Eber Gölü İçin Su Tasarrufu Çağrısı
Afyon Kocatepe Üniversitesi Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, mevsimsel kuraklıktan etkilenen Eber Gölü'nü eski canlılığına kavuşturmak için su tasarrufu uyarısında bulundu.
Yayınlanma :
26.05.2025 13:02
Güncelleme :
26.05.2025 13:29



Türkiye'deki iller arasında da iklimsel olarak yağışlarda değişiklikler yaşandığına değinen Erişmiş, şunları kaydetti: "Nisan ve mayısta Afyonkarahisar, beklenen yağışları aldı. Buna bağlı olarak Eber Gölü'nün su seviyesinde belirli bir yükselme görüyoruz. Ancak bahar ayları sonrası Eber Gölü ve çevresinden çok ciddi su tüketimi oluyor. Kurumların burada öngördüğü su kullanılma oranı 11 milyon tondur. Bölge halkı buradan yılda 33 milyon ton su kullanıyor. Yani her yıl 22 milyon ton su fazladan harcanıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Burada esas kontrol edilmesi gereken nokta, yöre halkının su kullanma disiplinidir."
"Kaçak sulamayla ilgili bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmiyoruz"
Erişmiş, Afyonkarahisar Valiliği ile ilgili kurumların, dip çamuru ve kaçak sulamaya karşı Eber Gölü'nün korunması yönünde bölgede ciddi çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Sulamanın yanında yaz aylarında buharlaşmayla birlikte yöre halkının Eber Gölü'nde su aramaya başladığına dikkati çeken Erişmiş, şöyle konuştu: "Çay, Bolvadin, Sultandağı ve Çobanlar ilçeleri, Eber Gölü havzasındaki her yıl oluşan 22 milyon suyu kaçak olarak tüketiyor. Tek kaynak ise Akarçay. Yöre halkı, bu suyu her yıl tarımsal sulamada kullanıyor, hala daha su istiyoruz. Bu da yağışlara bağlı kalınmış olunuyor. Kaçak sulamayla ilgili bireysel sorumluluklarımızı yerine getirmiyoruz. Eber Gölü ve Akarçay havzasındaki yerleşim yerlerindekilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Buna dikkat etmezsek, Afyonkarahisar yakında daha büyük boyutlarda su problemleriyle karşılaşabilir. Doğa ve iklimle uyumlu halde yaşamalıyız. Bu konuda yöre halkının desteğine ciddi anlamda ihtiyacımız var. Onlar olmazsa, kurumların bu işten çıkış yolu bulması imkansız. Yoksa, Eber Gölü'ne 3 mevsim kar yağması lazım ki belki kuraklıktan kurtarılabilir."
Fazla su kullanımına bağlı obruk ve çevre kirliliği uyarısı
Erişmiş, Eber Gölü çevresinde her yıl fazla su kullanılmasından dolayı bölgede yakında obrukların da çevre kirliliğinin de oluşabileceğini vurguladı. Eber Gölü'ndeki su seviyesinin uydu görüntüleriyle takip edildiğini belirten Erişmiş, şöyle devam etti: "Mayısta su seviyesi yükseliyor. Sığ alanlara da yayılıyor. Bu ay içinde göldeki 1,5 metre derinlik, su kullanımı ve buharlaşmaya bağlı olarak eylülde 75 santimetreye kadar düşecek. Bölgede bir dönüm arazisi olan kişinin artezyen kuyusu var. Bölgede olması gereken artezyen kuyu sayısı 475 ama havzadaki kuyu sayısını saymak zaten mümkün değil. Her ev ve bahçeye girmek lazım. Tahminim, havzada 1500'ün üzerinde artezyen kuyu var. Kaçak sulama yapılmaması lazım. Hal böyle olunca devletin su koruma yasası çıkarması gerekiyor. Bu, Türkiye'nin genel sorunu ve su kullanımı konusunda yasal bir mevzuat ihtiyacımız var. Bir yıl su tasarrufu ve su disiplini sağlarsak eğer, Eber Gölü'ne 60 milyon ton suyu hapsedebiliriz. Gölün en derin yeri de 2,5-3 metreyi bulabilir. Bu sayede 2014-2015 yılındaki Eber Gölünü tekrar kazanabiliriz."



Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: