Geçtiğimiz yıllarda kademeli olarak yükselişini sürdüren madencilik sektörü, 685 milyon dolarlık ihracatla zirvenin üçüncü basamağına yerleşti. Demir ve demir dışı metaller ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü ilk iki sıradaki yerlerini korudu.
Madencilik Sektörünün Yükselişi
2023 yılında Ege Bölgesi'nin en çok ihracat yapan beşinci sektörü olan madencilik, 2024'te dördüncü, 2025'in ilk yarısında ise üçüncü sıraya yükseldi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin madencilik ihracatı 2025 yılının ilk yarısında yüzde 1'lik bir artışla 2 milyar 840 milyon dolardan 2 milyar 870 milyon dolara ulaştı. EMİB'in ihracatı ise aynı dönemde yüzde 10'luk artışla 623 milyon dolardan 685 milyon dolara çıkarak bu başarıda önemli rol oynadı.
Doğal Taş İhracatında İşlenmiş Ürünlerin Payı Yüzde 80'e Ulaştı
EMİB'in ihracatına en büyük katkıyı doğal taş sektörü sağladı. Alimoğlu, doğal taş ihracatının yüzde 11'lik artışla 328 milyon dolardan 364 milyon dolara yükseldiğini belirtti. Alimoğlu şöyle konuştu: “Doğal taş ihracatımız, yüzde 11’lik artışla 328 milyon dolardan 364 milyon dolara çıktı. Ham ve blok halinde doğal taş ihracatımız yüzde 6 artışla 68 milyon dolardan 72 milyon dolara çıkarken, işlenmiş doğal taş ihracatımız ise yüzde 12’lik artışla 261 milyon dolardan 292 milyon dolara çıktı. Doğal taş ihracatımızın yüzde 80’ini işlenmiş doğal taş ihracatı oluşturdu. Doğal taş ihracatında birim fiyatımız da yüzde 5 artış gösterdi” .
Metalik Cevherler ve Endüstriyel Minerallerde de Artış
EMİB'in ilk 6 aylık performansında metalik cevherler ihracatı yüzde 20 artışla 127 milyon dolardan 153 milyon dolara yükseldi. Endüstriyel mineraller ihracatı ise yüzde 2'lik artışla 143 milyon dolar oldu. Ege Bölgesi'nden yapılan toplam maden ihracatında Çin 188 milyon dolarla en büyük pazar olurken, onu 128 milyon dolarla ABD ve 49 milyon dolarla İspanya takip etti.
Sektördeki Zorluklar ve Gelecek Hedefleri
Alimoğlu, Türkiye'nin zengin rezervleri ve yüksek üretim kalitesiyle maden sektöründe güçlü bir aktör olmaya devam ettiğini vurguladı. Ancak, ihracat rakamlarındaki artışa rağmen sektörün ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Kur ile enflasyon arasındaki makasın açılması, enerji ve işçilik maliyetlerindeki yükseliş, döviz kurlarını baskılayan gelişmeler rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Alimoğlu, özellikle fiyat rekabetinde agresif davranan ülkeler karşısında bazı pazarlarda zorluklar yaşandığını ifade etti.
Tüm bu zorluklara rağmen Türk doğal taşının kalite ve çeşitlilik açısından dünya çapında ilgi gördüğünü belirten Alimoğlu, 2025 yılının ikinci yarısı için umutlu olduklarını dile getirdi. Avrupa'da inşaat sektörünün toparlanması, ABD'de devam eden talep ve Orta Asya'daki projelerin canlanmasının ihracata pozitif yansıyabileceği öngörülüyor. 2025 yılı sonunda 1,5 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşmayı hedefleyen EMİB, önümüzdeki dönemde Kenya, Meksika, Fas ve Tunus gibi pazarlara ticaret heyeti organizasyonları planlıyor. Katma değerli ihracata yatırım yaparak sürdürülebilir ihracat hedeflerine ulaşmak amacıyla düzenlenen AMORF Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın 2025 yılı finalistleri de belirlendi ve finalin Eylül ayında gerçekleştirileceği bildirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: