İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Can Holding bünyesindeki şirketlerin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “vergi kaçakçılığı yoluyla haksız kazanç elde etmek” suçlamalarıyla incelendiği öğrenildi.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Akaryakıt Özel Ekipler Şubesi tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda yapılan incelemelerde, holding bünyesinde faaliyet gösteren enerji, teknoloji ve dayanıklı tüketim sektörlerindeki birçok şirketin sahte fatura düzenlediği iddia edildi.
Sahte faturalarla haksız kazanç iddiası
İddialara göre, Enerji Petrol Ürünleri A.Ş. ve bağlı alt bayiler üzerinden gerçekte mal hareketi bulunmayan yüksek tutarlı işlemler yapıldı. Bu işlemlerle fiziki akaryakıt kaçakçılığı değil, kayıt dışı fatura zinciri yoluyla vergi kaçırma ve haksız kazanç sağlama amaçlandığı ileri sürüldü.
Soruşturma kapsamında, geçmiş yıllarda da farklı ticari unvanlar altında benzer eylemlerin gerçekleştirildiği, yönetim kadrolarının ise büyük ölçüde aynı kişilerden oluştuğu tespit edildi.
MASAK raporu: 88 milyar TL’lik kaynağı belirsiz para trafiği
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda, Can Holding ve bağlantılı 121 şirketin 2020-2021 yıllarında banka hesaplarında kaynağı belirsiz 88 milyar TL’lik finansal hareketlilik bulunduğu belirtildi.
Bu kapsamda Sulh Ceza Hakimliği kararıyla aralarında Zaman Han Can, Mehmet Şakir Can, Kemal Can, Cemal Can, Murat Can, Devran Can, Rumert Onur Can, Mehmet Kaya, Betül Can, Zafer Özen, Mehmet Sıddık Kaya, Kemal Çimen, Sevda Çimen ve Zühal Can’ın da bulunduğu 16 kişi ile 121 şirkete ait mal varlıklarına el konuldu.
İkinci aşama operasyon: 35 şüpheliye yönelik baskın
Soruşturmanın ikinci aşamasında, MASAK raporu ve elde edilen deliller doğrultusunda örgüt yapılanmasında aktif rol aldığı değerlendirilen 35 şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi.
İstanbul merkezli olarak Mersin, Iğdır ve İzmir’de gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda, 26 şüpheli gözaltına alındı.
- Gözaltına alınanlar arasında tanıdık isimler var
- Operasyonda gözaltına alınanlar arasında:
- Binsat Holding Yönetim Kurulu Başkanları Arafat Bingöl ve Cengiz Bingöl,
- Bilgi Üniversitesi eski rektörü Remzi Sanver,
- Mehmet Kenan Tekdağ,
- Can Holding sahiplerinden Şakir Can ve Murat Can’ın eşleri Betül Can ve Zühal Can
- bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: