Sanat Dünyasının Duygusal Veda Anı
Ferdi Tayfur’un cenazesi, Türk Bayrağı’na sarılı bir şekilde AKM'ye getirildi ve burada yapılan törenle, sanatçının hayranları ona son bir veda etti. Törene katılan ünlü isimler arasında Halil Ergün, Sinan Özen, Fatih Kısaparmak ve Umut Akyürek de yer aldı.
AKM’yi Dolduran Sevenleri, Ferdi Tayfur’u Gözyaşlarıyla Uğurladı
Ferdi Tayfur’un vefatının ardından, binlerce hayranı AKM'yi doldurdu. Yağmur altında Ferdi Tayfur’un şarkılarını söyleyen sevenleri, ona son bir kez veda etti. AKM’nin içi ise Ferdi Tayfur’un hayatına dokunan isimlerle doluydu. Anma törenine, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ünlü sanatçılar Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Sinan Özen, Fatih Kısaparmak, Yavuz Bingöl, Umut Akyürek, Halil Ergün gibi birçok isim katıldı.
Bakan Ersoy: “Bir Dönemi Kaybettik”
Anma töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ferdi Tayfur’un halkın kalbinde nasıl yer edindiğini anlattı. Bakan Ersoy yaptığı açıklamada; "Bir ismin ağırlığının, her şeyin ötesine geçtiği, çok önemli bir değerimizi, bir sanatçımızı bugün uğurluyoruz. Bir dönemin, bir devrin insanları, kendi iç dünyalarını, acılarını onun sözleriyle şarkılarıyla dışa vurmuş, onu içtenleştirmiş, ailelerinden biri gibi kabullenmişti. Ona 'Ferdi Baba' demişlerdi, ki bu aziz millet, herkesi bu kadar içten, bu kadar büyük ve saygılı bir şekilde kabullenmez. Bu kadar sade, bir bu kadar da büyük bir ismi kaybettik maalesef. Başta yakınları olmak üzere tüm sanat dünyamızın, halkımızın başı sağ olsun. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun" dedi.
Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses’ten Duygusal Veda: “Onu sevenleri iyi anladı - Gerçek bir prensti”
Anma töreninde Tayfur'un yakın dostları olan Orhan Gencebay ve İbrahim Tatlıses, duygusal konuşmalarla Ferdi Tayfur’u andılar. Orhan Gencebay, "Sevgili kardeşim şu anda son yolculuğuna çıkıyor. Fakat bu dünyada kim ne yaptıysa iyi yapmalı diyoruz ya. O dünyadaki görevini en iyi şekilde yaptı. Onu sevenleri iyi anladı. Kimseye nasip olmayan ilgi ve sevgiyle karşılandı. Çünkü o kadar güzel çalışmalar yaptı ki. 60'ların sonundan itibaren. Ben 69'un sonunda halkımızın takdiriyle tanınmış biriydim. Fakat 75 yılında 'Çeşme' ile halkımız Ferdi'ye büyük ilgi gösterdi. Bizi 70'lerde öyle bir hale getirdiler ki Ferdi'ci ve Orhan'cı diye. 70'li yıllar çok zor yıllardı, bizi de ayırmışlardı. Ama biz birbirimizi çok seviyorduk. Aramızı açmak için çok yalan söylüyorlardı. O benim sevgili kardeşim. Çok iyi iki dost ve kardeştik. Şu anda 38 derece ateşim var özür diliyorum karşınıza bu şekilde çıktım. Sevgili kardeşimizi uğurlamaya gelmemiz birinci görevimizdi" ifadelerini kullandı.
İbrahim Tatlıses ise gözyaşlarını tutamayarak, "Ben rahmetli ile görüntülü bir görüşme yaptım bir hafta önce… Mekanı cennet olsun. Şunu söyleyebilirim; arabesk müzik prensini kaybetti. O bir prensti. Gerçekten bir prensti. Oradaki hayatı da en rahat şekilde geçsin inşallah. Herkes bir gün ölümü tadacak. Fuarda, sanatçıya minder atılırdı. Sonra öğrendik ki o minderle tezahüratmış. Minder atılmayan sanatçı sanatçı değilmiş. Fuarın prensiydi. Fuar ondan soruluyordu. Ferdi Tayfur hayranları ölümüne var. Prens sana uğurlar olsun" sözleriyle Tayfur'a veda etti.
Ahmet Selçuk İlkan: “Birlikte Çok Anılar Paylaştık”
Ferdi Tayfur’un en yakın arkadaşlarından biri olan şarkı yazarı Ahmet Selçuk İlkan ise, birlikte geçirdikleri yılları anlattı. İlkan, "Birlikte 20-30 yıl boyunca çok anılar paylaştık. Onunla en acılı, en mutlu, en kederli anları yaşadık. Onun kaybı, sadece bizim değil, milyonlarca insanın kaybıdır. ‘Hatıran Yeter’ şarkısındaki gibi, Ferdi Tayfur’un hatırası her zaman bizimle olacak" diyerek duygusal bir veda konuşması yaptı.
İlkan, Tayfur’un Gülhane konseriyle ilgili de unutulmaz bir anı paylaştı. Gülhane konserinin unutulmaz anılardan biri olduğunu değinen İlkan, şöyle konuştu:
"Bir pazar günü için, ilk gece, ilk teklifi Ferdi Tayfur'a yapmışlardı. Yaklaşık 8-10 yıldır sahneye çıkmıyordu. Onu Tarabya'dan aldık. Bizim o zaman korumalarımız yok. Arabayı ben kullanıyorum. Sağda Ferdi Tayfur. İlk defa Gülhane'de konsere çıkacak, 7-8 sene sonra. Sirkeci'ye vardığımızda, Gülhane'den Sirkeci'ye doğru gelen bir kalabalık gördük. Ferdi Tayfur büyük bir acı ve şaşkınlık içinde, üzülerek bana döndü, 'Görüyor musun, galiba unutulmuşum. Bak, beni beklemiyorlar. İnsanlar, geri dönüyor.' dedi. Bu arada avukatı Bülent'i gördü. 'Bülent sen de mi beni beklemiyorsun, gidiyorsun? Nasıl yaparsın bunu bana?' dedi. Büyük acı, keder ve şaşkınlık içinde, hiç kimsenin olmadığını, konserinin boş olduğunu sanıyordu. Avukat Bülent dedi ki 'Ferdi abi girebiliyorsan sen gir. Biz giremedik.' Şaşırdık yaklaştık 100 bine yakın insan meğer Ferdi Tayfur'u bekliyormuş. O kalabalık, geri dönenlermiş. O keder bir anda, sevince dönüştü. Birbirimize sarıldık ve oradan telefonlar açarak, ambulanslarda polis arabalarıyla içeri girmiştik. Müthiş bir konserdi. Gülhane konserlerinin ilk başlangıcı böyle olmuştu. İlk açılışı yapmıştı. O da bu kadar büyük kalabalık beklemiyordu. Hayatının dönüm noktalarından biriydi. Çok mutlu bir günümüzdü. Bugün de en acılı günümüzde, o mutlu günü anarak teselli buluyorum. Ömür boyu kalbimizde yaşatacağız. Son yazdığımız şarkıda olduğu gibi, 'Bir gün gitsen bile hatıran yeter' diyorum. Onun hatırası, adı, şanı yaşayacak, inanıyorum."
Son Veda: "Hatıran Yeter" Şarkısı ve İzdiham
Ferdi Tayfur’un cenazesi, Levent’teki Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, sevenlerinin son bir kez görmek için akın ettiği Yeniköy Mezarlığı’na doğru yol aldı. Camii çevresinde izdiham yaşandı, sevenleri Ferdi Tayfur’un tabutunu omuzlarına alarak son bir kez uğurladılar. Cenaze namazı sırasında sevenleri, "Hatıran Yeter" şarkısını seslendirerek, Ferdi Tayfur’a veda ettiler.
Ferdi Tayfur’un cenazesi sonrasında, müziği ve hatırası, sevenlerinin kalbinde yaşamaya devam edecek. Onun sesi, sözleri ve müziği, Türk müziğinin ölümsüz efsanelerinden biri olarak kalacak. >>HİLAL PARLAK
Yorumlar
Kalan Karakter: