaların sattığı poliçe fiyatlarını %40-ila 50 arasında aşağıya çekerek poliçeler sattı. Gelecek hasarlardan habersiz olan şirketler pandemi sürecinde trafiği çıkan araç sayısının %10’a düştüğü dönemde kaza oranları da düşünce cebinde kalan parayı düşünerek aynı yolu izledi. Pandemi sonrasında artan hasarlar sonrasında oluşan yanlış yönetimin getirdiği kayıplar neticesinde çok ciddi zarara uğradılar. Zarara uğrayan sigorta şirketleri trafik poliçesi tanzim etmeyince tüketici sigorta poliçesi bulamaz hale geldi” dedi.
“SİGORTA ŞİRKETLERİ POLİÇE TANZİM ETMEMEK İÇİN DİRENİYOR”
Devletin sigorta şirketlerine uyarılarda da bulunduğunu belirten Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Bekir Özerdem; “Devlet konuya el attı, trafik poliçe düzenlemek için ruhsatı olan sigorta şirketlerine poliçe tanzim etmelerini aksi halde farklı yaptırımların olacağını aktardı ancak Türkiye’de ruhsatı bulunan sigorta şirketleri de hala poliçe tanzim etmemek için direndiler. Bu sorun çözümsüzlük sarmalıyla bugüne geldi. 30’a yakın poliçe tanzim eden sigorta şirketi var. En az yarısı sigorta poliçesi tanzim etmiyor. Tanzim eden sigorta şirketleri de sigortası poliçesi serbest piyasa endeksi yüksek rakamlar beyan ediyorlar. Taksit imkânından yararlanma fırsatını da ortadan kaldırdılar. Tüketici için yüksek maliyet kadar taksitin kalkması da ciddi bir zarar oldu. Farklı toplantılar yapılmaya devam ediyor. Hükümet sorunun çözümü için ciddi yaptırımlar uygulanabileceği yönünde beyanatlarda bulunuyor. Hadise Türkiye Sigorta Acenteleri Birliği ve trafik sigortası olan sigorta şirketlerine endeksli açıkçası yarın ne olacak, ne gelecek bununla ilgili bir öngörümüz yok” ifadelerini kullandı.
“UCUZ OLSUN DERKEN ZARARA UĞRAMAYIN”
Bu kadar sıkıntılı bir dönemde tüketicinin işinin de çok zor olduğunu vurgulayan Özerdem; Poliçe bulabilmek için acenteleri dolaşan ve yüksek rakamlarla karşılaşan tüketici internet üzerinden poliçe almaya çalışıyor. Bu notada tehlike başlıyor. Acentelerden aldığı rakamın altında poliçe bulduğunu zanneden tüketici biranda kar elde edeyim derken dolandırıcıların mağduru konumuna düşebiliyor. Deprem sonrasında gözlemlediğimiz konut sigortalarında da tüketiciyi mağdur eden durumların olduğunu gözlemledik. Bu noktada tüketicilerimizi tanıdıkları ve bildikleri sigorta acenteleri ile poliçelendirme işlemlerini yapmalarını öneriyoruz. Ucuz diye farklı arayışlar içerisine asla girmesinler çünkü sonuç itibariyle kağıt satın alıyorsunuz. Bankaların asli görevi olmayan sigorta acenteleri tarafından yapılan poliçeler nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandı. Mağduriyet yaşamamak için profesyonel acenteleri seçin” diye konuştu.
ÖZEL HABER
Yorumlar
Kalan Karakter: